Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

«Διεκδικούμε την πλήρη ανατροπή στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου»

Κατεβαίνουμε στις δημοτικές εκλογές για πρώτη φορά, διεκδικώντας την πλήρη ανατροπή στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου. Θέλουμε να εισάγουμε κάτι νέο, κάτι αποτελεσματικό, κάτι που να ανταποκρίνεται στην εποχή μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Όπως καταλαβαίνετε, εμείς που δεν προερχόμαστε από την παραδοσιακή κάστα πολιτικών και οικογενειοκρατίας, αντιλαμβανόμαστε με εντελώς διαφορετικό και προοδευτικό τρόπο τις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών και των ατόμων που τη στελεχώνουν. Για κανέναν από εμάς οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο ώστε να μπορέσουμε με θεσμικό ρόλο να προσφέρουμε στην περιοχή μας.

Είμαστε ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι οικογενειάρχες, με επαγγελματική εμπειρία και αντίληψη της πραγματικότητας γύρω μας. Έχουμε όλοι μας συνειδητοποιήσει ότι τα κόμματα πρέπει να απομακρυνθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί τα προβλήματά μας δεν έχουν χρώματα. Ζούμε σε αυτή τη πόλη, βιώνουμε από κοντά τα προβλήματα της, αγωνιούμε για το μέλλον της, αγανακτούμε με την αναποτελεσματικότητα και τα δεκάδες άλυτα καθημερινά προβλήματα για τα οποία συχνά βλέπουμε - όπως ίσως και εσείς - τη λύση μπροστά στα μάτια μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε σύγχρονα σχέδια ολοκληρωμένης ανάπτυξης που θα δώσουν στον τόπο μας τη δυναμική που του αξίζει.

Έχουμε αποφασίσει να συγκρουστούμε έντονα με όποια συμφέροντα σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη, πιστεύοντας ότι μακροπρόθεσμα όλοι θα διαπιστώσουμε ότι το συμφέρον μας βρίσκεται στη γενική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο κόσμος αναζητά λύσεις στα προβλήματα του. Και αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο ατομικά, αλλά και συλλογικά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα συνδέονται άρρηκτα με την δομή και τις υπηρεσίες, που ένας Δήμος οφείλει να παρέχει στους Δημότες του, και στο Δήμο μας δυστυχώς δεν παρέχονται.

Έχουμε μείνει πίσω σαν Δήμος. Βλέπετε, δεν υπήρξε ποτέ συντονισμένη προσπάθεια ομαδικής δουλειάς και προσφοράς. Δεν υπήρξε ποτέ ρεαλιστικό σχέδιο και όραμα ανάπτυξης του τόπου μας. Δεν υπήρξε ούτε καν σχέδιο. Οι περασμένες δημοτικές αρχές λειτουργούσαν με μία νοοτροπία απλής διαχείρισης και μετάθεσης των ζητημάτων, επιφανειακού μπαλώματος των άμεσων προβλημάτων.

Ο Δήμος δεν αντέχει άλλη μία διοίκηση από αναρμόδιους και αναποφάσιστους. Δεν αντέχει άτομα που εκλέγονται για να αναδειχθούν μέσα από τίτλους και θέσεις. Άτομα που, όπως το έχουμε διαπιστώσει πολλάκις, μόλις εκλεγούν ξεκινούν αμέσως προεκλογικό αγώνα για τις επόμενες εκλογές. Αυτή η λογική είναι που άφησε τόσο πίσω και την Ραφήνα και το Πικέρμι.

Θέλουμε άτομα έμπειρα στο αντικείμενο που διαχειρίζονται, θέλουμε άτομα υπεύθυνα για τις πράξεις και παραλείψεις τους, θέλουμε άτομα που με ανιδιοτέλεια θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Καμία πολιτική θέση, κανένα αξίωμα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αυτοσκοπός. Ο δημαρχιακός θώκος αποτελεί ευκαιρία δημιουργίας και ανάπτυξης για τους συμπολίτες σου, και όχι εφαλτήριο προσωπικής ανάδειξης και ατομικού οφέλους.

Ο συνδυασμός μας ξεκίνησε μεν ως ομάδα ενεργών πολιτών με αγωνία για προσφορά στα κοινά, πολύ γρήγορα όμως έγινε πραγματικότητα, βρίσκοντας άμεσα θετική ανταπόκριση από όλους εκείνους που ήθελαν να προσφέρουν, αλλά όχι μέσα από ένα παλιό και φθαρμένο σύστημα εκλογικών συνδυασμών.

Έχουμε στο δυναμικό μας άτομα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα ανοικτά ζητήματα όλων των περιοχών του Δήμου και που έχουν την επαγγελματική πείρα και εξειδίκευση για να τα αντιμετωπίσουν. Στήσαμε έναν συνδυασμό που, όταν εκλεγεί ως δημοτική αρχή, θα φέρει πρόοδο και ανάπτυξη. Είμαι πεπεισμένος για αυτό διότι η επιλογή των δημοτικών μας συμβουλών δεν έγινε με γνώμονα τους σταυρούς που θα φέρουν και τις φρούδες υποσχέσεις που θα μοιράσουν. Με μία τέτοια ομάδα ίσως εμφανιστείς ως φαβορί στις εκλογές, αλλά μετά θα οδηγήσεις το καράβι στα βράχια. Αυτό είναι μαθηματικά σίγουρο. Αυτό το λάθος εμείς δεν το κάνουμε.

Βλέποντας, ότι ο Δήμος μας έχει μείνει διοικητικά και οργανωτικά πίσω από πολλούς άλλους δήμους, γνωρίζαμε εξ αρχής, ότι χρειαζόμαστε στελέχη με τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά. Εμείς τους ανθρώπους που πλαισιώνουν την προσπάθεια μας, τους επιλέξαμε με μεγάλη προσοχή για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες τους, ώστε την επομένη που θα τους αξιοποιήσουμε να μπορούν να συμβάλουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά στο δημοτικό μας έργο.

Όπως σας είπα και στην αρχή, σκοπεύουμε να φέρουμε τα πάνω-κάτω στον τρόπο αντίληψης και λειτουργίας της δημοτικής μας αρχής. Εμείς λοιπόν ξεκινάμε με ένα στρατηγικό σχεδιασμό τουλάχιστον 5ετίας. Αυτόν τον σχεδιασμό – που θα τον ανακοινώσουμε με σαφήνεια πριν από τις εκλογές – θα τον ακολουθήσουμε πιστά, ώστε στο τέλος αυτής της θητείας όταν κάνουμε απολογισμό έργου επιτέλους οι συμπολίτες μας στη Ραφήνα και το Πικέρμι να αισθανθούν τον πραγματικό ρόλο της αυτοδιοίκησης. Μίας αυτοδιοίκησης, που βρίσκεται μαζί με τους πολίτες και όχι απέναντί τους, υλοποιώντας έργα και υποδομές προσφέροντας στήριξη, βοήθεια και ποιότητα ζωής στους δημότες.

Έχουμε την τύχη να ζούμε - ειδικά μετά την ένωση Ραφήνας και Πικερμίου - σε έναν από τους πλουσιότερους σε πόρους Δήμους της Ελλάδας, με μία μοναδική γεωστρατηγική θέση στην Αττική. Διαθέτουμε ένα λιμάνι με 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, που πρέπει να γίνουν ο τουρισμός μας. Γειτονεύουμε με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, από το οποίο δεν έχουμε διεκδικήσει ποτέ τίποτα, ούτε αξιοποιούμε τις ανάγκες των επιβατών που διανυκτερεύουν στην Αττική. Έχουμε σημαντικότατο αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό πλούτο που ούτε καν αναδείξαμε. Έχουμε μεγάλο τμήμα της Μαραθώνιας διαδρομής, ικανό να προελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Έχουμε θάλασσα και καταπληκτικό φυσικό τοπίο για δραστηριότητες και διαδρομές. Ως πολίτης δεν ανέχομαι άλλο την αδυναμία προηγούμενων δημοτικών και κοινοτικών αρχών να αξιοποιήσουν όλα αυτά τα εφόδια που θα είχαν φέρει ανάπτυξη και πρωτογενή έσοδα στον τόπο μας. Δεν ανέχομαι επίσης τη μοιρολατρία ότι η οικονομική κρίση και τα 3,5 εκ. ευρώ χρέος της πρώην κοινότητας Πικερμίου, ευθύνονται για την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο τόπος μας.

Ξέρετε ότι τα περασμένα χρόνια μπορούσαμε να είχαμε ρίξει στην περιοχή μας περισσότερα από 700 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, αρκεί να υπήρχε ένα σωστό μηχανισμό που να λειτουργεί και μία δημοτική αρχή που να ξέρει να διεκδικεί; Αυτά τα χρήματα τα χάσαμε. Μας εξοργίζει όλους αυτό. Είναι αμαρτία, που τελικά αυτά τα χρήματα τα αφήσαμε ανεκμετάλλευτα.

Έρχεται η σημαντικότερη πενταετία για το Δήμο μας. Στο χέρι μας είναι να αντιστρέψουμε το μαρασμό του εμπορικού και κοινωνικού ιστού. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται, τόσο από το ΕΣΠΑ 2014-2020, όσο και από τον πλούτο της περιοχή μας. Πρέπει να φτιάξουμε τις υποδομές που λείπουν, σε ζωτικούς τομείς όπως η συγκοινωνία, το οδικό δίκτυο, η ασφάλεια, η αποχέτευση, το σχέδιο πόλης που τόσα χρόνια μας ταλαιπωρεί και πολλά άλλα. Να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και δεδομένα για εργασία, ώστε εμείς να χαιρόμαστε για τον τόπο που επιλέξαμε να ζούμε και τα παιδιά μας να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν.

Δουλεύουμε πολλούς μήνες τώρα, οργανωμένα και μεθοδικά, για να καταρτίσουμε υλοποιήσιμες και τεκμηριωμένες λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων κάθε γωνιάς του Δήμου μας. Παρέα με ειδικούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, πολλοί εκ των οποίων πλαισιώνουν και το ψηφοδέλτιό μας, αναλύουμε τα προβλήματα και σχεδιάζουμε τον τρόπο και τα βήματα επίλυσής τους.

Νιώθουμε υποχρεωμένοι, πριν ζητήσουμε την εκλογική σας στήριξη, να έχουμε παρουσιάσει με σαφήνεια το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε την επόμενη πενταετία.

Για το λόγο αυτό, αντί προεκλογικού κέντρου, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε σημεία ενημέρωσης πολιτών. Πολύ σύντομα θα εγκαινιάσουμε σε Ραφήνα και Πικέρμι ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους οποίους θα μπορείτε να βρείτε τους υποψηφίους μας και να σας εξηγήσουν με όση λεπτομέρεια θέλετε καθεμία από τις λύσεις που προτείνουμε.

Έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των υποψηφίων που θα πλαισιώσουν το συνδυασμό μας. Τα άτομα αυτά, σήμερα, αλλά και την επόμενη μέρα, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα του καθενός μας και να δώσουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Στις επόμενες ημέρες ομάδες εργασίας του συνδυασμού μας, κάθε μία ειδική στο αντικείμενό της, θα σας επισκεφτούν για να συζητήσουν προσωπικά μαζί σας.

Μπορούμε και έχουμε χρέος όλοι μαζί να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε μία πόλη πρότυπο για την οποία θα είμαστε περήφανοι.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος
Ανδρέας Βασιλόπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου