Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ Ο.Π..Α.Σ. - Ποθουλάκη, εν όψει εκλογών...

Θα ξεκινήσω από τα λόγια του André Gide:
«Όλα έχουν ειπωθεί, μα αφού κανείς δεν ακούει, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή»
Θεωρώ ότι και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ:
  • Η πραγματική γνώση και δυνατότητα άσκησης διοίκησης και αυτοδιοίκησης, για ουσιαστική αναζήτηση διεξόδου, μέσα σε συνθήκες αυτοδιοικητικής «επιτήρησης» (ΦΕΚ: 228/Α/2012, κλπ) – Βλ. υπογραφή (Εσωτερικού) «Μνημονίου» κατανόησης, από τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, λόγω κατάταξής του στους υπερχρεωμένους Δήμους το 2011 (Εξέλιξη που αποσιωπήθηκε από όλους !!).
  • Η πραγματική προσήλωση στη διαφάνεια και τη νομιμότητα (όχι επιφανειακά, όπως άλλωστε όλοι διακηρύττουν αλλά δεν το τηρούν, είτε ως συμπολίτευση, είτε ως αντιπολίτευση)
  • Η μίνιμουμ συνεννόηση στα σημαντικά προβλήματα και τις λύσεις  που έχουν ανάγκη οι πόλεις μας, με βάση τους θεσμοθετημένους κανόνες της «Τοπικής δημοκρατίας» (άρθρο 214 του Ν. 3463/2006) και τους κανόνες του ορθώς νοείν.
Ουσιαστική προσέγγιση των παραπάνω κατευθύνσεων μιας τοπικής αυτοδιοικητικής πορείας δεν μπορεί να γίνει με απλές αναφορές σε μεμονωμένα πρόσωπα ή και ομάδες (συνδυασμούς) προσώπων, αν δεν ξεφύγουμε και δεν ανατρέψουμε το ριζωμένο τοπικό πελατειακό σύστημα, που κυριαρχεί και σαρώνει τα πάντα εδώ και δεκαετίες. Εκείνο που πρωτίστως επικράτησε και επικρατεί δυστυχώς, είναι οι προσωπικές επιλογές (συμφέροντα) τοπικών στελεχών και η λογική εξυπηρέτησης, αξιοποίησης και συνεργασίας με διασφαλισμένους «δικούς τους ανθρώπους», μέσα στα πλαίσια της γνωστής καταστροφικής λογικής της νομής εξουσίας, δηλαδή της διασφαλισμένης «καρέκλας» υποστήριξης της εκάστοτε παραταξιακής δημοκρατίας, όσο κι αν κάποιοι αόμματοι αιθεροβάμονες συνεχίζουν να μη βλέπουν και να τη βαπτίζουν «άμεση δημοκρατία».
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κάκιστη εικόνα και χαμηλή ποιότητα των Δημοτικών Συμβουλίων και των υπολοίπων συλλογικών οργάνων του Δήμου, τα φαινόμενα ακραίας κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που συμβαίνουν διαχρονικά από ιθύνοντες του Δήμου μέσα σε κλίμα απροκάλυπτης ατιμωρησίας [βλέπετε, διαχρονικά σκανδαλώδεις χειρισμούς στις υποθέσεις «Μυκηναϊκών τάφων», «Επιχειρηματικών Πάρκων», υπέρογκων δημοτικών χρεών προς ΕΥΔΑΠ (που τελικά έστω και εμμέσως επιβαρύνουν ξανά τους δημότες, με 19.153.116,07 € - βλ. ΦΕΚ: 2410/Β/2013), ανείσπρακτα τεράστια ποσά από μεγάλους οφειλέτες προς τον Δήμο, μη εγγραφή και βεβαίωση νομοθετημένων τελών (εκατομμυρίων ευρώ) που έπρεπε να εισπράττονται και να αξιοποιούνται, επί χρόνια τώρα σκανδαλώδη και απροκάλυπτη ανοχή – συγκάλυψη των αυθαιρεσιών στο παραλιακό μέτωπο της Αρτέμιδος (ιδίως πάνω σε δημόσιες εκτάσεις – χώρους, σε κοινόχρηστους χώρους !! και απολύτου προστασίας τοπία, όπως η «Αλυκή»), αποχαρακτηρισμούς κοινόχρηστων χώρων ιδίως στην Αρτέμιδα, που μόνο η παρούσα δημοτική αρχή «τόλμησε» με ότι αυτό συνεπάγεται για το ρυμοτομικό μέλλον της πόλης (βλ. απόφαση 131/2012 του Δ.Σ), κλπ].
Εμμέσως ο σημερινός Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος κατευθύνεται και διοικείται από ένα πρωτοφανές πλήθος αμέτρητων αναθέσεων σε εξωτερικούς δικηγόρους (φαινόμενο που στην έκταση αυτή προφανώς δεν συναντάται σε άλλους ΟΤΑ, ακόμα και μεγαλύτερους), με ότι σημαίνει αυτό και από τα κληρονομημένα εκ του παρελθόντος αμέτρητα κατασχετήρια και αγωγές που πνίγουν τη λειτουργία του Δήμου και ο αριθμός των οποίων μπορεί πλέον να δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά, δεδομένης της απροθυμίας για οργάνωση και νομική στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος.
Παράλληλα είναι ολοφάνερη και προφανής η σκοπιμότητα της γενικότερης υποβάθμισης και απομόνωσης των υπηρεσιακών μονάδων και στελεχών του Δήμου, γεγονός που διαφαίνεται και από την απουσία τους εκ του άμεσου εισηγητικού ρόλου που θα έπρεπε να είχαν στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου, ως επιβάλλεται για την καθιέρωση κανόνων χρηστής διοίκησης στην παραγωγή των διοικητικών πράξεων και αποφάσεων.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την παντελή απουσία υποδομών [διαχρονικά, μη υλοποίηση έργων υποδομής στις γειτονιές (κυρίως της Αρτέμιδος), απουσία αποχέτευσης, ύπαρξη απαράδεκτης οδοποιίας, απουσία αθλητικών εγκαταστάσεων και οργανωμένων κοινόχρηστων χώρων (ιδίως στην Αρτέμιδα), προκλητική αδράνεια απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί το αεροδρόμιο (ιδίως στην Αρτέμιδα), κ.ά., παρά τις πλούσιες κάθε φορά προεκλογικές εξαγγελίες].
Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο σε γνωστά σε όλους μας θέματα, τα οποία και ως Όμιλος (ΟΠΑΣ) έχουμε επαρκώς προβάλει και αναλύσει, με επίκαιρη την πρωτοβουλία μας στο θέμα της εφικτής και επιλέξιμης λύσης του αποχετευτικού μέσω σύνδεσης με την Ψυττάλεια, όπου από 15.1.2014 έχει αναλάβει πρωτοβουλία ο αρμόδιος Εισαγγελέας στον οποίο προσφύγαμε στις 28.11.2013 και κατόπιν προσκλήσεως καταθέτουμε στα πλαίσια προανάκρισης στις 11.3.2014
Θα ήθελα όμως να προσθέσω εδώ ότι για να πάει μπροστά ο τόπος μας πρέπει να απομυθοποιήσουμε το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» και τον ψεύτικο καθωσπρεπισμό που έχει ευνουχίσει τις τοπικές μας κοινωνίες επιβάλλοντας τη σιωπή και την προσφιλή μέθοδο να χώνονται τα «γκρίζα» και τα αμαρτωλά επιτεύγματα των «καλών παιδιών» του τοπικού μας «συστήματος», κάτω από το λαμπερό χαλί της υποκρισίας.  
Απαιτείται ένας τοπικός ανένδοτος αγώνας απέναντι στο μικρομάγαζο των δημοτικών παραγόντων που με πολύ θράσος και προκλητική ασχετοσύνη, μας έχουν επιβληθεί, με προπέτασμα τον ψεύτικο καθωσπρεπισμό τους, εκμεταλλευόμενοι την πολυδιάσπαση μεταξύ των εκπροσώπων πολλών τοπικών συλλόγων, που πολλές φορές κινούνται επιφανειακά στα προβλήματα, εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδους ανταγωνισμούς, συνεστιάσεις και «πίτες», αδυνατώντας έτσι να «ξεκολλήσουν» από αυτήν την κατεστημένη αντίληψη και να βγούμε όλοι μαζί μπροστά. Να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο και το μέλλον.
Σ’ αυτούς τους παραπλανημένους φίλους και όσους άλλους άδολα προβληματίζονται για το μέλλον των πόλεών μας, θέλω να στείλω μήνυμα ενεργοποίησης και συνάντησης, με την επισήμανση ότι: «Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή»
Ας βγούμε λοιπόν εμείς οι πολλοί από τις καλές, αλλά μικρές μας δράσεις και ας περάσουμε σε ευρύτερες συλλογικές συναντήσεις και διεργασίες, με όσους διαπιστωμένα συμφωνούν στις προσεγγίσεις μας.
Τότε μόνο θα μπορέσουμε να βρούμε κοινά αποδεκτούς δρόμους και εκπροσώπους (Υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, κοινά αποδεκτούς υποψήφιους Δημάρχους, κλπ) για ανατροπή της μιζέριας που μας πνίγει σήμερα.
Να διαμορφώσουμε ένα νέο ΚΩΔΙΚΑ ΤΙΜΗΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ για τις πόλεις μας και τους δημότες, με καθαρές λύσεις και διαφάνεια σε όλα, αντιμετωπίζοντας την πολιτικά ανώριμη πολυδιάσπαση που κυοφορείται, με ότι αυτή συνεπάγεται για τους δημότες, ένεκα της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των νέων αυτοδιοικητικών οργάνων που θα εκλεγούν στο Δήμο μας.
Διαφορετικά και σ’ αυτές τις εκλογές θα έχουμε μια από τα ίδια, οπότε θα είμαστε απλοί θεατές, με έργα που θα γίνονται όπως μέχρι σήμερα γύρω μας, συνήθως για …. άλλους και εμείς θα υφιστάμεθα μόνο τις δυσμενείς συνέπειες, ως θύματα, αλλά και υπαίτιοι λόγω ανοχής (βλέπετε τι έγινε με το Αεροδρόμιο, με το Εκπτωτικό Χωριό, τι επιδιώκουν με το ΚΕΛ στο «Πλατύ χωράφι», κλπ). Θα αφήσουμε να συνεχιστούν όλα αυτά;

(André Gide, έζησε από 1869 έως το 1951). Ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Το 1947 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας)


5 σχόλια:

  1. Καλά τα λες και δίκαια. Να ξέρεις υπάρχουν άνθρωποι που σε στηρίζουν μέσα σε καθε παράταξη μη πτοήσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με τα ως άνω γραφόμενα σας.

      Διαγραφή
  2. Αυτο ειναι το ΜΟΝΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ που εχει αναρτηθει μεχρι τωρα.
    Μακρια απο ευχες ευχολογια ονειρα και φαντασιες.
    Βαζει το δαχτυλο στον τυπο τον ηλο
    ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ.
    Ειναι αληθεια ολα αυτα και αν ναι ,τι σκοπευουν να κανουν επ αυτου.?

    Ιδου κυριοι υποψηφιοι πολιτικο ερωτημα.
    ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ? ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ?ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρω ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ για την ΛΟΥΤΣΑ το ως ανω παραδειγμα.
    Καποιος στελνει ενα κειμενο ,ενα ουσιαστικα πολιτικο κειμενο ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ το μεγα θεμα της διαφθορας και της συν ενοχης, της τοπικης ομερτα και της τοπικης συνδιαλλαγης.
    Αντι να προκαλεσει συζητηση και παρεμβαση απο τους μπλογκιτες..περναει ντουκου.
    ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
    Οταν μας στελνει χαιρετισματα .ο καθε πολιτευτακος. ο ανεμος τα παιρνει και γινεται ο κακος χαμος.
    Τον ανεμο,λοιπον ψηφιζετε ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ μπλογκιτες μου?
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ το χωνετε κατω απο το χαλι?
    Αν δεν σηκωσετε το χαλι να το αντιμετωπισετε μην περιμενετε καμμια αλλαγη.Χωρις δημοτες αδεσμευτους και ανεξαρτητους χωρις σκεψη και περισκεψη χωρις καθαροτητα στην δημοσια ζωη μην περιμενετε ΚΑΜΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.
    ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΔΩ και ομολογω οτι μου θυμιζουν αλλες εποχες αλλα και αλλες χωρες ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ φοβαμαι οτι τιποτα καλυτερο ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.
    Ειτε σας αρεσει ειτε δεν σας αρεσει, αυτο που σας γραφω.Ειτε μου επιτεθειτε ειτε οχι ,ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΠΑΤΑΡΤΕ ΜΝΗΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
    Δεν ειναι φαινομενο προς μιμηση, ειναι φαινομενο προς αποφυγη.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ .
    Ευχομαι ταχεια αναρρωση και στους υποψηφιους και ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.
    ΕΧΕΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ ΝΑ ΑΝΑΡΡΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου