Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Στα χέρια της Αστυνομίας οι δύο φερόμενοι ως ληστές της Κοζάνης

Τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης δείγματος DNA από διάφορες επιθέσεις και ληστείες σε Αθήνα και επαρχία και των ερευνών σε πέντε σπίτια της Αθήνας περιμένουν οι αστυνομικοί, προκειμένου να
ανοίξουν νέους δρόμους στις συλλήψεις των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Από τους έξι προσαχθέντες στην καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας, ο ένας αφέθη ελεύθερος, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο είναι οι καταζητούμενοι Φοίβος Χαρίσης και Αργύρης Ντάλιος. Τα δύο αυτά πρόσωπα καταζητούνταν για τις ληστείες σε Φιλώτα Φλώρινας και Βελβεντό Κοζάνης.

Από τους υπόλοιπους τρεις, ο ένας φέρεται να είναι αλλοδαπός, ο άλλος ένας παλιός αντιεξουσιαστής που είχε συλληφθεί για κατοχή όπλου και ένα ακόμη άτομο, που ασχολείται με διακίνηση όπλων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην παρέα της Φιλαδέλφειας, υπήρχε και μια κοπέλα, η οποία έχει σχέση με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ωστόσο, λίγη ώρα πριν την έφοδο των αστυνομικών εξαφανίστηκε.

Το προφίλ των δύο

Η διπλή ζωή του αριστούχου φοιτητή Φοίβου Χαρίση... Στην οικογένεια του, δεν γνώριζαν το παραμικρό για το δρόμο που είχε πάρει το παιδί τους. Τακτικός στο πανεπιστήμιο, με υψηλές επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα, δεν είχε δώσει σημάδια για τη μετάλλαξή του. Από ήσυχος νεαρός με έφεση στο διάβασμα σε αγριεμένος αναρχικός, που ληστεύει τράπεζες και επιδιώκει να ανέλθει σύντομα στην κορυφή της άτυπης ιεραρχίας του αντάρτικου πόλης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και το Νοέμβριο, ο Φοίβος Χαρίσης-Πούλος φέρεται να είχε περιφερειακό ρόλο στη δράση των Πυρήνων χωρίς καν να κουβαλά όπλο μαζί του… Στην Αντιτρομοκρατική, πιστεύουν πως ο νεαρός γιος του γνωστού συνδικαλιστή προσπάθησε να αναβαθμίσει και άλλο τη δράση του, αφού οι περισσότεροι από τους συντρόφους του βρίσκονται στη φυλακή. Δεν είχε άλλωστε και τίποτε να χάσει...

Καταζητούμενος και κυνηγημένος, με τη φωτογραφία του να φιγουράρει σε αστυνομικά τμήματα και μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ, ο αριστούχος φοιτητής δεν έχει επιλογές και η πορεία του είναι απλά ένας μονόδρομος.

Τους τελευταίους μήνες, το ευγενικό παιδί από τα Γλυκά Νερά αποτελεί δίδυμο στην ομάδα μαζί με τον άλλο καταζητούμενο, Ανάργυρο Ντάλιο. Τον 22χρονο φοιτητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, που μεγάλωσε σε ένα αυστηρό περιβάλλον με πατέρα αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων και μητέρα δασκάλα.

Το ντουέτο, κινείτο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, μαζί στην Αθήνα και είχε βρει καταφύγιο σε ένα από τα διαμερίσματα - κρησφύγετα που διαθέτουν οι Πυρήνες της Φωτιάς.

Ο τοξοβόλος, η ληστεία στη Φλώρινα και το Mall

Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 βρήκαν τον Φοίβο Χαρίση-Πούλο, πρωτοετή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που ξεχύθηκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Άλλωστε, είχε μεγαλώσει σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον αριστερών ιδεολογικών αρχών και από μαθητής συνήθιζε να πρωταγωνιστεί σε καταλήψεις, πορείες και μαθητικές διαδηλώσεις. Έτσι, όταν άρχισε να συμμετέχει πιο ενεργά στον αναρχικό χώρο, να συχνάζει στα Εξάρχεια και να μετέχει όλο και πιο δυναμικά στις κινητοποιήσεις, οι γονείς του δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το παιδί τους από επαναστάτης, θα μεταμορφωνόταν σταδιακά σε σύγχρονο αντάρτη πόλης...

Ο Φοίβος, μετά τις πρώτες συλλήψεις νεαρών για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, ανεβαίνει επίπεδο και χώνεται στα βαθιά. Η γνωριμία του με το Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστό και ως τοξοβόλο του Συντάγματος, τον βάζει στον επονομαζόμενο και πυρήνα του Βόλου και η πρώτη μεγάλη καταγεγραμμένη επιχείρηση που συμμετέχει είναι η ληστρική επιδρομή στο Φιλώτα Φλώρινας. Εκεί η ομάδα απαλλοτριώνει για το επαναστατικό ταμείο 110.000 ευρώ.

Ο Φοίβος φέρεται να έχει υποστηρικτικό ρόλο. Οδηγεί το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο Δημήτρης Πολίτης από την Αθήνα και όταν πέφτει σε μπλόκο αστυνομικών διαπληκτίζεται μαζί τους, φωνάζοντας ότι είναι αναρχικός και δεν δέχεται έλεγχο.

Οδηγείται στο Αυτόφωρο και αθωώνεται, όμως οι αστυνομικοί έχουν πάρει ήδη τα αποτυπώματα του και όταν ψάχνουν για DNA στο νοικιασμένο αυτοκίνητο, πάνω σε ένα χάρτη βρίσκουν αποτυπώματα του τοξοβόλου. Πλέον, για την Αντιτρομοκρατική ο Φοίβος Χαρίσης είναι ένας ανερχόμενος αντάρτης πόλης και εκτιμούν ότι συμμετείχε με την ομάδα του στη βόμβα που τοποθετήθηκε στο Mall πριν ανέβει στην Κοζάνη για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό.

Κάθε μέρα που περνούσε και έμπαινε πιο βαθιά στις οργανώσεις ένοπλης βίας, άφηνε πίσω του ένα κομμάτι από την οικογενειακή ζωή και το πανεπιστήμιο. Από αριστούχος φοιτητής άρχισε να αραιώνει τις παρουσίες του στο πανεπιστήμιο και να παρατάει το διάβασμα.

Αν και στο μυαλό του στριφογύριζαν πολλά επαναστατικά σχέδια, συνέχιζε να διατηρεί τους τόνους χαμηλούς, για να μην κινεί υποψίες, ενώ στις ερωτήσεις των δικών του ανθρώπων απαντούσε λακωνικά. Κανείς δεν είχε καταλάβει το παραμικρό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου