Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Σκουπίδια στην Αττική: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Η περιφέρεια καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο έχει τεράστια ευθύνη για την τραγική κατάσταση των σκουπιδιών στην Αττική...
Το μόνο που κατάφερε σ’ όλα αυτά τα χρόνια ήταν να λάβει νόμιμη άδεια εγκατάστασης (ως ΧΥΤΑ και μόνο) για την χωματερή των Λιοσίων.
Στη συνέχεια δίνει κάθε χρόνο 100 εκατ.€ σε ομάδα «εθνικών εργολάβων» ή καλύτερα συνήθων υπόπτων για την επεξεργασία και θάψιμο των σκουπιδιών.
Τα μόνα έργα ως τώρα είναι τα «κύτταρα» της Φυλής, δηλαδή τρύπες στο έδαφος στεγανοποιημένες και πανάκριβες για να θάβονται τα σκουπίδια.
Στην ίδια περίοδο, απέκλεισε τους Δήμους της ΑΤΤΙΚΗΣ από το να διαχειριστούν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους μέσα από ίδιους πόρους, το ΕΣΠΑ και προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με το απίστευτο αιτιολογικό ότι... δεν προβλέπονται τέτοιες Δράσεις από τον περιφερικό σχεδιασμό.
Μα ποιος ορίζει τον περιφερειακό σχεδιασμό; Ποιος άλλος από την ίδια την περιφέρεια, δηλ Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει!
Κατά την νέα αυτοδιοικητική περίοδο η ΑΝΑΣΑ θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της να δοθούν 100 εκατ. από το πλεόνασμα (δηλ. το σεντούκι της Τρόικα ) σε δήμους της Αττικής για να προωθήσουν οι ίδιοι κοινωνικά προγράμματα ανακύκλωσης στη πηγή των εμπορεύσιμων υλικών καθώς και την οικιακή κομποστοποίηση για την λυπασματοποίηση του οργανικού κλάσματος.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι άνω του 60% των σημερινών απορριμμάτων της Αττικής δεν θα οδηγηθούν στην χωματερή, αλλά θα παράγουν αξία πάνω από 50 εκατ. € το χρόνο από την αύξηση των ανακυκλωμένων.
Από τα οποία το μισό θα πηγαίνει στους πολίτες ή ανταμοιβή για την ανακύκλωση και το άλλο μισό στο ταμείο του Δήμου για τα έξοδα περισυλλογής και διαχείρισης των ανακυκλώσιμων.
Έτσι τα τέλη που σήμερα δίνονται από τους Δήμους στη χωματερή των Λιοσίων, θα μειωθούν σε λιγότερο από το μισό δίνοντας έτσι και μία ΑΝΑΣΑ εξοικονόμησης σταοικονομικα των πολύπαθων ΟΤΑ μας.
Αλλά και οι δαπάνες θαψίματος που δίνει η περιφέρεια προς τους εθνικούς εργολάβους θα μειωθούν στο μισό, παρέχοντας ένα νέο πλεόνασμα 50 εκατ. € στα ταμεία της Περιφέρειας .
Αλλά εδώ έχουμε Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει! Ο κ Γιάννης (Σγουρός) έφερε το αδιέξοδο και την καθυστέρηση, για να επιχειρήσει να το λύσει με τη μορφή του «επείγοντος» μέσω νέων παροχών από εργολάβους.
Όσοι ονειρεύονται αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και εγγυημένες ποσότητες παραδόσεων στους εργολάβους, με τέλη για τους πολίτες 75-150 ευρω , ας προσέξουν καλά τι τάζουν στους ημέτερους τους, κι ας πάρουν βαθειά ΑΝΑΣΑ , γιατί μπορεί τα όνειρα τους να γινουν εφιαλτης.
Ο λαός της Αττικής χρειάζεται μια νέα καθαρή ΑΝΑΣΑ, στο περιβάλλον των σκουπιδιών που «βρωμάει» και όχι μόνο από φυσική άποψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου