Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τα είκοσι επαγγέλματα που θα ανοίξει η κυβέρνηση

Στα 247 ανέρχονται τα επαγγέλματα που έχουν αρθεί οι σημαντικότεροι τα από τους περιορισμούς τους στην είσοδο και άσκηση της δραστηριότητάς τους. Συνολικά, τα κλειστά
επαγγέλματα ανέρχονται σε 343 και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, το 72% αυτών έχει ήδη απελευθερωθεί, ενώ πρόσθεσε πως μένουν ορισμένες ειδικότητες που πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωσή τους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των οικονομολόγων κλπ κατά τον υπουργό. Δηλαδή, επαγγέλματα που ήταν στο επίκεντρο από την αρχή του Μνημονίου (το Μάιο του 2010), αλλά ακόμα δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο ο βαθμός «ανοίγματος» των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το ΚΕΠΕ να καταρτίσει μελέτη για 20 επαγγέλματα έως τον Ιούλιο, από την οποία θα προκύψουν νέες ρυθμίσεις για μία σειρά επαγγελμάτων, ενώ θα αποτιμηθεί και το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στα υπόλοιπα. Να σημειωθεί ότι η διενέργεια της μελέτης αυτής έχει προβλεφθεί και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα επαγγέλματα που θα εξετασθούν είναι δικηγόροι – δικηγορικές εταιρείες, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί ελεγκτές, λογιστές, μηχανικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές, ιδιωτική εκπαίδευση, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιατρικά επαγγέλματα – ιατρικά κέντρα, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, ταξί, φορτοεκφορτωτές, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξεναγοί, εταιρείες συμβούλων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, διανομή τύπου, καπνοπώλες και εκτελωνιστές.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων πρέπει να γίνει όχι λόγω τρόικας, αλλά για την ενίσχυση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε σε παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, κατά την οποία αν η Ελλάδα συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε θεσμικό πλαίσιο, τότε η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 15% μακροχρόνια. Επίσης, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΚΕΠΕ, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα πιθανά οφέλη από την προβλεπόμενη άρση των περιορισμών στη λειτουργία των επαγγελμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνονται μεταξύ 0,4% και 2,1%, ανάλογα με τις υποθέσεις που έγιναν για το αναμενόμενο επίπεδο μείωσης των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου