Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η Πόπη Παπαδήμα - «Με τον Ηλία Ψινάκη μπορούμε να πετύχουμε πολλά»

Η Πόπη Παπαδήμα εξηγεί στο newsbeast.gr πώς θα βγάλει το Δήμο Μαραθώνα από την… εντατική
Η Πόπη Παπαδήμα, πνευμονολόγος που φιλοδοξεί να δώσει πνοή στην περιοχή, θέτει υποψηφιότητα με τον Ηλία Ψινάκη και τον συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ», ως σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης. Εργάζεται σε δυο από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα της χώρας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΙΑΣΩ, έχει εξειδίκευση στην εντατικολογία και εξηγεί σε συνέντευξή της στο newsbeast.gr πως φιλοδοξεί να βγάλει το Δήμο Μαραθώνα από την… εντατική.

- Είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με τα κοινά: Ποιοι λόγοι σας ώθησαν στην συγκεκριμένη απόφαση;
Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο λόγος είναι ένας. Ο Ηλίας Ψινάκης. Με τον Ηλία μας συνδέει φιλία ετών και γνωρίζω πολύ καλά τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί. Ξέρω πως όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με κάτι, πετυχαίνει. Είμαι σίγουρη λοιπόν πως και σε αυτό τον τομέα θα τα καταφέρει. Είναι η πρώτη φορά που νιώθω πως μπορώ να στηριχθώ πάνω σε έναν υποψήφιο Δήμαρχο, χωρίς να φοβάμαι ότι θα με απογοητεύσει. Γι’ αυτό θέλω να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας, μέρος της αλλαγής που θα φέρει. Μαζί με τον Ηλία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
- Τι κατά τη γνώμη σας θα σημάνει η εκλογή του Ηλία Ψινάκη για το δήμο του Μαραθώνα;
Καταρχάς, θα σημάνει την αλλαγή νοοτροπίας των ίδιων των ψηφοφόρων. Θα δείξει πως οι πολίτες, τολμούν να στηρίξουν το αυθεντικό, το διαφορετικό και πως δεν εκβιάζονται και δεν ανέχονται πια το παλαιοκομματικό καθεστώς. Κυρίως όμως θα σημάνει την αλλαγή της φυσιογνωμίας του Δήμου. Ο στόχος είναι να αλλάξουμε όχι μόνο τον Μαραθώνα, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Θέλουμε ο Μαραθώνας να γίνει πρότυπο διοίκησης και «έξυπνης» ανάπτυξης, ώστε να δώσουμε το παράδειγμα, το know how και την τεχνογνωσία σε όλη τη χώρα. Να δείξουμε πως θαύματα γίνονται ακόμα και όταν ο κόσμος γύρω μας έχει χάσει την πίστη του. Ήδη, σήμερα και καθ’ όλη της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βλέπω καθημερινά τους ανθρώπους γύρω μου να αλλάζουν. Να αντικαθιστούν τη μιζέρια και τη θλίψη με τον ενθουσιασμό και την ενέργεια. Και αυτό είναι το δώρο που μας έκανε ο Ηλίας Ψινάκης. Την ελπίδα.
- Ποια η ειδοποιός διαφορά της παράταξης σας, τι διαφορετικό προτείνετε και γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει εσάς;
Η διαφορετικότητα των «ΠΟΛΙΤΩΝ» βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Ο συνδυασμός αποτελείται κατά 80% από πολίτες χωρίς πολιτικό παρελθόν και κατά 30% από νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών. Όλοι είμαστε άνθρωποι της παραγωγής, επιτυχημένοι επαγγελματίες στον τομέα μας, με καθαρό πολιτικό μητρώο αλλά με πολιτική σκέψη και στάση. Οι πολίτες θα μας επιλέξουν γιατί σκεπτόμαστε διαφορετικά. Σκεφτόμαστε σαν πολίτες και δρούμε σαν εθελοντές. Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια το κάνουμε από πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο μας που βλέπουμε να μαραζώνει. Αφού δεν ενδιαφέρθηκαν οι άλλοι είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, εμείς που νοιαζόμαστε. Ήδη τα πρώτα σημάδια της αλλαγής φαίνονται από τον τρόπο που επιλέξαμε να «μην» κάνουμε την προεκλογική μας καμπάνια. Δεν τυπώσαμε αφίσες, δεν κάναμε προεκλογικές ομιλίες σε μπαλκόνια, δεν τριγυρνάμε στα καφενεία για να μοιράσουμε υποσχέσεις. Είμαστε απλοί και αυθεντικοί. Τέτοιους ανθρώπους θέλαμε να έχουμε στην πολιτική και τέτοιους έχουμε στο ψηφοδέλτιο των «ΠΟΛΙΤΩΝ».
- Ποια βασικά προβλήματα του δήμου εντοπίζετε και πως θα τα αντιμετωπίσετε;
Τα ζητήματα στην περιοχή είναι πάρα πολλά και χρονίζουν. Εν έτει 2014 δεν έχουμε λύσει ακόμα το αποχετευτικό μας πρόβλημα. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, ευλογημένο όχι μόνο από τη φύση, αλλά και από την ιστορία. Έχουμε το μοναδικό αρχαίο σωζόμενο οικισμό της Αττικής, τον Ραμνούντα και αντί να σφύζει από ζωή σφύζει από τη δυσωδία και τη μόλυνση της χωματερής που βρίσκεται δίπλα του. Ο Μαραθώνας έπρεπε να είναι ο νούμερο ένα προορισμός της Αττικής, αλλά και παγκόσμιος πόλος έλξης και αντ’ αυτού οι λιγοστοί τουρίστες παίζουν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού ψάχνοντας θαμμένες ταμπέλες για να φτάσουν στους θαμμένους μας ήρωες. Η λίστα των προβλημάτων είναι ατελείωτη. Όλα όμως τα ζητήματα που έχουμε, καταλήγουν σε ένα. Την απουσία Ενιαίου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έχει κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα διεκδικήσουμε. Μπορεί να χρειάζεται χρόνο, αλλά εμείς θα κάνουμε την αρχή που δεν έγινε 20 χρόνια τώρα.
- Τι κατά τη γνώμη σας έχει παραγκωνίσει τον Μαραθώνα από τον τουριστικό χάρτη; Πως μπορεί να ανακτήσει την ισχύ του ως τουριστικός προορισμός και τι θα σημάνει αυτόματα αυτό για την περιοχή;
Ο Δαρβίνος έλεγε ότι δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές. Ο δήμος Μαραθώνα εδώ και μια δεκαετία όχι μόνο δεν προσαρμόστηκε στις αλλαγές και δεν εξελίχθηκε, αλλά η δημοτική αρχή φρόντισε για την καθίζηση της τουριστικής και εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή. Σήμερα, όμως έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλά. Οι διεθνείς επαφές και οι φίλοι του Ηλία Ψινάκη που θα γίνουν Μαραθώνιοι πρέσβεις και θα επισκεφτούν τον τόπο μας, αξίζουν όσο μια τεράστια και πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια. Σκεφτείτε πόσα χρήματα μπορεί να εξοικονομήσει ο δήμος από τέτοιες πρωτοβουλίες. Παράλληλα, ο Μαραθώνας, ως σύμβολο της αγωνιστικότητας και της νίκης, επιβάλλεται να γίνει κέντρο αθλητισμού για ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε εγκαταστάσεις όπως το μοναδικό στολίδι, το κωπηλατοδρόμιο που παραμένουν αναξιοποίητες. Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζεται, θέληση, μεράκι, μαχητικότητα και επιμονή, όλα όσα δηλαδή έχει ο Ηλίας Ψινάκης.

- Με μειωμένη τόσο χρηματοδότηση όσο και προσωπικό στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
Την Ανάβρα την γνωρίζετε; Είναι ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας που έχει καταφέρει να είναι ενεργειακά και οικονομικά αυτόνομο, να έχει μηδενική ανεργία και ευτυχισμένους κατοίκους. Και όλα αυτά χάρη στην όρεξη και το μεράκι του κοινοτάρχη τους που αξιοποίησε στο έπακρο τους πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το παράδειγμα του κ. Τατούλη, που παρέκαμψε την ελληνική γραφειοκρατία των υπουργείων και διεκδίκησε οικονομική στήριξη απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης μια έξυπνη και αποτελεσματική λύση. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι η βούληση της δημοτικής αρχής, η σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων και πρωτοβουλίες προβολής που δεν κοστίζουν στους πολίτες. Όσο για τη γραφειοκρατία, εμείς σαν δήμος θα επιδιώξουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση από την κεντρική διοίκηση, ενώ το πρώτο πράγμα που θα γίνει την επόμενη μέρα είναι να μπουν ορκωτοί λογιστές στο Δήμο για να προχωρήσει ο οικονομικός έλεγχος από ανεξάρτητες αρχές.
- Με την ιδιότητά του γιατρού πνευμονολόγου, θα θέλαμε να μας υποδείξετε ποια είναι τα προβλήματα στις υποδομές υγείας στο δήμο, αλλά και τι σκοπεύετε να κάνετε για την βελτίωση της κοινωνικής πρόνοιας.
Οι υποδομές υγείας στην περιοχή είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες. 27.000 κάτοικοι εξυπηρετούνται από το ένα και μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής, αφού δεν υπάρχουν ούτε αγροτικά ιατρεία! Και το Κέντρο Υγείας που πριν 10 χρόνια λειτουργούσε άψογα, με όλες τις ειδικότητες (είχε ακόμα και ψυχίατρο) σήμερα βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης. Το ιατρικό προσωπικό είναι σε εγκληματικό βαθμό ελλιπές και ο Δήμος έχει μεγάλες ευθύνες για αυτή την εγκατάλειψη. Ακόμα και για έναν απλό τραυματισμό στο χέρι χρειάζεται να μετακινηθείς στην Αθήνα! Ως γιατρός είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα και δεν ανέχομαι την υποβάθμιση της υγείας και της αξιοπρέπειας μας. Γι’ αυτό θα διεκδικήσω την άμεση αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την ενίσχυση του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου της περιοχής, ενώ θα διεκδικήσω την άμεση λειτουργία προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, όπου με πρωτοβουλία του Δήμου θα οργανώνονται δωρεάν εξετάσεις, όπως τεστ παπ, μαστογραφίες, δερματολογικοί έλεγχοι, μετρήσεις σακχάρου, σπιρομετρήσεις και πολλές άλλες εξετάσεις που σώζουν ζωές. Χρειαζόμαστε ένα δήμο που να νοιάζεται πραγματικά για τους πολίτες του όχι μόνο στα λόγια, αλλά στα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου