Για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.Σε 10 δισ. δολάρια ανέρχεται το ποσό που χρειάζεται
μόνο για την αποπληρωμή των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων της χώρας έως το τέλος του έτουςΗ ουκρανική κυβέρνηση, που πραγματοποιεί επείγουσες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αποφύγει την πτώχευση της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη την πώληση της πλειονότητας των 1.500 κυβερνητικών αυτοκινήτων, με στόχο να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.
«Θα περάσουμε στην πρακτική που υιοθετείται σε ολόκληρο τον κόσμο -ένα αυτοκίνητο ανά υπουργείο» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Σλάπακ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
«Όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα πωληθούν και οι θέσεις εργασίας των οδηγών, δυστυχώς, θα καταργηθούν» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μετρά σήμερα 1.500 υπηρεσιακά αυτοκίνητα και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα συγκεντρωθούν από την πώληση αυτή 40 εκατομμύρια γρίβνα (3 εκατομμύρια ευρώ).
Το μέτρο, που δεν θα αποφέρει παρά ένα πολύ μικρό έσοδο σε σχέση με τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας, έχει πάντως μεγάλη συμβολική σημασία καθώς με αυτό η μεταβατική κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι έρχεται σε ρήξη με τον τρόπο λειτουργίας της προηγούμενης κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο καταγγέλλει, και αναζητεί τρόπους μείωσης των δημοσίων δαπανών προκειμένου να διευθετηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο Σλάπακ έχει εκτιμήσει σε 10 δισ. δολάρια το ποσό που χρειάζεται μόνο για την αποπληρωμή των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων της χώρας έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσίευσε την Τετάρτη το Ιντερφάξ, τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν υποστεί μείωση 4,2% τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 2,5%. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα το ότι τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας έχουν βουλιάξει κατά 25%.
Μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφθασε την Τρίτη στο Κίεβο προκειμένου να καταλήξει σε ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει αναστείλει το δάνειο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σύναψε με την Ουκρανία το Δεκέμβριο, από το οποίο έχει εκταμιεύσει τα τρία δισ. δολάρια.
Το ΔΝΤ ζητεί επώδυνες μεταρρυθμίσεις από τις ουκρανικές αρχές, κυρίως την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για τον πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου