Τραγανοί, αισθαντικοί, αλλά ίσως λίγο στεγνοί στο στόμα. Γι’ αυτό προτείνουμε και μια
πικάντικη σάλτσα ντομάτας που τους συνοδεύει κάθε στιγμή με τον καλύτερο τρόπο.
Μερίδες : 4-5
Χρόνος προετοιμασίας : 25m
Χρόνος ψησίματος : 30m
Έτοιμο σε : 55m
Υλικά
600γρ. κολοκυθάκια
1 ντομάτα μεγάλη
1 κρασοπότηρο μπίρα
1 κρεμμύδι μέτριο, καθαρισμένο
150γρ. φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας: 2 νεροπότηρα χυμό ντομάτας
2 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 -2 κουτ. γλυκού Τabasco
2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τους κεφτέδες: Καθαρίζετε και πλένετε τα κολοκυθάκια, κόβετε τις άκρες τους και τα τρίβετε στον τρίφτη. Τα στύβετε και βάζετε τα τρίμματα σε μια μεγάλη λεκάνη. Κάνετε το ίδιο με τη μεγάλη ντομάτα καθώς και με το καθαρισμένο κρεμμύδι.
Βήμα 2
Ανακατεύετε τα υλικά στη λεκάνη και προσθέτετε τον δυόσμο, την τριμμένη φέτα και τον μαϊντανό. Προσθέτετε την μπίρα και στη συνέχεια το αλεύρι κουταλιά κουταλιά, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Τον αλατοπιπερώνετε και τον αφήνετε για 1 ώρα σε σχετικά δροσερό μέρος, καλά σκεπασμένο.
Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Μέσα σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τον χυμό ντομάτας, το ξίδι, τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να πάρουν βράση. Δοκιμάζετε και κατόπιν αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τη σάλτσα να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να συμπυκνωθούν τα υλικά της. Προς το τέλος προσθέτετε και το Tabasco. Περιμένετε να κρυώσει, σερβίρετε τη σάλτσα σε μπολ και την πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε και τα κεφτεδάκια σας: Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και το τοποθετείτε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού της σούπας παίρνετε χυλό και τον ρίχνετε μέσα στο ζεστό λάδι με γρήγορες κινήσεις. Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνουν χρυσά και ροδοκόκκινα.
Βήμα 5
Τα ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά λάδια και σερβίρετε στο τραπέζι μαζί με τη σάλτσα.
Chef Ηλίας Μαμαλάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
πικάντικη σάλτσα ντομάτας που τους συνοδεύει κάθε στιγμή με τον καλύτερο τρόπο.
Μερίδες : 4-5
Χρόνος προετοιμασίας : 25m
Χρόνος ψησίματος : 30m
Έτοιμο σε : 55m
Υλικά
600γρ. κολοκυθάκια
1 ντομάτα μεγάλη
1 κρασοπότηρο μπίρα
1 κρεμμύδι μέτριο, καθαρισμένο
150γρ. φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας: 2 νεροπότηρα χυμό ντομάτας
2 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 -2 κουτ. γλυκού Τabasco
2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τους κεφτέδες: Καθαρίζετε και πλένετε τα κολοκυθάκια, κόβετε τις άκρες τους και τα τρίβετε στον τρίφτη. Τα στύβετε και βάζετε τα τρίμματα σε μια μεγάλη λεκάνη. Κάνετε το ίδιο με τη μεγάλη ντομάτα καθώς και με το καθαρισμένο κρεμμύδι.
Βήμα 2
Ανακατεύετε τα υλικά στη λεκάνη και προσθέτετε τον δυόσμο, την τριμμένη φέτα και τον μαϊντανό. Προσθέτετε την μπίρα και στη συνέχεια το αλεύρι κουταλιά κουταλιά, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Τον αλατοπιπερώνετε και τον αφήνετε για 1 ώρα σε σχετικά δροσερό μέρος, καλά σκεπασμένο.
Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Μέσα σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τον χυμό ντομάτας, το ξίδι, τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να πάρουν βράση. Δοκιμάζετε και κατόπιν αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τη σάλτσα να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να συμπυκνωθούν τα υλικά της. Προς το τέλος προσθέτετε και το Tabasco. Περιμένετε να κρυώσει, σερβίρετε τη σάλτσα σε μπολ και την πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε και τα κεφτεδάκια σας: Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και το τοποθετείτε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού της σούπας παίρνετε χυλό και τον ρίχνετε μέσα στο ζεστό λάδι με γρήγορες κινήσεις. Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνουν χρυσά και ροδοκόκκινα.
Βήμα 5
Τα ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά λάδια και σερβίρετε στο τραπέζι μαζί με τη σάλτσα.
Chef Ηλίας Μαμαλάκης
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου