Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Αναγκαίο το «απουσιολόγιο» στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας, Πικερμίου

του Ανδρέα Βασιλόπουλου
Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η απουσία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Σχολιάστηκε γιατί η απουσία, όπως λέμε και στα παιδάκια του δημοτικού σχολείου, ήταν αδικαιολόγητη, διότι όλοι γνώριζαν ότι την ίδια στιγμή παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.
Τραγικό βέβαια, όμως ακόμα τραγικότερο είναι ότι αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ συστήματος απουσιάζουν ή φεύγουν πριν την ψηφοφορία. Ζητώντας την ψήφο του πολίτη, αναλαμβάνεις
την υποχρέωση να πηγαίνεις στα Δημοτικά Συμβούλια και μάλιστα να έχεις προηγουμένως μελετήσει και τα θέματα για να μπορείς να έχεις άποψη.

Οι απουσίες, εκτός από ανήθικη συμπεριφορά, καταστρατηγούν και τη ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα ο «Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου» προβλέπει ακόμα και «έκπτωση» από το αξίωμα για τρεις συνεχόμενες απουσίες.

Με τις εκλογές αυτές, εάν θέλουμε να αποδώσει ο Δήμος μας, πρέπει να κάνουμε πολλές αλλαγές. Στη Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί ομαλής λειτουργίας. Η θέσπιση «απουσιολογίου» και ορίου δικαιολογημένων απουσιών, η αιτιολόγηση των απουσιών και η τήρηση των προβλεπόμενων από τον κανονισμό διατάξεων.

Κλείνω μεταφέροντας μία παράγραφο που μου έστειλε ένας πρώην καπετάνιος, φίλος, από τη Ραφήνα:

«Η πορεία του πλοίου είναι τα βράχια και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Παρά ταύτα στη γέφυρα του πλοίου, ο κ. Στέφος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) παρακαλεί τους αξιωματικούς (Δημοτικούς Συμβούλους) να μαζευτούν για να δώσουν άμεσες οδηγίες αλλαγής πορείας. Οι αξιωματικοί πλησιάζουν, μερικοί μπαίνουν και μέσα. Άλλοι κοιτούν απλανώς, άλλοι χασκογελούν, άλλοι αφήνουν τη σύσκεψη και βγαίνουν να πάρουν αέρα. Μάλιστα λίγο πριν τα βράχια ο καπετάνιος (Δήμαρχος) άφησε τη γέφυρα και πήγε για gala. Νομίζω είναι φανερά τα αίτια αυτής της πορείας, εμείς όμως τι φταίμε;»
Ανδρέας Βασιλόπουλος
Γεωλόγος
Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα: www.pikranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου