Οι χρυσοί διατροφικοί κανόνες.Με τον όρο Σακχαρώδης Διαβήτης αναφερόμαστε σε ένα
νόσημα, κατά το οποίο οι τιμές του σακχάρου του οργανισμού βρίσκονται υψηλότερα των φυσιολογικών ορίων.Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδη διαβήτη: αυτός που εμφανίζεται σε ηλικίες συνήθως άνω των 40 και ονομάζεται τύπου 2 κι αυτός που λέμε νεανικός διαβήτης ή τύπου 1 και εμφανίζεται από την παιδική ηλικία. Εμείς θα μιλήσουμε για τη σωστή διατροφική αντιμετώπιση που αφορά τον διαβήτη τύπου 2, που είναι και ο πιο συχνός.
Οι χρυσοί διατροφικοί κανόνες
Αριθμός γευμάτων – Βασικός κανόνας μικρά και συχνά γεύματα
Ο καταμερισμός του φαγητού σας σε μικρά και τακτά γεύματα, είναι πολύ σημαντικός για τον έλεγχο των σακχάρου, καθώς αν ίσες θερμίδες καταμεριστούν σε 2 ή 3 μεγάλα γεύματα και όχι σε περισσότερα και πιο μικρά η ρύθμιση του σακχάρου είναι δύσκολη. Ουσιαστικά, τα πολλά και μικρά γεύματα δεν προκαλούν απότομα σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρό μας και δίνουν στον οργανισμό τι δυνατότητα να το ρυθμίσει καλύτερα. 5 – 6 γεύματα την ημέρα θεωρούνται ιδανικά.
Οι υδατάνθρακες στα γεύματά μας
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γευμάτων σας, το σημαντικότερο συστατικό για τη δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη, είναι οι υδατάνθρακες. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι οι υδατάνθρακες που παίρνει μέσω της τροφής του. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, το παξιμάδι, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, οι πατάτες, τα φρούτα και οι χυμοί, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά, η ζάχαρη, το μέλι, η σοκολάτα και γενικά όλα τα γλυκά.
Βάλτε στη ζωή σας το γλυκαιμικό δείκτη
Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Δεν μπορούμε δηλαδή να βάλουμε στην ίδια μοίρα τα όσπρια ή μια πράσινη σαλάτα, με κάποιο γλυκό ή τη σοκολάτα. Για να διευκολυνθούμε λοιπόν ως προς το τι υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε δημιουργήθηκε ο όρος γλυκαιμικός δείκτης. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν μακροχρόνια την ευεργετική δράση της επιλογής τροφών χαμηλών σε γλυκαιμικό δείκτη, η γνώση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών μπορεί, με τη βοήθεια και του αυτοελέγχου που εφαρμόζει το άτομο με διαβήτη, να συνεισφέρει θετικά στον έλεγχο του σακχάρου. Με άλλα λόγια όσο πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ένα τρόφιμο τόσο πιο καλό για το σάκχαρό μας και την υγεία μας.
Γενικότερα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, λαδερά) θα είναι καλό να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στο γεύμα και να μην συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα σε μεγάλες ποσότητες.
Ιδανικό Σχήμα Γεύματος
1ο συστατικό : Κρέας ή Κοτόπουλο ή Ψάρι ή Αυγό
2ο συστατικό : Λαχανικά ή λαδερά ή όσπρια
3ο συστατικό : Ψωμί ή ρύζι ή πατάτες ή πουρές ή μακαρόνια ή χυλοπίτες ή κριθαράκι
Προτιμήστε γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη
Οι γλυκαντικές ουσίες, όπως λέει και το όνομά τους, είναι τα συστατικά εκείνα που προσδίδουν την πιο γλυκιά γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχουν οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.) οι οποίες αυξάνουν το σάκχαρό μας και θα πρέπει να ελέγχεται η κατανάλωσή μας και οι τεχνητές ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Οι τελευταίες είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη (500 – 600 φορές), συνήθως δεν απορροφούνται από τον οργανισμό μας και άρα δεν μας δίνουν θερμίδες ούτε επηρεάζουν το σάκχαρό μας. Από τις πιο ασφαλείς είναι η σουκραλόζη και πρόσφατα και η στέβια.
Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας
Διαβήτης και υψηλή χοληστερίνη πολλές φορές πάνε μαζί. Για το λόγο αυτό μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (κυρίως μέσα από κόκκινο κρέας – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι-, πλήρη γαλακτοκομικά, τυριά, γλυκά και λιπαρές ύλες όπως βούτυρο και μαγιονέζα). Αντί αυτών προτιμήστε ψάρια, πουλερικά, ημιάπαχα γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
Χάστε βάρος αν τα κιλά σας είναι πάνω από το φυσιολογικό
Το υψηλό σωματικό βάρος θεωρείται αιτία και όπως λέμε παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να κρατάτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος να χάσετε κάποια κιλά.
Πηγή: neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου