Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Έρευνες και στην Αθήνα για την τραπεζική λεηλασία

«Πιάνει δουλειά» από αύριο, Τρίτη, η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πική, που διόρισε η κυπριακή κυβέρνηση για να
διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε στην κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, παρασύροντας στην καταστροφή ολόκληρη την οικονομία της Μεγαλονήσου.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα της Επιτροπής είναι να διερευνήσει τις καταγγελίες που έρχονται στο φως για χαριστικές χορηγήσεις και διαγραφές δανείων σε αξιωματούχους και επιχειρήσεις που συνδέονται με το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου. Όπως και για τις αποκαλύψεις για μεταφορές, το τελευταίο κρίσιμο διάστημα, υψηλών χρηματικών ποσών στο εξωτερικό από μεγαλοκαταθέτες που διέθεταν «εσωτερική πληροφόρηση» για το επικείμενο «κούρεμα» των καταθέσεων.
            
Όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, οι κυπριακές αρχές «ψάχνουν και Έλληνες πολιτικούς στη λίστα με τα διαγραμμένα δάνεια», καθώς εκφράζονται βάσιμες υπόνοιες ότι το φαινόμενο της λεηλασίας των κυπριακών τραπεζών και κυρίως της πολύπαθης Λαϊκής, δεν περιορίστηκε στη Λευκωσία, αλλά επεκτεινόταν και στα εκατοντάδες παραρτήματα που λειτουργούσαν στην Ελλάδα.
            
Τις υπόνοιες αυτές επιβεβαίωσε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του «Σκάι» ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου κ. Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν και εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα παραδώσει τις λίστες με τα χαριστικά δάνεια και τη μεταφορά μεγάλων ποσών εκτός Κύπρου στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία, με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση, διερευνώντας όλες της πτυχές του σκανδάλου από το 2006 έως τις 23 Μαρτίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου