Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ελληνικό: Ύποπτα παιχνίδια ή απόλυτη διαφάνεια;

Σχετικά με δημοσίευμα περί δήθεν αποτίμησης της Ελληνικό Α.Ε. και «περίεργων διασυνδέσεων» τεχνικού συμβούλου, διευκρινίζεται ότι η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ακολουθεί
αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία αφενός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφετέρου περιλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον»
Με αυτή την ανακοίνωση απάντησε το ΤΑΙΠΕΔ στο δημοσίευμα της RealNews που κυκλοφόρησε την Κυριακή 23 Μαρτίου και ανέφερε πως το Μάρτιο του 2013 πραγματοποιήθηκε αποτίμηση της κατώτατης αξίας του ακινήτου του Ελληνικού στο  1,239 δισ. ευρώ, από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «ύποπτα παιχνίδια, περίεργες συμπτώσεις και πλούσιο παρασκήνιο» στην όλη διαδικασία, που όπως σημειώνει είχαν  αποτέλεσμα ο μοναδικός υποψήφιος σήμερα για την αξιοποίηση της έκτασης, η Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση, να είναι κοντά στην επικράτηση στο σχετικό διαγωνισμό, έχοντας καταθέσει οικονομική πρόταση που φέρται να αγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ και είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με την αποτίμηση, που παρουσιάζεται να έγινε το 2012.    
Οι αποτιμήσεις
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα , η αποτίμηση που έγινε πριν από ένα χρόνο φανερώνει ότι η κατώτατη εύλογη αξία των δικαιωμάτων της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. επί του ακινήτου ανέρχεται σε 1,239 δισ. ευρώ . Το έγγραφο υπογράφεται από τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., καθηγητή Σπύρο Πολλάλη, και απευθύνεται προς τον εντεταλμένο σύμβουλο του ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Ανδρέα Ταπραντζή, και είχε κοινοποιηθεί στον πρώην πρόεδρο του ταμείου Τάκη Αθανασόπουλο, στον ορκωτό εκτιμητή του ΣΟΕ Γ. Αλεξόπουλο και στον ορκωτό λογιστή του ΣΟΛ Α. Διαμαντόπουλο. 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων τού προς πώληση ακινήτου ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ από την τότε ηγεσία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και έγινε υπό την επίβλεψη και συμμετοχή των ορκωτών λογιστών και εκτιμητών που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρει, όμως, η εφημερίδα αμέσως μετά την αποτίμηση αυτή υπήρξαν «σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και μερικές μέρες μετά παραιτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Σπύρος. Πολλάλης». Στην συνέχεια πραγματοποιείται νέα αποτίμηση του Ελληνικού και οι νέοι εκτιμητές που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να υπολογίζουν την αξία του ακινήτου αυτή την φορά σε μόλις 700 εκατ. ευρώ.
Η «απονεύρωση» του ενδιαφέροντος
Ακόμη η εφημερίδα υποστηρίζει πως  «από τον Απρίλιο του 2012, οπότε προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και εμφανίστηκαν τότε 9 ενδιαφερόμενοι επενδυτές στην πράξη δεν παρέλαβαν ποτέ έναν πραγματικό επενδυτικό φάκελο, αλλά μια περίληψη και καταγραφή προθέσεων, καθώς δεν είχε επιβληθεί κανένας όρος από το TAIΠΕΔ. Επίσης δεν γνώριζαν την ακριβή έκταση προς αξιοποίηση ή τις δικαστικές εκκρεμότητες. Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, το καλοκαίρι του 2012, και αφού άρχισαν οι αποσύρσεις των επενδυτών, χρειάστηκε επιπλέον ενάμισι έτος (τέλος 2013) και τέσσερις παρατάσεις για την υποβολή των τελικών προτάσεων. Στο μεταξύ όμως, κάθε εβδομάδα ανέκυπταν δεκάδες νομοθετικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις που απονεύρωναν τον αρχικό νόμο και το ενδιαφέρον των επενδυτών για να φτάσουμε στο σημερινό σχέδιο σύμβασης» που όπως αναφέρει η εφημερίδα «δίνει τη δυνατότητα στον προτιμητέο επενδυτή, δηλαδή στη Lamda, να μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στην εφάπαξ αποπληρωμή ή στην προκαταβολή του 25%, με το υπόλοιπο 75% να καταβάλλεται σε 10 ετήσιες δόσεις. Επιπλέον, το κράτος εγγυάται την αρτιότητα του χώρου και την αδειοδότηση της επένδυσης»
Οι «διασυνδέσεις»
Ακόμη το δημοσίευμα επιφυλάσσει ειδική αναφορά στον αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, που έχει επιλεχθεί από την Lamda Development για να κατασκευάσει τη νέα πολιτεία στο Ελληνικό. «Ο 79χρονος Αγγλος αρχιτέκτονας με τις διεθνείς διασυνδέσεις είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Foster & Partners και συνδέεται κατά ένα μυστηριώδη τριγωνικό τρόπο με την εταιρεία Happold Consulting, η οποία είναι ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στο προτζεκτ αξιοποίησης του Ελληνικού» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει πως  «Η γνωριμία του Ν. Φόστερ με τον σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται μέσω της Buro Happold, η οποία είναι μητρική εταιρεία της Happold Consulting. Ο μητρικός όμιλος είτε στο κομμάτι των μηχανολογικών εργασιών είτε σε αυτό του σχεδιασμού έχει συμμετάσχει σε κοινοπραξίες με την εταιρεία του αρχιτέκτονα Ν. Φόστερ και συνεργάζεται μαζί της απο το 1986 σε πολλά έργα ανά την υφήλιο».  Κάνοντας λόγο για  στενή συνεργασία του αρχιτέκτονα της Lamda Development με τον σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου, η εφημερίδα θεωρεί πως η σχέση αυτή «εγείρει πλήθος ερωτημάτων στους παράγοντεςτης αγοράς».
Η νέα προσφορά
Oπώς φαίνεται λίγα μόλις 24ώρα πριν  η Lamda Development καταθέτει στις 26 Μαρτίου βελτιωμένη πρόταση για το Ελληνικό το ΤΑΙΠΕΔ , ο «πόλεμος» και οι φημολογίες σχετικά με παρατυπίες όσον αφορά την διαδικασία έχουν φουντώσει. Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν την νέα πρόταση της Lamda να κυμαίνεται μεταξύ 700 -800 εκατ. ευρώ και να πληροί τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου