Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τι συμφωνήθηκε για γάλα, ΜΗΣΥΦΑ, και ψωμί

Την χρυσή τομή φαίνεται πως βρήκαν, μετά από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ήμερων, κυβέρνηση και τρόικα όσον αφορά τα «αγκάθια», που έχουν προκύψει
όσον αφορά τις συστάσεις που περιελάμβανε το περίφημο toolkit του ΟΟΣΑ

Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα, όμως, με τις πληροφορίες, που έχουν γίνει γνωστές για τα περισσότερα ζητήματα, που αποτέλεσαν σημείο τριβής υιοθετήθηκαν συμβιβαστικές λύσεις.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το γάλα, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι χαρακτηρισμοί «φρέσκο» ή «νωπό» θα μπορούν να αναγράφονται» στις συσκευασίες του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης. Ακόμη, η διάρκεια ζωής του "φρέσκου" γάλακτος θα είναι από 5 ημέρες (όπως ισχύει σήμερα), έως 11 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο παστερίωσης της εκάστοτε βιομηχανίας. Ωστόσο θα υπάρξει μια ειδική κατηγορία με την υιοθέτηση ενός νέου προϊόντος, του γάλακτος «ημέρας», που θα έχει διατηρησιμότητα 2 μέρες.

Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα η λύση που υιοθετήθηκε φαίνεται να προβλέπει την δοκιμαστική διάθεση τους για τρείς μήνες μόνο από τα φαρμακεία. Καταργείται, όμως, ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από το κράτος και αναγράφεται στις συσκευασίες. Από την άλλη η πώληση των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής απελευθερώνεται και θα διατίθενται και από τις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ-μάρκετ).

Το ψωμί, όπως είχε γίνει ξεκάθαρο εδώ και καιρό, θα πωλείται πλέον με το ζύγι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντιδράσεις των αρτοποιών, το όνομα «φούρνος» θα μπορεί να δίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ψωμιού.

Τέλος, στο μέτωπο των «βιβλίων» όπως όλα δείχνουν απελευθερώνεται πλήρως η τιμή της πρώτης έκδοσης των μη λογοτεχνικών έργων, καθώς και το καθεστώς εκπτώσεων που τα αφορά. Αντιθέτως στα θεωρούμενα λογοτεχνικά έργα θα ισχύει η ενιαία τιμή αλλά μόνο για την πρώτη έκδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου