Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Βίος - αβίωτος στον... «παράδεισο» του Μαδούρο

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Μία εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα βιώνουν οι Ελληνες που ζουν στο Καράκας και στις άλλες πόλεις της Βενεζουέλας. Τα απαραίτητα τρόφιμα μπορούν να βρεθούν μόνο αν κάποιος περιμένει όλο το πρωί στην ουρά του σούπερ μάρκετ και, μάλιστα, χωρίς την εγγύηση ότι στο τέλος θα βρει αυτό που ψάχνει, λένε οι Ελληνες για την κατάσταση στη Βενεζουέλα

Οι περίπου 2.500 συμπατριώτες μας που ζουν στη χώρα της Νοτίου Αμερικής και είναι, στην πλειοψηφία τους, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έφυγαν νέοι από την Ελλάδα για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη, βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 50%, το συνάλλαγμα να ελέγχεται ασφυκτικά από την κυβέρνηση, την εγκληματικότητα να καλπάζει και τη διαφθορά στο Δημόσιο να βρίσκεται στα ύψη, οι συμπατριώτες μας περνούν δύσκολες στιγμές.

Αν και οι Ελληνες δεν αποτελούν στόχο και δεν αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τους υπόλοιπους πολίτες της Βενεζουέλας, προτιμούν να παρακολουθούν από απόσταση τις ταραχές στη χώρα. «Προτιμάμε να καθόμαστε στα σπίτια μας. Εχουμε να βγούμε έξω περίπου μία εβδομάδα. Αν έβγαινα έξω και σας μιλούσα από το κινητό την ώρα που περπατούσα μπορεί να είχα προβλήματα», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Καράκας Γιώργος Μπάλας.


60 νεκροί κάθε εβδομάδα
Περιγράφοντας την κατάσταση στη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, όπου είναι το επίκεντρο των ταραχών και η περιοχή όπου μένουν οι περισσότεροι Ελληνες, ο κ. Μπάλας μιλάει για ταραχές που είναι πολύ πιο σοβαρές από όσο φαίνονται στον υπόλοιπο κόσμο. «Τα επεισόδια είναι μεγαλύτερα από αυτά που περιγράφονται. Μιλάμε για τουλάχιστον 50-60 νεκρούς την εβδομάδα. Ειδικά στη δυτική πλευρά του Καράκας η κατάσταση είναι πολύ άσχημη».

Στους δρόμους έχουν βγει κυρίως οι φοιτητές και οι πολίτες που άνηκαν κάποτε στη μεσαία τάξη και έχουν δει τα εισοδήματά τους να εξατμίζονται λόγω του πληθωρισμού. «Ο πληθωρισμός έχει κλείσει στο 56%. Ο κόσμος προσπαθεί να αλλάξει τα λίγα μπολιβάρ που κερδίζει με δολάρια στη ?μαύρη αγορά? πληρώνοντας εξωφρενικά ποσά. Μετά κρύβει τα δολάρια στο σπίτι», εξηγεί ο κ. Μπάλας, ο οποίος σημειώνει ότι στη «μαύρη αγορά» το κάθε δολάριο κοστίζει 93 μπολιβάρ, την ώρα που η επίσημη ισοτιμία, στην οποία ελάχιστοι έχουν πρόσβαση, είναι 1 προς 6,3. «Εγώ έχω μια επιχείρηση στην οποία κατασκευάζω κάλτσες. Δικαιούμαι ένα μικρό ποσό σε δολάρια, με το οποίο εισάγω πρώτες ύλες από την Κίνα. Μόλις τελειώσουν τα χρήματα, λειτουργώ την επιχείρηση μου με μεγάλη δυσκολία», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι είναι από τους τυχερούς γιατί οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα και πρώτες ύλες έχουν περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του κράτους.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Καράκας, Γιώργος Μπάλας. Εχουμε να βγούμε έξω περίπου μία εβδομάδα, λέει στο «Εθνος»

Ουρές στα σούπερ μάρκετ
Τα απαραίτητα τρόφιμα στη Βενεζουέλα μπορούν να βρεθούν μόνο αν κάποιος περιμένει όλο το πρωί στην ουρά του σούπερ μάρκετ και, μάλιστα, χωρίς την εγγύηση ότι στο τέλος θα βρει αυτό που ψάχνει. «Εχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το χαρτί υγείας, αλλά υπάρχουν και είδη πρώτης ανάγκης στα οποία υπάρχει σοβαρή έλλειψη, όπως είναι το γάλα. Εμείς που έχουμε μια μεγαλύτερη οικονομική άνεση καθόμαστε στην ουρά και αγοράζουμε μια ολόκληρη κούτα εβαπορέ για να το αποθηκεύσουμε, καθώς έχει περάσει και ένας μήνας χωρίς να υπάρχει γάλα», λέει ο κ. Μπάλας.

Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μαδούρο εξαντλεί όλα τα αποθέματα καλής θέλησης που υπήρχαν από την περίοδο του Τσάβες.

«Ο Τσάβες έκανε παροχές χωρίς να οργανώσει την οικονομία. Βοήθησε, όμως, τους φτωχούς και ήταν χαρισματικός. Γι' αυτό και τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης είναι ακόμα υψηλά. Ο Μαδούρο, όμως, δεν έχει τις ικανότητες του προκατόχου του και γι' αυτό έχουν αρχίσει τα προβλήματα», τονίζει ο κ. Μπάλας.

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ
Δύο άκομα νεκροί στη λίστα του αίματος

Ενας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες και ο διάδοχός του Νικολάς Μαδούρο δέχεται τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση από την εκλογή του τον Απρίλιο του 2013.

Η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, καθώς οι αιματηρές συγκρούσεις αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών και αστυνομικών συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, φτάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 21.

Ο Μαδούρο επανέλαβε πως δεν θα δείξει ανοχή σε όποιους επιθυμούν να τον ανατρέψουν. «Ζητώ από τους πολίτες να ακολουθήσουν τον δρόμο της ειρήνης. Το είπα παλαιότερα και το επαναλαμβάνω, το κερί που ανάβει φωτιά είναι κερί που πρέπει να σβήσει».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χρόνιες ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 56%, σύντομα όμως εξελίχθηκαν σε πανεθνικό κίνημα. Ενας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, φυλακίστηκε με κατηγορίες για υποκίνηση βίας.

Ο ΟΗΕ
Στο μεταξύ, οι ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση της χώρας για την υπέρμετρη χρήση βίας. «Η βία που ασκήθηκε πρόσφατα κατά των διαδηλωτών στη Βενεζουέλα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο βαθιάς έρευνας και οι αυτουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφεραν οι έξι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή δήλωσή τους. Πάντως, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωνε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και το πάγωμα των εμπορικών με τον Παναμά μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης του Παναμά να ζητήσει σύγκληση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για να συζητηθεί το θέμα των βίαιων διαδηλώσεων. Χτες η κυβέρνηση απέλασε τον πρέσβη και τρεις ακόμη διπλωμάτες του Παναμά.

Βασιλεύουν η διαφθορά και η μαφιόζικη αστυνομία
Την καθημερινότητα στη Βενεζουέλα περιγράφει με επιστολή του στο capital.gr ένας άλλος Ελληνας, ο Γιάννης Κουζηνός, ο οποίος ζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια στο Καράκας. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εργάζεται ως βοηθός της γυναίκας του, η οποία είναι λογίστρια.

Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος πρέπει να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές με το δημόσιο. «Ενώ τη μια μέρα σε ενημερώνουν ότι για να παραλάβεις ένα έγγραφο είναι π.χ. από τις 10 έως τη 1, την άλλη μέρα που πηγαίνεις στην ώρα σου το ωράριο έχει αλλάξει σε 9 με 12 και αυτό γίνεται καθημερινά...

Οπως καταλαβαίνετε, το να πετύχεις τη σωστή μέρα είναι ζήτημα τύχης και υπομονής, αφού και σε αυτή την περίπτωση οι αλλαγές είναι καθημερινές. Γνωρίζοντας πια πώς δουλεύει το σύστημα και μη έχοντας τη δυνατότητα να πληρώσει ο πελάτης μας, έχω βρεθεί να περιμένω σε ουρά από τις 4 τα ξημερώματα έως τις 2 το μεσημέρι...

Την πρώτη και τελευταία φορά που διαμαρτυρήθηκα για την κατάσταση αυτή, τα χαρτιά της υπόθεσής μου «χάθηκαν» με τρόπο μαγικό αφήνοντας εκτεθειμένο και έμενα και τον πελάτη μας».

Το «εμβόλιο»
Ο κ. Κουζηνός γράφει και για τη διαφθορά της αστυνομίας, σε μια χώρα όπου 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους πέφτοντας θύματα εγκληματικής ενέργειας και όπου μόνο το 10% των υποθέσεων επιλύεται.

«Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια του Καράκας που μένω βρίσκεται το απόλυτο βασίλειο του παραεμπορίου. Σε κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου οι buhoneros (υπαίθριοι μικροπωλητές) έχουν απλωμένη την πραμάτεια τους πουλώντας από λαθραία τσιγάρα, φαγητό του δρόμου, ρούχα και κάθε λογής ''μαϊμούδες'' που μπορείτε να φανταστείτε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν στο πεζοδρόμιο κυριολεκτικά, πληρώνουν για το πόστο τους την αστυνομία-μαφία το λεγόμενο «vacuna» (εμβόλιο), αφού μη έχοντας κανένα νόμιμο χαρτί δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή.

Τα θύματα
Οι υπόλοιποι, που συνήθως είναι οι περιστασιακοί μικροπωλητές και αυτοί που δεν έχουν την «προστασία» της αστυνομίας, είναι και τα συχνότερα θύματα της απανθρωπιάς τους. Oποτε η Aστυνομία θέλει να κάνει μια επιχείρηση-σκούπα, εντοπίζοντας τους συγκεκριμένους μικροπωλητές ούτε τους συλλαμβάνει ούτε τους βάζει πρόστιμο. Aπλά τους κλέβουν όλα τα λεφτά και το εμπόρευμά τους μόνο για να το πουλήσουν στους άλλους «νόμιμους'' buhone-ros».

Στέλιος Βογιατζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου