Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τσιπούρες φούρνου αρωματισμένες με πορτοκάλι


Ένα εξαιρετικό πιάτο, ελαφρύ, γευστικό και αρωματισμένο με την ιδιαίτερη προσωπικότητα
του πορτοκαλιού. Συνοδεύστε το με λευκό ρύζι, με σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών αλλά και με βραστά χόρτα.
 Μερίδες : 4
Χρόνος προετοιμασίας : 15m
Χρόνος ψησίματος : 20m
Έτοιμο σε : 35m
Υλικά
4 τσιπούρες (300γρ. περίπου η καθεμία) ή 1 μεγάλη 1.500γρ.
2 πορτοκάλια, σε λεπτές φέτες
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
2 καρότα
2-3 τρυφερά κλαράκια σέλερι, μαζί με τα φυλλαράκια τους
½ φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό
5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κλαράκια θυμάρι
λίγο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία

Βήμα 1

Ζητάτε από τον ψαρά σας να σας καθαρίσει τις τσιπούρες. Τις πλένετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν μέσα σε σουρωτήρι για 1 ώρα στο ψυγείο.
Βήμα 2

Κάνετε δύο χαρακιές στην πλάτη (και στις δύο πλευρές) του κάθε ψαριού ή μία αν τα ψάρια είναι μικρά. Αλατοπιπερώνετε τις κοιλιές και βάζετε μέσα τις ροδέλες πορτοκαλιού.
Βήμα 3

Απλώνετε στον πάτο ενός ταψιού το σέλερι, τα καρότα και τις υπόλοιπες ροδέλες πορτοκαλιού. Πασπαλίζετε με δεντρολίβανο και θυμάρι και τοποθετείτε από πάνω τα ψάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε τα ψάρια με ξύσμα πορτοκαλιού, περιχύνετε με το λάδι, το κρασί και τον χυμό από το πορτοκάλι.
Βήμα 4

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 20-25 λεπτά (40 λεπτά για τη μεγάλη τσιπούρα). Τα περιχύνετε κάθε τόσο με το ζουμί του φούρνου.
Βήμα 5

Όταν ψηθούν τα ψάρια, τα φιλετάρετε και τα συνοδεύετε με άσπρο πιλάφι, γαρνίροντας τα πιάτα με ροδέλες πορτοκαλιού.



Chef Ηλίας Μαμαλάκης Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.
 Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου