Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Τροπολογία για ΕΣΡ τινάζει στον αέρα το κλίμα συναίνεσης

Μέχρι πρότινος το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποτελούνταν από εφτά μέλη, ενώ με τη νέα τροπολογία, αυξάνονται σε εννιά
Στον αέρα τινάχτηκε το κοινοβουλευτικό κλίμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα για την στελέχωση του ΕΣΡ από τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που επιχειρεί να αυξήσει τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής σε εννιά από επτά.




Η ρύθμιση εξόργισε το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης με ΝΔ, ΚΚΕ  και Ποτάμι να καταγγέλλουν τον υπουργό πως επιχειρεί να «εξαγοράσει» την συναίνεση των κομμάτων δίνοντάς τους την δυνατότητα να προτείνουν τον δικό τους «εκλεκτό» για το ΔΣ του ΕΣΡ. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Νίκος Δένδιας μίλησε για «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει την ρύθμιση υποστηρίζοντας ότι «Δεν μιλάμε για παζάρι αλλά για διευκόλυνση της συναίνεσης για το ΕΣΡ».

Αναλυτικά, ο υπουργός Επικρατείας, αιφνιδιάζοντας το Σώμα, κατέθεσε την υπουργική τροπολογία κατά την έναρξη της συνεδρίασης για κύρωση συμφωνίας Ελλάδας – Καναδά. Πέραν του διαδικαστικού ολισθήματος, η ενέργεια του υπουργού προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα κόμματα καθώς αύριο είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5 επι της πρότασης που ήδη έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Παππάς δικαιολόγησε την τροπολογία λέγοντας ότι το νέο πολιτικό περιβάλλον της 8κομματικής βουλής επιβάλει αλλαγές. «Η τροπολογία επιχειρεί να ενισχύσει τις συνθέσεις» είπε ο υπουργός για να προσθέσει «Εύχομαι να γίνει αποδεκτή και από την ΝΔ. Όταν συζητάγαμε το νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούσαν τον διαγωνισμό υπερψηφίστηκαν και από την Ενωση Κεντρώων το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αυτό είναι θετικό σημείο εκκίνησης που πρέπει να το διαφυλάξουμε».

Υπερασπιστικά της τροπολογίας τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα είπε πως «οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν ενήμεροι για την κατάθεση της τροπολογίας και άρα δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού». Επισήμανε ότι η πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί δεν περιλαμβάνει «πρόσωπα του κομματικού σωλήνα» και πρόσθεσε με νόημα πως «η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης πως πρέπει να απεκδυθεί ο υπουργός από τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος προσβάλει την διαδικασία που ακολουθήσαμε δυο μήνες τώρα». Σημείωσε τέλος πως «αύριο το πρωί από την πλευρά μου θα κατατεθεί η νέα πρόταση» και συμπλήρωσε ότι τα κόμματα θα κληθούν να απαντήσουν «αν επιθυμούν να ξεμπλοκαριστεί το θολό και ως ένα βαθμό διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο».

Πάντως, η τροπολογία κάθε άλλο παρά την συναίνεση ενίσχυσε. Ο κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ τόσο για την διαδικασία όσο και για την ουσία της νέας ρύθμισης. Μίλησε για πλήρη αιφνιδιασμό της Βουλής και πρόσθεσε «αυτό που κάνετε αποτελεί γύφτικο παζάρι του αίσχιστου είδους. Βάζετε δύο θέσεις παραπάνω, ώστε δύο κόμματα να διορίσουν τους δικούς τους και να επιτευχθεί η συναίνεση. Αυτή ήταν η πρόβλεψη του νομοθέτη; Να επεκτείνουμε την σύνθεση ; Να επιτυγχάνεται η συναίνεση δια της τοποθετήσεως ημετέρων; Η διάταξη αυτή μας εκθέτει ενώπιον του λαού. Μας λέει η διάταξη ότι είμαστε έτοιμοι μέσα από παζάρι για να βάλουμε τους δικούς μας να δεχθούμε οτιδήποτε. Εμείς στην ΝΔ την λογική αυτή την αποκρούουμε κάθετα». «Άλλα οραματίζεται η ελληνική κοινωνία. Είναι έκθετη η διάταξη. Δεν αποτελεί θεμέλιο οποιασδήποτε συναίνεσης» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε «Η ΝΔ σε διατάξεις ντροπής δεν έχει διάθεση να συναινέσει». Σε εκείνο το σημείο η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε να απαντήσει επικαλούμενη ανάλογες πρακτικές του παρελθόντος. « Δεν υπάρχουν αναμάρτητοι στην Ελληνική Βουλή» της εξήγησε ο κ. Δένδιας για να συμπληρώσει «Η Βουλή έχει παραβεί τον κανονισμό της. Το ότι επικαλείσθε μια σειρά παραβάσεων δεν δικαιολογεί  την σημερινή.. Η νέα κυβέρνηση εκλέγχθηκε υποσχόμενη την μη επανάληψή τους. Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση προτάσσοντας το ηθικό πλεονέκτημα να επικαλείται το παρελθόν;  Η διάταξη έχει σκοπό να εξαγοράσει την στάση των άλλων κομμάτων. Τους λέει "μην ανησυχείτε έχει και για εσάς". Στην κεντροδεξιά  δεν μας λένε τίποτα αυτές οι πρακτικές. Σε εσάς ίσως κάτι να λενε».

Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε «κομπάρσο» το ΕΣΡ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών και με την τροπολογία «Επιχειρεί να καλλωπίσει το «σκιάχτρο». Ο υπουργός είναι αυτός που αποφασίζει τον αριθμό των αδειών. Για ποιο λόγο είπατε ότι θα δοθούν άδειες σε λιγότερα από 5 κανάλια; Γιατί δεν περιμένατε μια ημέρα; Μεγαλώνετε την ρύθμιση για να μοιράσετε την πίτα και να πετύχετε την συναίνεση. Με ποια κόμματα συνεννοηθήκατε για να τους δώσετε ένα ακόμα μέλος;».

Από την πλευρά της Δημοκρατική Συμπαράταξης ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε «πότε ανακαλύψατε ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΡ για να ανταποκριθεί στην νέα ψηφιακή εποχή. Σήμερα ή προ δύο μηνών που συζητάγαμε το νομοσχέδιο… Είναι άκομψος και παιδαριώδες ο τρόπος που δικαιολογείτε την τροπολογία» ενώ ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για να μην τορπιλιστεί η διαδικασία.

Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντιχάκης εκτίμησε ότι «υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερομένων για το ΕΣΡ και προφανώς ο προβλεπόμενος αριθμός δεν επαρκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Καυτηριάζουμε την τροπολογία και ψηφίζουμε «παρών».

Το μόνο κόμμα που στήριξε την τροπολογία είναι η Ενωση Κεντρώων με τον κ. Δημήτρη Καβαδέλα να λέει ότι «είναι θετική η θέση μας για τη διεύρυνση των μελών του ΕΣΡ . Χαιρετίζουμε την διεύρυνση αρκεί να γίνεται με καλό σκοπό».

Δείτε την τροπολογία:



Xρήστος Μπόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου