Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Περιμένοντας 8 χρόνια για ρολόι 600.000 ευρώ

Μπορεί να εργαστεί μία εβδομάδα πάνω στην παραγωγή ενός μικροσκοπικού γραναζιού που οι ανταγωνιστές του θα παρήγαγαν σε μερικά δευτερόλεπτα. Δεν είναι τυχαίο επομένως
ότι οι λίστες αναμονής για τα χειροποίητα ρολόγια του φτάνουν ακόμα και τα οχτώ χρόνια, μιας και ο μέσος όρος ετήσιας παραγωγής είναι δέκα κομμάτια. Προς το παρόν υπάρχουν μόλις 50 άτομα στον πλανήτη που έχουν στη συλλογή τους ένα ρολόι «Roger W. Smith» και το «club» τους θα παραμείνει κλειστό και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω της μικρής παραγωγής του αλλά και λόγω των τσουχτερών τιμών του, που κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 600.000 ευρώ.
Ο 43χρονος Ρότζερ Σμιθ δεν σκοπεύει να μεγαλώσει την επιχείρησή του, ούτε να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή του, καθώς αρέσκεται να δηλώνει περήφανος ότι «κανείς δεν παράγει λιγότερα». Γεννημένος στο Μπόλτον, είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν γνώση των 32 εκ των συνολικά 34 σταδίων παραγωγής ενός ρολογιού, καθώς ακόμα και οι πλέον διακεκριμένοι Ελβετοί ωρολογοποιοί απασχολούν μεγάλες ομάδες προσωπικού, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής όσο και στο κομμάτι της συναρμολόγησης.
Η τελευταία παραγγελία που του ανατέθηκε ήταν από την Ντάουνινγκ Στριτ, στο πλαίσιο της βρετανικής τουριστικής καμπάνιας για το 2014, και θα παρουσιαστεί τον άλλο μήνα στο Λονδίνο.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου