Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Εξηγήσεις Σγουρού για τον περίεργο διαγωνισμό στα σκουπίδια

Τη δική του θέση για όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 16/2/2014, στην «Κ.Ε.» δίνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός. Το θέμα αφορά την επαναδημοπράτηση
των έργων ΧΑΔΑ σε Μέγαρα, ΝΑ Αττική και Κερατέα. Αναφέρει αναλυτικά: 
1. Ο νόμος τηρήθηκε στο ακέραιο
Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 4 του Ν. 3669/2008 Κύρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων «...Η προϊσταμένη αρχή μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή της να ανακαλέσει τη διακήρυξη του διαγωνισμού σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας αν δεν έχει πλέον ενδιαφέρον στην εκτέλεση του έργου ή πρόκειται να δημοπρατήσει πάλι το έργο με τροποποίηση των αρχικών όρων...». Λαμβάνοντας υπ' όψιν την παραπάνω διάταξη της νομοθεσίας και μετά από την εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης περί αναγκαιότητας εκπόνησης νέας μελέτης, η Εκτελεστική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τους τρεις διαγωνισμούς προκειμένου να εκτελεστούν με νέες μελέτες, ούτως ώστε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για το περιβάλλον και το οικοσύστημα των εκεί περιοχών. Μετά από αυτή την απολύτως νόμιμη απόφαση θα ήταν μη νόμιμη η διαδικασία κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής.
Σημειώνουμε ότι μη τήρηση των ανωτέρω θα είχε ενδεχόμενα αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τον Σύνδεσμο, εάν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων διαπιστωνόταν ότι το φυσικό αντικείμενο είχε μεταβληθεί (συγκριτικοί πίνακες, αναθεωρήσεις, αιτήματα για παρατάσεις προθεσμίας κ.λπ.).

2. Προασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η προσωρινή μειοδότρια εταιρεία των έργων των αποκαταστάσεων ΧΑΔΑ ΝΑ Αττικής και Κερατέας υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, επικαλούμενη αδυναμία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών καλής εκτελέσεως των έργων. Η ίδια εταιρεία είχε αναδειχθεί προσωρινή μειοδότρια της Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Μεγαρέων, για το οποίο όμως δεν υπαναχώρησε.
Οι εκπτώσεις που είχε δώσει η εταιρεία ήταν της τάξεως του 55,46% για το έργο της ΝΑ Αττικής και 59,56% για τον ΧΑΔΑ Κερατέας, ενώ μικρότερη συγκριτικά ήταν η έκπτωση που είχε δώσει για τον ΧΑΔΑ Μεγαρέων -που σημειωτέον ήταν και το έργο με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό- της τάξεως του 39,38%.

Εάν ο ΕΔΣΝΑ κατακύρωνε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών των έργων, στους οποίους η προσωρινή μειοδότρια υπαναχώρησε αιφνιδίως, στις αμέσως επόμενες κατά σειρά μειοδοσίας εργοληπτικές επιχειρήσεις, τότε τα έργα θα έπρεπε να κατακυρωθούν με εκπτώσεις της τάξεως του 38,54% για τον ΧΑΔΑ ΝΑ Αττικής και 48,91% για τον ΧΑΔΑ Κερατέας, εκπτώσεις δηλαδή που απέχουν κατά πολύ από την προσφορά της προσωρινής μειοδότριας επί μεγάλη ζημία του δημοσίου συμφέροντος.

3. Οι αεροφωτογραφίσεις και η επαναδημοπράτηση των έργων που προχωρά
Σχετικά με τις αεροφωτογραφίσεις, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πράγματι το 2011 η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε αεροφωτογραφίσεις των ΧΑΔΑ και σε δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών.

Επίσης ο ΕΔΣΝΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τακτική αεροφωτογράφιση και βιντεοσκόπηση των ΧΑΔΑ μετά τη διενέργεια σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2013.
Τα νέα τεύχη δημοπράτησης των έργων έχουν συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία και έχουν αποσταλεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, απ' όπου και χρηματοδοτούνται, για έγκριση. Το προσεχές χρονικό διάστημα ο ΕΔΣΝΑ πρόκειται να προχωρήσει στην επαναδημοπράτησή τους, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Τέλος και κλείνοντας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ έπαιξαν προφανή ρόλο και τα κατωτέρω:
Α) Οι ενδεχόμενες δικαστικές εμπλοκές που θα ανέκυπταν, με συνέπεια την καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων και
Β) Η βούληση της διοίκησης να εκτελεστούν τα έργα, όσο το δυνατόν αρτιότερα, δηλαδή με μελέτες που ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στην πραγματική κατάσταση του φυσικού αντικειμένου.
Παρακαλούμε, στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού σας ρεπορτάζ, για τη δημοσίευση του παρόντος, προκειμένου να υπάρξει ολόπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών σας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η συντάκτρια της εφημερίδας απαντά
Κατ' αρχάς θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι επιστολές που στέλνετε ύστερα από κάθε δημοσίευμα για τον Ενιαίο Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής και τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν ανακόπτουν την πορεία της έρευνας και του ρεπορτάζ. Τουναντίον.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η τελευταία επιστολή που φτάνει στην εφημερίδα 9 ολόκληρες μέρες (20/2/2014) μετά το τηλεφώνημα της «Ε» προς το γραφείο του προέδρου του Συνδέσμου και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού. Γιατί άραγε μεσολάβησε τόσος χρόνος ώστε να μας δοθούν οι όποιες απαντήσεις;

Γιατί δεν απαντήσατε στα ερωτήματα που σας θέσαμε εγγράφως ήδη από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και γιατί δεν ανταποκριθήκατε στα επανειλημμένα τηλεφωνήματά μας, τα οποία συνεχίστηκαν μέχρι και την Παρασκευή 14/2; Εμείς, καλή τη πίστει, παρ' ότι στο μήνυμα που σας αποστείλαμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ζητούσαμε απαντήσεις άμεσα προκειμένου να προχωρήσουμε σε δημοσίευση την επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη 13/2, περιμέναμε. Επιλέξατε τη σιωπή.

Στο δημοσίευμα τώρα. Οι απαντήσεις που ετεροχρονισμένα στέλνετε δεν απαντούν στα εύλογα ερωτήματα που προέκυψαν από το ρεπορτάζ:

Οντως η Αναθέτουσα Αρχή μπορεί να ακυρώσει διαγωνισμό. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε δήλωση αδυναμίας του Αναδόχου να προσκομίσει τις εγγυητικές επιστολές για να υπογράψει σύμβαση. Επρεπε λοιπόν σε κάθε περίπτωση να καταπέσουν υπέρ του ΕΔΣΝΑ οι εγγυήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, όπως αρχικά εισηγήθηκε ο αρμόδιος διευθυντής επικαλούμενος τη νομοθεσία, ώστε τα χρήματα να μπουν στο ταμείο του Συνδέσμου. Στη συνέχεια, αν κρίνατε ότι η προσφορά του επόμενου εργολάβου είναι ασύμφορη, θα προκηρύσσατε νέο διαγωνισμό. Τότε θα είχατε διασφαλίσει απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Γιατί και τα χρήματα από τις εγγυητικές θα είχαν μπει στο δημόσιο ταμείο και τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις για τα έργα θα είχατε.

Δεν απαντάτε όμως γιατί άλλαξε γνώμη ο διευθυντής σας σε μία εβδομάδα. Και πώς τεκμηριώνεται η δεύτερη γνώμη του; Με μια επί τόπου επίσκεψη; Η υπηρεσία έκανε τις απαραίτητες τοπογραφικές μετρήσεις ή κατέληξε σε συμπεράσματα δι' οφθαλμοσκοπήσεως; Εγιναν οι απαραίτητες νέες μελέτες; Γιατί θυμήθηκε ο διευθυντής σας να πραγματοποιήσει τις επισκέψεις του στους ΧΑΔΑ αφού πρώτα ο ανάδοχος δήλωσε αδυναμία να υπογράψει τη σύμβαση; Τι έκανε αλήθεια τους πολλούς μήνες που μεσολάβησαν από τη δημοπράτηση μέχρι τότε;

Γιατί στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν γίνεται μνεία στην αδυναμία του αρχικού μειοδότη; Χάθηκαν από τους χειρισμούς χιλιάδες ευρώ για τον ΕΔΣΝΑ ή όχι;

Πώς λέτε ότι η μη τήρηση της διαδικασίας που ακολουθήσατε «θα είχε ενδεχόμενα αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για το Σύνδεσμο εάν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων διαπιστωνόταν ότι το φυσικό αντικείμενο είχε μεταβληθεί»; Προχωρήσατε με «ενδεχόμενα» και «εάν» στην ακύρωση διαγωνισμών εκατομμυρίων ευρώ; Πότε περιμένατε να διαπιστώσετε αλλαγή του φυσικού αντικειμένου; Την τελευταία εβδομάδα πριν από την υπογραφή της σύμβασης;

Και πάμε στις αεροφωτογραφίσεις. Παρακολουθείτε τους ΧΑΔΑ από το 2011. Το 2012 τους βιντεοσκοπήσατε. Δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα συμπεράσματα από τις συγκρίσεις των αποτυπώσεων πριν και κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών; Οι νέες αποθέσεις διαπιστώθηκαν όψιμα μέσα στην εβδομάδα που μεσολάβησε της αδυναμίας του αναδόχου να ανταποκριθεί;

Ως περιφερειάρχης είστε υπεύθυνος για το περιβάλλον της Αττικής. Οι συγκεκριμένοι ΧΑΔΑ έχουν σφραγιστεί και αυτό έχει ανακοινωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφύγουμε πρόστιμα.

Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της χώρας, καθώς εσείς ο ίδιος αποδέχεστε ότι έπεσαν νέα απορρίμματα στους ήδη σφραγισμένους ΧΑΔΑ. Αρα, με τι εχέγγυα μιλάμε στην Ευρώπη για κλεισμένες χωματερές; Αποδεχόμενος την εισήγηση του διευθυντή σας για τις παράνομες αποθέσεις τι πράξατε στη συνέχεια; Το καταγγείλατε στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος; Καλέσατε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όπως κάνατε 2-3 μήνες πριν, όταν σχεδόν κάθε εβδομάδα εντοπίζατε νοσοκομειακά απόβλητα στο ΧΥΤΑ της Φυλής;

Τέλος, για ποιες δικαστικές εμπλοκές μιλάτε; Ποιος θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη; Αυτός που παραιτήθηκε; Και αφού είναι βούληση της Διοίκησης να εκτελεστούν τα έργα με μελέτες που να ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του φυσικού αντικειμένου, τι κάνατε για να διαφυλάξετε την αρτιότητα των μελετών σύμφωνα με τις οποίες δημοπρατήθηκαν τα έργα;
ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου