Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η γρίπη απειλεί τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

 
Η δραστηριότητα της φετινής γρίπης παραμένει ήπια με αυξητικές τάσεις και οι 5 καταγεγραμμένοι θάνατοι σχετίζονταν με υποκείμενο νόσημα.Σε συναγερμό βρίσκονται οι
επιδημιολόγοι για την εποχική γρίπη. Τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά η δραστηριότητά της παραμένει -προς το παρόν- ήπια, με αυξητική τάση. Τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι ήδη πέντε, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ολοι οι νεκροί είχαν υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Πρόκειται για δύο γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας 31 (άνδρας με κλινική παχυσαρκία), 54, 55, 63 και 73 ετών.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 14 σοβαρά περιστατικά και ένας ακόμη νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση εκτός εντατικής.

Στο σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει απομονωθεί στέλεχος του πανδημικού ιού Α (Η1Ν1), ενώ στην Ευρώπη συνυπάρχει και στέλεχος του ιού Α (Η3Ν2). Και τα δύο στελέχη καλύπτονται από το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ειδικοί καλούν τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- τα εμβόλια που διατίθενται στην αγορά είναι σχετικά λίγα. Καλούν, επίσης, τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση, χορηγώντας έγκαιρα (το πρώτο 24ωρο) αντι-ιικά φάρμακα με τα πρώτα συμπτώματα, χωρίς να απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση ύπαρξης του ιού.

Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημειώνουν ότι η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού -ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη- προστατεύει από τις επιπλοκές.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτή την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει -όπως κάθε χρόνο- έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια, αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προβλέπεται ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημίας, όπως προκύπτει και από τα δεδομένα των αρμόδιων διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου