Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Γραμματικό - Πριν Ηλέκτωρ φωνήσαι... δισ.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ «ΛΑΜΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ», «ΗΛΕΚΤΩΡ», «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Ανατρέπεται οριστικά ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που προωθείται σε
ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης.

Πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που διαπιστώνει ακατάλληλη και επικίνδυνη χωροθέτηση των έργων στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, στέλνει στον εισαγγελέα για αναζήτηση ποινικών ευθυνών τους υπευθύνους της Περιφέρειας Αττικής και της αναδόχου εργολαβικής κοινοπραξίας συμφερόντων των ομίλων Λ. Μπόμπολα, Σ. Λάτση, Θ. Λασκαρίδη, Χρ. Γιόκαρη.
Υπό το βάρος των δικαστικών εξελίξεων σταματάει το έργο στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, με προοπτική την πλήρη ακύρωση του, ενώ κινούνται οι διαδικασίες για να επιστραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και το τελευταίο ευρώ κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα και σε συνέχεια της «έκθεσης-καταπέλτη» της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διαπιστώνει «περιβαλλοντικά εγκλήματα» στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού (πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ε», 21.2.2014, με τίτλο «Μπουρλότο για τους μεγαλοεργολάβους»), επιβεβαιώνεται ότι ανατρέπεται οριστικά ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που προωθείται σε ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης. Έτσι μένει μετέωρη η διαδικασία των αναθέσεων με πρωταγωνιστές συνολικά έξι ισχυρούς εργολαβικούς ομίλους, που έχουν πάρει θέση να μοιραστούν την πίτα των δισ. ευρώ των σκουπιδιών.
Το τελικό πόρισμα, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2014, που υπογράφει ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος, παραπέμπει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Στην πρώτη σελίδα φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη «πράξη βεβαίωσης παράβασης, που αφορά στην Κ/Ξ Λάμδα Τεχνική Α.Ε. (σ.σ. πρόεδρος Χ. Γιόκαρης, αντιπρόεδρος Ε. Σαραντόπουλος), Ηλέκτωρ Α.Ε. (σ.σ. ομίλου Λ. Μπόμπολα) και Μεσόγειος Α.Ε. (σ.σ. συμφερόντων ομίλων Λάτση και Λασκαρίδη), κύριο και ανάδοχο κατασκευής του έργου ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων βορειοανατολικής Αττικής στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού».

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου