Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Α.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - Τι ισχύει έως σήμερα για τα capital controls;

Τι ισχύει έως σήμερα για τα capital controls;
Με αφορμή κάποιες εταιρικές μας ανάγκες, δύο συνεργάτες μας αναζήτησαν τι ισχύει σχετικά με τα capital controls που μπήκαν στη ζωή μας έτσι ξαφνικά. Επειδή ήδη πολλοί
ερωτούν προκειμένου να μπορέσουν να προγραμματιστούν, θεώρησα χρήσιμο να στείλω την παρακάτω εμπεριστατωμένη ενημέρωση στο αναγνωστικό κοινό σας.
Φιλικά,
Ανδρέας Βασιλόπουλος
Καθηγητής ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου




Κατόπιν και της τελευταίας εγκύκλιου του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στις 25.09.2015, περί των ρυθμίσεων για τον περιορισμό στην ανάληψη και στην μεταφορά κεφαλαίων, έως σήμερα βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω:

· Όριο αναλήψεως 420 ευρώ εβδομαδιαίως ανεξαρτήτου ημέρας της εβδομάδας ανά πελάτη και ανά Πιστωτικό Ίδρυμα.

· Μεταφορά στο εξωτερικό 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά Πιστωτικό Ίδρυμα.

· Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) επιτρέπονται στο εσωτερικό χωρίς περιορισμούς.

· Επιτρέπετε η χρήση καρτών για αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγοράειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.).

· Σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών έως και 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε συνάλλαγμα) ανά ταξιδιώτη και ταξίδι.


· Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών επιτρέπονται, εφόσον γίνονται με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε Πιστωτικό Ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.


· Ποσά που έρχονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς Πιστωτικό Ίδρυμα που λειτουργούν στηνΕλλάδα μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου στο εξωτερικό, εν όλω ή εν μέρει.


· Συντάξεις και προνοιακά επιδόματα από ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς καταβάλλονται κανονικά και στο εξωτερικό.


· Επιτρέπεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος.

· Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση ηπραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό ή η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ το μήνα.

· Επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος, καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή τουισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το ανωτέρω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.

· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.


· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Πιστωτικό Ίδρυμα, οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τουςασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή υπόλοιπα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου των οφειλετών. Επίσης, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.


· Συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά απόέγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στα ΠιστωτικάΙδρύματα., εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.


· Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τουςδραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, εντός του εβδομαδιαίου ορίου, θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου