Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το Κεφίρ και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Το γάλα κεφίρ ξεκίνησε πριν από 2.000 χρόνια στον Καύκασο καθιστώντας το κεφίρ ως ένα από τα παλαιότερα σε ζύμωση γάλατα.
Είναι το ζωικό γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από τους κόκκους κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου για 12 έως 24 ώρες.




Οι κόκκοι κεφίρ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που είναι σε διαρκή κατάσταση αναπαραγωγής. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, προβιοτικά πάνω από 30 διαφορετικά στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Το μεγαλύτερο μέρος των κόκκων είναι συνδυασμός αδυάλυτης πρωτεϊνης, αμινοξέων, λιπίδιων και διαλυτών πολυσακχαρίτων.

Οι κόκκοι κεφίρ έχουν λευκό χρώμα, είναι μαλακοί στην υφή και μικροί σε μέγεθος. Καθώς είναι ενωμένοι μεταξύ τους, μοιάζουν με μικρό κουνουπίδι που μεγαλώνει καθημερινά όσο οι κόκκοι βρίσκονται μέσα σε γάλα.

Το χρώμα τους αλλάζει σε βαθύ πορτοκαλί μόνο όταν αποξηραίνονται. Κατά την παρασκευή του γάλατος θα παρατηρήσουμε κολλώδης ίνες μεταξύ των κόκκων είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι οι κόκκοι μας είναι υγιής και αναπτυσσόμενοι. Αυτές οι κολλώδης ίνες ονομάζονται Κεφιράν και είναι ένα πήκτωμα που σχηματίζει τον διαλυτό πολυσακχαρίτη.Το μέγεθός τους αλλάζει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το καλοκαίρι είναι πιο χαλαροί και απλώνουν ενώ τον χειμώνα συσπειρώνονται και είναι πιο σφιχτοί.

Το γάλα κεφίρ έχει γιαουρτένια γεύση και άρωμα και μοιάζει πολύ με το ξινόγαλα. Πλούσιο σε προβιοτικά με σημαντικά οφέλη για την υγεία και ιδανικό σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αν δεν μας αρέσει η γιαουρτένια γεύση του αλλά θέλουμε να παίρνουμε όλα τις ευεργετικές ιδιότητες του τότε μπορούμε να το φτιάξουμε ροφήματα με φρούτα και κεφίρ (smoothie), υπέροχο σπιτικό τυρί και καθημερινά να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Η Ιστορία του Κεφίρ

Η καταγωγή του κεφίρ βρίσκεται στη Βόρεια Οσετία, τη βόρεια περιοχή των βουνών του Καυκάσου μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας. Οι κάτοικοι της Οσετίας κατάγοταν από νομάδες Σκύθες που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή και ήταν οι πρώτοι που αξιοποίησαν τους κόκκους κεφίρ για να ζυμώσουν το γάλα σε δερμάτινες τσάντες.

Σύμφωνα με έναν μύθο ο Προφήτης Μωάμεθ έδωσε τους σπόρους κεφίρ στου Ορθόδοξους και τους δίδαξε πως να φτιάχνουν γάλα κεφίρ. Οι “Κόκκοι του Προφήτη” όπως τους ονόμασαν φυλάσσοταν αυστηρά καθώς πίστευαν ότι αν τους χάσουν ή το αν το μυστικό τους γινόταν σε όλους γνωστό θα έχαναν τη δύναμη τους.

Το μυστικό πέρασε από γενιά σε γενιά και το γάλα κεφίρ το παρασκεύαζαν από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα σε σάκους που γινόταν από δέρματα ζώων. Επίσης, χρησιμοποιούσαν πήλινα αγγεία και ξύλινους κουβάδες από βελανιδιά. Οι σάκοι με το κεφίρ ήταν κρεμασμένοι στην πόρτα του σπιτιού τους έξω στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ το έβαζαν μέσα στο σπίτι.

Για πολλούς αιώνες οι κάτοικοι του βόρειου Καυκάσου δεν αποκάλυπταν το μυστικό τους. Παράξενες ιστορίες είχαν εξαπλωθεί για το ασυνήθιστο ποτό με τις μαγικές ιδιότητες. Ακόμα και ο Μάρκο Πόλο αναφέρεται στα βιβλία του για το κεφίρ στα ταξίδια του στην Ανατολή. Έξω από τον Καύκασο το κεφίρ ξεχάστηκε μέχρι που διαδόθηκαν ειδήσεις για τη χρήση του στη θεραπεία της φυματίωσης και στις ασθένειες του στομάχου και του εντέρου.

Στις αρχές του 1900, Ρώσοι γιατροί πίστευαν ότι το κεφίρ έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεια και αποφασισμένοι να αποκτήσουν τους κόκκους κεφίρ για να τους διαθέσουν στους ασθενείς τους πλησίασαν τα αδέρφια Blandov και τους ζήτησαν να παρασκευάσουν γάλα από κόκκους κεφίρ. Στα αδέρφια Blandov άνηκε το εργοστάσιο γάλακτος “Moscow Dairy” και εργοστάσια παρασκευής τυριού στην πόλη Kislovodsk.

Για να αποκτήσουν τους κόκκους κεφίρ ο Nikolai Blandov έστειλε μια όμορφη υπάλληλο του την Irina Sakharova στην αυλή του τοπικού ηγέμονα Bek-Mirza Barchorov για να τον γοητεύσει και να τον πείσει να του δώσει μερικούς κόκκους κεφίρ. Δυστυχώς το σχέδιο τους δεν είχε την κατάληξη που περίμεναν.


Ο πρίγκηπας φοβούμενος για αντίποινα από την παραβίαση του θρησκευτικού νόμου δεν είχε καμιά πρόθεση να δώσει σε κανέναν τους “Κόκκους του Προφήτη”, αλλά δεν ήθελε επίσης να χάσει και την νεαρή Irina που είχε ερωτευτεί. Η Irina και η ομάδα της συνειδητοποιώντας ότι δεν θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους φεύγουν για το Kislovodsk. Στο δρόμο της επιστροφής, οι φυλές του βουνού απαγάγουν την Irina και την επιστρέφουν στον πρίγκηπα. Σύμφωνα με ένα τοπικό έθιμο στο οποίο ο γαμπρός έκλεβε τη νύφη η Irina έπρεπε να παντρευτεί τον Bek-Mirza Barchorov. Οι Blandov οργάνωσαν μια τολμηρή αποστολή διάσωσης της Irina και την γλύτωσαν από τον αναγκαστικό γάμο.

Ο άτυχος πρόγκηπας ήρθε ενώπιον του Τσάρου ο οποίος έκρινε ότι πρέπει να δώσει 5 κιλά κόκκους κεφίρ στην Irina για να την ανταμείψει για τις προσβολές που είχε υποστεί. Το Σεπτέμβριο του 1908 τα αδέρφια Blandov είχαν στα χέρια τους, τους κόκκους κεφίρ και ξεκίνησε η παραγωγή του και η διάθεση του στη Μόσχα. Οι πρώτες επιστημονικές μελέτες δημοσιεύτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το Κεφίρ έχει αποκτήσει πολλά ονόματα ανά τον κόσμο μερικά από αυτά είναι: Snow lotus, Tibetan mushroom, Kefirs, Keefir, Kephir, Kewra, Talai, Mudu Kekiya, Bulgaros, The Grains of The Prophet Mohamed, The Drink of the Prophet, Tibetan Mushrooms, Tara, Yogurt Plant, Yogurt Mushroom, Kin-oko, Yogoot-tane-oko (Japanese), Tibetanischer Pilz (German), Galodium (Romanian and/or Polish) και Kefyras (Lithuanian).

Οφέλη για την υγεία

Το γάλα κεφίρ είναι πλούσιο σε πολύτιμα ένζυμα, πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τροφοδοτεί το σώμα μας με δισεκατομμύρια υγιή βακτήρια και στελέχη ζύμης. Μερικά τρόφιμα όπως το γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό και περιέχει μόνο βακτήρια και όχι τις ευεργετικές ζύμες. Μέσα στο σώμα μας υπάρχουν ήδη δισεκατομμύρια βακτήρια και ζυμομύκητες. Η εσωτερική μικροχλωρίδα υποστηρίζει τη σωστή πέψη, τη σύνθεση των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών και το ανοσοποιητικό σύστημα απομακρύνει ξένα και επιβλαβή βακτήρια, ζύμες και ιούς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα κεφίρ είναι αντιμεταλλαξιγόνο και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των ελεύθερων ριζών στο σώμα λόγω του φολικού οξέους και της βιταμίνης Β τα οποία αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης του κεφίρ. Το γάλα κεφίρ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιαίτερα ωφέλιμο το χειμώνα καθώς είναι μια δυνατή ασπίδα προστασίας κατά του κρυολογήματος και της γρίπης και μας δίνει ενέργεια.

Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!

– Βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών που συσχετίζονται με τους πνεύμονες όπως της βρογχίτιδας, της φυματίωσης και του άσθματος.

Σπιτική συνταγή για την καταπολέμηση άσθματος και βρογχίτιδας

– Βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών που συσχετίζονται με το στομάχι και το έντερο. Βοηθάει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων του πεπτικού και του εντερικού συστήματος όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φούσκωμα κ.ο.κ. Αποκαθιστά την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, του οξύ του στομάχου, του δωδεκαδάκτυλου και βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών του παχέος εντέρου και του έλκους. Στην περίπτωση του έλκους συνιστάται να επουλωθεί το έλκος και μετά να καταναλωθεί το γάλα κεφίρ λόγω της όξινης φύσης του.

Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Καθαρισμός και αποτοξίνωση του εντέρου, του βασιλιά των οργάνων

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται φυσικά;

Πως να αποκαταστήσετε την υγιή εντερική χλωρίδα, μετά την λήψη αντιβιοτικών.

– Βοηθάει στην αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών φλεγμονών.

– Παράγει αντικαρκινικές ενώσεις και αποτρέπει την μετάσταση.

Μάθετε πως: Τα καλά βακτήρια των προβιοτικών μπορούν να μας σώσουν από τον καρκίνο

– Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών.

– Βοηθάει στην αντιμετώπιση αλλεργιών.

– Βοηθάει στην αντιμετώπιση ημικρανιών.

– Βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων και όλων των μορφών εκζεμάτων.

– Βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος και προστατεύει τον προστάτη.

– Έχει θετική επίδραση σε χοληστερόλη, οστεοπόρωση και ρευματισμούς

– Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την πέψη και αυξάνει την ενέργεια.

– Βοηθάει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Είναι ιδανικό για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Τα βακτήρια και οι μύκητες που περιέχονται στους κόκκους κεφίρ παράγουν το ένζυμο λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη, το κυρίαρχο σάκχαρο του γάλακτος.

Εξαιτίας της λακτάσης μεγάλο μέρος της λακτόζης στο γάλα μετατρέπεται σε εύπεπτες μορφές ζάχαρης, σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Μαζί με τα επιπλέον ένζυμα λακτάσης που δρουν ως καταλύτης για την πέψη κάνουν το γάλα κεφίρ μια εύπεπτη τροφή. Μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητα σε λακτόζη αν αφήσουμε το στραγγιστό γάλα κεφίρ για 24 ώρες επιπλέον πριν το καταναλώσουμε.

Αφού στραγγίσουμε τους κόκκους κεφίρ αποθηκεύουμε το γάλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες πριν το καταναλώσουμε.

Προβιοτικά και Κεφίρ 

Τα γαλακτομικά προϊόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα επειδή προσφέρουν ένζυμα: θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε στη πέψη, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, και δισεκατομμύρια προβιοτικά. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο εμπόριο με τη μορφή χαπιού περιέχουν μόνο μια ή μια επιλεγμένη ποικιλία βακτηρίων. Είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε μια τροφή που περιέχει δισεκατομμύρια προβιοτικά παρά τη λήψη ενός χαπιού.

Δείτε: Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής!

Αλκοόλ

Το κεφίρ περιέχει 0,08% αλκοόλ σε μια 24ωρη ζύμωση.

Εγκυμοσύνη

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας των γυναικών συνιστούν οι έγκυες γυναίκες να πίνουν συχνά κεφίρ.

Η γιατρός Alyson Lippman, ειδική στην υγεία του κόλπου εργάζεται στο Νοσοκομείο Prentice Γυναικών στο Northwestern Memorial Hospital του Σικάγου. Σύμφωνα με την γιατρό οι έγκυες γυναίκες μπορούν να πίνουν κεφίρ για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση ενός βακτηρίου που ονομάζεται Ομάδα Β Beta Strep.

Το βακτήρίδιο Ομάδα Β Beta Strep ζει στον κόλπο και το ορθό έντερο και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού.

«Υπάρχουν δυνατότητες για τη διέλευση (Strep) στο μωρό σας, όπου μπορεί να είναι επιβλαβή και να προκαλέσουν λοίμωξη. Το κεφίρ είναι καλύτερο επειδή περιέχει περισσότερα προβιοτικά.”», δήλωσε η Lippman.

Εκτός από το βακτήριο Strep, η μόλυνση ζύμης είναι επίσης μια ανησυχία των έγκυων γυναικών. Αυτή η μόλυνση μπορεί να αρχίσει στο στήθος και μπορεί να περάσει εύκολα στο παιδί όταν η μητέρα θηλάζει το νεογέννητο της. “Αν λαμβάνεται συχνά προβιοτικά, ο κίνδυνος μόλυνσης θα μειωθεί” δήλωσε η Lippman. Πριν από την κατανάλωση οποιοδήποτε ροφήματος ρωτήστε τον γυναικολόγο σας.

Παιδιά

Το γάλα κεφίρ συνιστάται σε παιδιά ηλικίας από ενός έτους. Για την επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση ενημερωθείτε από τον παιδίατρο σας.

Δεν συνιστάται

Στα άτομα με νόσο Niemann-Pick (τύποι Α και Β), η οποία είναι μια σπάνια γενετικά κληρονομική ασθένεια που προκαλείται από μια ανεπάρκεια στο ένζυμο σφιγγομυελινάσης.

Άλλες χρήσεις

Κήπος Το γάλα κεφίρ λόγω των βακτηρίων και της όξινης φύσης τούς είναι ένα ευεργετικό ποτό για τα φυτά μας. Επίσης, μπορούμε να εμπλουτίσουμε την κομποστοποίηση μας με γάλα κεφίρ και να το χρησιμοποιήσουμε σε εδάφη με υψηλό ph καθώς μειώνει το ph του.

Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική Το γάλα κεφίρ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική μας στη θέση του γάλατος. Έχουμε φτιάξει κέικ με γάλα κεφίρ και το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ γευστικό και πολύ αφράτο κέικ. Γίνεται υπέροχο τυρί το οποίο δεν διαλύεται κατά το μαγείρεμα.

Ροφήματα με φρούτα (Smoothie) είναι ο ιδανικότερος τρόπος να το καταναλώνουμε καθημερινά ειδικά αν δεν μας αρέσει η όξινη γεύση του αλλά θέλουμε να παίρνουμε όλα τα προβιοτικά και τις βιταμίνες του που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας.

Ας ξανά δούμε μερικές συνταγές: Αντιγηραντικοί φυσικοί χυμοί με Kεφίρ: το ποτό της μακροζωίας

Μαλλιά – Δέρμα Το γάλα κεφίρ δυναμώνει τα μαλλιά και βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων. Λόγω των ωφέλιμων μικροοργανισμών (προβιοτικά) βοηθάει στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στο δέρμων, μειώνει τις ρυτίδες, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και απαλύνει τους χρωματισμούς στο δέρμα που οφείλονται στην ηλικία και τις φακίδες.

Σπιτικό vs Εμπορικό Κεφίρ

Το σπιτικό είναι πάντα το καλύτερο! Οι εταιρείες παρασκευής κεφίρ για να παρασκευάσουν γάλα κεφίρ πρέπει να σταματήσουν τη ζύμωση της μαγιάς και καλλιέργειας του κεφίρ προκειμένου να αποφύγουν την έκρηξη των φιάλων. Η επεξεργασία των κόκκων θα δώσει ένα ήπιο γάλα με λιγότερα βακτήρια και ζυμομύκητες. Καμιά σχέση με το γάλα που θα παρασκευάσουμε στο σπίτι με ζωντανούς κόκκους κεφίρ. Το σπιτικό γάλα κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά με όλα τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Ζωικό/Φυτικό Γάλα και Κεφίρ

Οι κόκκοι κεφίρ αγαπούν να ευδοκιμούν σε νωπό γάλα είτε πρόκειται για αγελαδινό, για κατσικίσιο, είτε για πρόβειο γάλα κ.ο.κ. γιατί έχουν όλο το πλήρες φάσμα των θρεπτικών συστατικών στη διάθεση τους. Το νωπό γάλα είναι πολύ υγιεινό και περιέχει πολλά περισσότερα ένζυμα, φυσικά υγιή βακτήρια, πρωτεϊνες και λίπος που δεν έχει ομογενοποιηθεί σε σύγκριση με το γάλα του εμπορίου. Αυτά τα ωφέλιμα ένζυμα και τα βακτήρια είναι ευαίσθητα στη θερμότητα και καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. Επειδή δεν έχουμε όλοι πρόσβαση σε νωπό γάλα οι κόκκοι κεφίρ αναπτύσσονται άψογα και σε πλήρες γάλα του εμπορίου. Οι κόκκοι κεφίρ δεν έχουν πρόβλημα προσαρμογής στην εναλλαγή τύπου γάλακτος από το ίδιο ή απο διαφορετικό θηλαστικό. Η μετάβαση και η προσαρμογήτου από αγελαδινό πλήρες γάλα σε αγελαδινό με χαμηλά λιπαρά ή από αγελαδινό σε κατσικίσιο γάλα γίνεται εύκολα.

Μπορεί να “καλλιεργηθεί” σε φυτικά γάλατα (γάλα καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας κ.ο.κ) θα παράγει ένα φυτικό γάλα κεφίρ αλλά οι κόκκοι του μπορεί να μην πολλαπλασιαστούν ή να πολλαπλασιαστούν με πολύ αργό ρυθμό σε σύγκριση με τους κόκκους που βρίσκονται μέσα σε ζωικό γάλα. Αν δεν πολλαπλασιαστούν τότε καλλιεργούμε τους κόκκους κεφίρ σε ζωικό γάλα και σύντομα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Μπορούμε επίσης, να δοκιμάσουμε μισό ζωικό με μισό φυτικό γάλα και να παρατηρήσουμε την ανάπτυξη του.

Σπιτικό γάλα κεφίρ

Οι κόκκοι κεφίρ λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει οξυγόνο γι’αυτό και πολλοί καλύπτουν το βάζο με μια πετσέτα. Ο αναερόβιος (χωρίς οξυγόνο) τρόπος παρασκευής κεφίρ είναι όταν κλείνουμε ερμητικά το καπάκι του βάζου και παίρνουμε ουσιαστικά ένα ανθρακούχο γάλα κεφίρ. Για να παρασκευάσουμε σπιτικό γάλα κεφίρ σε μια κουταλιά κόκκους κεφίρ μπορούμε να προσθέσουμε από 250ml έως 500ml φρέσκο κρύο γάλα. Δεν σημαίνει ότι όσους περισσότερους κόκκους έχουμε τόσο καλύτερο γάλα κεφίρ θα φτιάξουμε.


Περισσότεροι κόκκοι χρειάζονται μεγαλύτερο βάζο/επιφάνεια και περισσότερο γάλα για να αναπτυχθούν. Αν έχουμε πολλούς κόκκους αφαίρουμε μερικούς ή τους μοιράζουμε τους ή βάζουμε σε ένα σακουλάκι που κλείνει ερμητικά στην κατάψυξη και κρατάμε 2-3 κουταλιές περίπου όσο για 1 λίτρο γάλα. Η γεύση του γάλακτος θα είναι καλύτερη και η κόκκοι θα αναπτύσσονται καλύτερα.

Διαβάστε εδώ βήμα προς βήμα τη διαδικασία για να καλλιεργήσουμε τους κόκκους και να παράγουμε πόσιμο γάλα κεφίρ: Κεφίρ (kefir) – Το ζωντανό ποτό. Πως παρασκευάζεται

Κεφίρ Νερού

Το Κεφίρ νερού είναι ελαφρώς πιο πυκνό από το γάλα κεφίρ. Καλλιεργείται σε φιλτραρισμένο νερό και βιολογική ζάχαρη (καστανή ή μαύρη ζάχαρη ή μελάσα). Για να εξασφαλίσουμε ότι οι κόκκοι τρέφονται σωστά σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 1/4 της κούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές κόκκοι κεφίρ. Στο χυμό φρούτων δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ζάχαρη. Για να αρωματίσουμε το τελικό ρόφημα μπορούμε να προσθέσουμε εκχύλισμα βανίλιας. Υπάρχει περίπτωση οι κόκκοι κεφίρ να μην πολλαπλασιαστούν ή να πολλαπλασιαστούν με πολύ αργό ρυθμό σε σύγκριση με τους κόκκους που βρίσκονται μέσα σε ζωικό γάλα.

Αν δεν πολλαπλασιαστούν τότε καλλιεργούμε τους κόκκους κεφίρ σε ζωικό γάλα και σύντομα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Αν θέλουμε να πειραματιστούμε με τους κόκκους κεφίρ σε διαφορετικά γάλατα ή σε νερό τότε να το κάνουμε μόνο αν έχουμε πολλούς κόκκους κεφίρ και τους μισούς να τους δοκιμάσουμε σε γάλα της επιλογής μας και τους υπόλοιπους σε νερό/χυμό για να παρατηρήσουμε τις διαφορές και την ανάπτυξη του.

Μεταλλικά αντικείμενα και Κεφίρ


Υπήρξαν πολλές μελέτες που έδειξαν ότι η ζύμωση των κόκκων κεφίρ σε μεταλλικό δοχείο δεν βοήθησε στην ανάπτυξη τους. Όμως για το τελικό ρόφημα κεφίρ που παίρνουμε είτε από το γάλα είτε από το νερό δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε ένα κουτάλι για να απολαύσουμε το γάλα κεφίρ με τα δημητριακά πρωινού ή όταν χρησιμοποιούμε ανοιξείδωτη κατσαρόλα για την παρασκευή του σπιτικού μας τυριού με γάλα κεφίρ. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο όταν οι κόκκοι έρθουν σε επαφή με μεταλλικό αντικείμενο και όχι το ρόφημα.

Για την καλύτερη ανάπτυξη των κόκκων κεφίρ:

– Προσέχουμε οι κόκκοι κεφίρ να μην έρθουν σε επαφή με μεταλλικά αντικείμενα

– Χρησιμοποιούμε γύαλινο ή κεραμικό δοχείο για τη ζύμωση των κόκκων με το γάλα ή το νερό – Σουρώνουμε τους κόκκους κεφίρ με πλαστικό σουρωτήρι

Αλλαγή χρώματος των κόκκων κεφίρ από λευκό σε πορτοκαλί

Με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσουμε ότι οι κόκκοι κεφίρ αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα από λευκό σε αποχρώσεις του πορτοκαλι. Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος του γάλακτος φτιάχνει ένα εξωτερικό στρώμα/κρούστα πάνω στον κόκκο. Μπορεί να συμβεί και σε περιπτώσεις που δεν αλλάζουμε συχνά το γάλα (π.χ. σε περίοδο διακοπών). Αυτό εξαφανίζεται σιγά σιγά καθώς μεγαλώνει. Για να το καθαρίσουμε τοποθέτουμε τους πορτοκαλί κόκκους σε κρύο φιλτραρισμένο νερό (Δείτε πως θα έχετε ασφαλές φιλτραρισμένο νερό για όλη σας την ζωή και την καλλίτερη υγιεία, πατώντας εδώ!) και τους τρίβουμε ελαφρά με τα δάχτυλα μας μέχρι να φύγει το εξωτερικό στρώμα που έχει καθίσει πάνω στο κεφίρ. Αν δεν φύγει μ’αυτόν τον τρόπο τότε με ένα μαχαίρι/ψαλίδι αφαίρουμε τα πορτοκαλί μέρη και κρατάμε μόνο τα λευκά.

Κόκκοι Κεφίρ και αλλαγή μεγέθους

Οι κόκκοι κεφίρ περνούν εποχιακές αλλαγές. Ανταποκρίνονται στις καιρικές συνθήκες, στη θερμοκρασία και στην ποσότητα του φωτός της ημέρας. Το καλοκαίρι οι κόκκοι είναι συνήθως πιο μικροί και πιο πολλοί. Η θερμοκρασία τους βοηθάει να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Την Άνοιξη, το φθινόπωρο και τον χειμώνα οι κόκκοι θα περάσουν απο διάφορα στάδια μεγεθών. Καθώς προσαρμόζονται στην νέα εποχή το χειμώνα έχουν την τάση να “συνωστίζονται” να μαζεύονται και να μοιάζουν με ένα μεγάλο κουνουπίδι.


Θερμοκρασίες για την ομαλή ανάπτυξη του κεφίρ

Το κεφίρ μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη του είναι 22 βαθμούς Κελσίου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αναπτυχθεί αλλά με πιο αργό ρυθμό. Το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνάνε τους 30 βαθμούς Κελσίου και δεν κλιματίζεται ο χώρος τότε μπορούμε να το προστατεύσουμε από την υπερβολική θερμότητα με δυο τρόπους:

– Κατά τη διάρκεια της ημέρας τοποθετούμε το βάζο με το γάλα και τους κόκκους κεφίρ στο ψυγείο και κατά τη διάρκεια της νύχτας το τοποθετούμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

– Τοποθετούμε το βάζο με το κεφίρ και το κρύο γάλα σε ένα μικρή ισοθερμική τσάντα.

Γάλα Κεφίρ – Κατανάλωση μέχρι και…

Το ρόφημα κεφίρ διατηρείται στο ψυγείο και μπορούμε να το καταναλώσουμε μέσα σε διάστημα 7 ημερών.

Πόσο γάλα Κεφίρ μπορώ να πίνω καθημερινά

Μπορούμε να πίνουμε όσο Κεφίρ γάλα θέλουμε δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα. Συνήθως συνιστάται να καταναλώνουμε από 1 έως 4 ποτήρια την ημέρα και μια φορά την εβδομάδα να κάνουμε ένα διάλλειμα από το κεφίρ. Στο Θιβέτ υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι καλύτερο να πίνουμε 2 ποτήρια την ημέρα και μετά από 20 ημέρες να κάνουμε 10 ημέρες αποχή απο το κεφίρ για να κάνει ένα διάλειμμα το σώμα. Όπως σε όλα το κλειδί για την καλή υγεία είναι η ισορροπία. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν το κεφίρ μαζί με τα γεύματα. Λόγω της όξινης γεύσης του πολλοί δεν μπορούν να το καταναλώσουν εύκολα. Επειδή και εμείς δύσκολα το καταναλώνουμε όπως είναι σκέτο προσθέτουμε κανέλα, μέλι και φρούτα και γίνεται ένα απολαυστικό ρόφημα που καταναλώνεται ευχάριστα.

Αποστολή κόκκων κεφίρ μέσω ταχυδρομείου

Όταν πολλαπλασιαστούν οι κόκκοι κεφίρ μας μπορούμε να τους μοιράσουμε σε φίλους μας. Για να στείλουμε φρέσκους κόκκους κεφίρ μέσω ταχυδρομείου γεμίζουμε ένα πλαστικό δοχείο/βάζο ή zip σακούλα με γάλα και βάζουμε μέσα τους κόκκους κεφίρ. Δεν αφήνουμε περίσσιο αέρα στη σακούλα για να αποφύγουμε το σκάσιμο. Μέχρι 5 ημέρες οι κόκκοι κεφίρ θα είναι ασφαλής μέχρι να φτάσουν στα χέρια του παραλήπτη μας.

Ξεκούραση των κόκκων κεφίρ

Δεν είναι απαραίτητο αλλά φαίνεται ότι οι κόκκοι κεφίρ εκτιμούν μια ή δυο φορές τον χρόνο μια ξεκούραση κάτω από το φως του ήλιου. Μια φορά τον χρόνο αφήνουμε τους κόκκους κεφίρ σε ένα πλαστικό μπολ σε θέση που θα την βλέπει ο ήλιος και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες. Στη συνέχεια συνεχίζουμε να το καλλιεργούμε μέσα σε φρέσκο γάλα.

Αποθήκευση κόκκων κεφίρ

Αν για κάποιο λόγω αδυνατούμε να “ταίζουμε” καθημερινά με γάλα τους κόκκους κεφίρ όπως την περίοδο των διακοπών ή επειδή έχουμε πολλούς κόκκους και θέλουμε να τους αποθηκεύσουμε τότε θα ακολουθήσουμε έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

1. Ψυγείο Ξεπλένουμε τους κόκκους με απιονισμένο νερό, τους βάζουμε σε ένα γύαλινο βάζο με γάλα και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Στο ψυγείο διατηρείται μέχρι και 2 μήνες. Επανενεργοποίηση των κόκκων Η διαδικασία για να επανενεργοποιήσουμε τους κόκκους που έχουμε παγώσει και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια τους για να παράγουμε πόσιμο γάλα κεφίρ θα διαρκέσει 24 ώρες. Στραγγίζουμε τους κόκκους από το γάλα που τους είχαμε για 2 μήνες, τους ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό και τους βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με φρέσκο γάλα για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεκινήσει η ζύμωση.

2. Κατάψυξη Ξεπλένουμε τους κόκκους με απιονισμένο νερό. Τους στραγγίζουμε και τους στεγνώνουμε ακουμπώντας τους σε μια πετσέτα για να φύγουν όλα τα περιττά υγρά. Τους τοποθετούμε σε μια σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και προσθέτουμε σκόνη γάλακτος μέχρι να καλύψει καλά τους κόκκους. Κλείνουμε τη σακούλα και τη τοποθετούμε στην κατάψυξη. Με την προσθήκη της σκόνης γάλακτος θα διατηρηθούν μέχρι και 2 μήνες, αν παραλείψουμε την σκόνη γάλακτος θα διατηρηθούν οι κόκκοι υγιείς μέχρι ένα μήνα. Μεγαλύτερος χρόνος παραμονής στην κατάψυξη θα καταστρέψει το συστατικό της μαγιάς των κόκκων κεφίρ και δεν θα μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε.

Επανενεργοποίηση των κόκκων Η διαδικασία για να επανενεργοποιήσουμε τους κόκκους που έχουμε καταψύξει και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια τους για να παράγουμε πόσιμο γάλα κεφίρ θα διαρκέσει από 3 έως 14 ημέρες. Βάζουμε τη σακούλα με τους κόκκους στο ψυγείο για να ξεπαγώσουν. Στραγγίζουμε τους κόκκους για να φύγουν τα περιττά υγρά. Τους ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό και τους τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο με γάλα. Σε μια κουταλιά κόκκων κεφίρ προσθέτουμε 1/4 της κούπας γάλα και το αφήνουμε να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες. Αν μετά από 24 ώρες δεν επιτευχθεί ζύμωση, προσθέτουμε 1/4 της κούπας γάλα και αφήνουμε το γάλα να ζυμωθεί για 24 ώρες. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή μέχρι να παρατηρήσουμε ότι οι κόκκοι έχουν επανέλθει και παράγουν κεφιρόγαλα. Όταν οι κόκκοι ενεργοποιηθούν ακολουθούμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε το κεφιλόγαλα. Τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό, τους τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο με γάλα και τους αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεκινήσει η ζύμωση.

3. Αποξήρανση Κόκκων κεφίρ Οι αποξηραμένοι κόκκοι θα διατηρηθούν υγιείς μέχρι και 18 μήνες πριν τους ξαναχρησιμοποιήσουμε. Η διαδικασία είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με την μέθοδο του ήλιου ή με έναν αφυγραντήρα.

Αποξηραίνουμε τους κόκκους κεφίρ

Για να αποξηράνουμε κόκκους κεφίρ σε μια πλαστική διάτρητη επιφάνεια για να αερίζεται από κάθε πλευρά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό σουρωτήρι ή ένα πλαστικό διάτρητο ράφι. Ξεπλένουμε τους κόκκους κεφίρ με κρύο απιονισμένο νερό.

Τους απλώνουμε σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Για να αποφύγουμε τις μύγες τα σκεπάζουμε και με μια δεύτερη πετσέτα. Όταν στεγνώσουν τους τοποθετούμε στη διάτρητη επιφάνεια όπου θα τα αποξηράνουμε και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι για να αποφύγουμε τις μύγες.

Αφήνουμε τους κόκκους να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος για 3 έως 5 ημέρες μέχρι να σκληρύνουν και να αποκτήσουν ένα σκούρο κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Σε αφυγραντήρα τους αφήνουμε για 2 ώρες στους 25 βαθμούς. Αποθηκεύουμε τους αποξηραμένους κόκκους κεφίρ σε μια σακούλα ζιπ και προαιρετικά προσθέτουμε λίγη σκόνη γάλακτος. Διατηρούμε τους κόκκους σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο από 12 έως 18 μήνες.

Επανενεργοποίηση των κόκκων Η διαδικασία για να επανενεργοποιήσουμε τους κόκκους που έχουμε αποξηράνει και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια τους για να παράγουμε πόσιμο γάλα κεφίρ θα διαρκέσει από 2 έως 10 ημέρες. Για να παράγουμε πόσιμο γάλα κεφίρ από αποξηραμένους κόκκους θα τους τοποθετήσουμε σε ένα μπολ με απιονισμένο νερό για να ανακτήσουν το σχήμα τους και την ικανότητα ζύμωσης πριν τοποθετούν στο γάλα. Στραγγίζουμε τους κόκκους από το νερό και τους τοποθετούμε σε ένα γύαλινο βάζο με γάλα. Σε μια κουταλιά κόκκων κεφίρ προσθέτουμε 1/4 της κούπας γάλα και το αφήνουμε να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες. Αν μετά από 24 ώρες δεν επιτευχθεί ζύμωση, προσθέτουμε 1/4 της κούπας γάλα και αφήνουμε το γάλα να ζυμωθεί για 24 ώρες. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή μέχρι να παρατηρήσουμε ότι οι κόκκοι έχουν επανέλθει και παράγουν κεφιρόγαλα. Όταν οι κόκκοι ενεργοποιηθούν ακολουθούμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε το κεφιλόγαλα. Τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό, τους τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο με γάλα και τους αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεκινήσει η ζύμωση. Για να επανέλθει το λευκό χρώμα και η μαλακή υφή των κόκκων θα χρειαστούν από 3 έως 12 εβδομάδες. Μετά από 12 εβδομάδες πετάμε τους κόκκους που θα διαλύονται εύκολα και θα έχουν κίτρινο ή καφέ χρώμα. Δεν έχουν επανέλθει και δεν μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε. Οι κόκκοι κεφίρ είναι πολύ ανθεκτικοί και με καλή φροντίδα και γάλα το κεφίρ μας θα ζήσει για πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου