Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Αρτέμιδα, Οικισμός της "Βένιας" - Ανυπόστατες προεκλογικές εξαγγελίες

του Δημήτρη Μάρκου
Το Σάββατο 27 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση της χορευτικής ομάδας Αρτέμιδας παρευρέθηκα στην εκδήλωση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής" στην περιοχή της Βένιας. Με έκπληξη άκουσα τον κ. Νίκο Φακή -Τοπικό Σύμβουλο Αρτέμιδας- εκπροσωπώντας το Δήμο να ανακοινώνει ότι πολύ σύντομα η περιοχή θα ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης. Επειδή γνωρίζω ότι η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, έκανα μια έρευνα προκειμένου να διαπιστώσω
αν έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα και συμπέρανα ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Το συγκεκριμένο θέμα έφερε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Χρήστος Τσαντήλας-Δημοτικός Σύμβουλος- προκειμένου να εκφράσει το ενδιαφέρον και την ανησυχία του για την επίλυση του προβλήματος. Δανείστηκα και σας παραθέτω απόσπασμα της παρουσίασης που έκανε στον Σύλλογο τον Φεβρουάριο του 2012 :

Γ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚ/ΜΟΥ ΤΗΣ ΄΄ΒΕΝΙΑΣ΄΄
Γ1. Ποιος είναι ο Οικισμός της ΄΄Βένιας΄΄;
Έκταση : Ο Οικισμός της ΄΄Βένιας΄΄ περικλείεται από την οδό ΄΄Βένιας΄΄ (πρώην ΄΄ Πεντηκοστής ΄΄), την οδό ΄΄Κρήτης΄΄ και την οδό ΄΄Αρίωνος’’.
Έχει έκταση 1.000 στρέμματα περίπου.

Πληθυσμός : Ο Οικισμός της ΄΄Βένιας΄΄ έχει 700 περίπου Μόνιμους Κατοίκους και 1.500 Εποχιακούς.

Χρήση Γης : Το Διάταγμα των ΄΄Χρήσεων Γης΄΄ του 2003, τον χαρακτηρίζει ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ Ζώνη Β2 (Ζώνη μέσης προστασίας τοπίου, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων).
Με τέτοια Χρήση Γης, ο Οικισμός είναι αδύνατον να Ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης!!!
Το γεγονός αυτό ήταν γνωστό πολύ πριν από τον Νόμο για τις ΄΄Χρήσεις Γης΄΄!
Το 1998, στην Πρόταση Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του τ. Δήμου Σπάτων, είχε προταθεί και ό Οικισμός της ΄΄Βένιας΄΄.
Αυτή η Πρόταση ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία το απαγόρευσε, λέγοντας ότι η περιοχή έχει Αρχαιολογικό Ενδιαφέρον!

Γ2. Ποια ΒΗΜΑΤΑ πρέπει να γίνουν για να ενταχθεί ο Οικισμός στο Σχέδιο Πόλης ;
Τις προοπτικές ένταξης στο Σχέδιο Πόλης του Οικισμού, θα πρέπει να τις δούμε κατά κατηγορία ενδιαφέροντος :
Τα ΒΑΣΙΚΑ βήματα που πρέπει να γίνουν απ΄ τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας είναι :
Βήμα 1ο – Ξεκαθάρισμα με την Αρχαιολογία : Άμεση έναρξη Δικαστικού Αγώνα εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με ΑΙΤΗΜΑ τον ΄΄Αυστηρό προσδιορισμό των χώρων που κρύβονται Αρχαία ευρήματα και ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της υπόλοιπης έκτασης΄΄!!!
Άρση του Χαρακτηρισμού ως Β2 Ζώνη!!

Βήμα 2ο : ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ για Άμεση έναρξη των συζητήσεων και Διαδικασιών ΓΙΑ ΤΗΝ Νέα Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Νέου Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας, με την Συμμετοχή όλων των Ενδιαφερομένων Κοινωνικών Φορέων. Μέσα σ΄ αυτό να περιλαμβάνεται και ο Οικισμός της ΄΄Βένιας΄΄!
Η Πολιτική Πίεση σταδιακά περιλαμβάνει :
  • ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με όλους τους άλλους Συλλόγους που έχουν το ίδιο Πρόβλημα!! (Αγ. Κυριακής, Κιάφας, Νεάπολης, κ.λ.π.)!
  • Συλλογή Υπογραφών και Άμεση Συνάντηση με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ., με ΑΙΤΗΜΑ την Άμεση Έναρξη των Διαδικασιών Ένταξης και την ΑΜΕΣΗ κατάθεση Αγωγής εναντίον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  • Αίτημα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για ΑΜΕΣΗ συζήτηση και Λήψη Απόφασης του Θέματος σε Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Ανάδειξη του Θέματος με κάθε πρόσφορο Επικοινωνιακό Μέσο (Συγκεντρώσεις Οικιστών, Παραστάσεις Διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δημαρχείο, Ανακοινώσεις, Αρθογραφίες στον Τοπικό Τύπο, κ.λ.π.).
Γ3. Εάν τελικά ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ η Διαδικασία Ένταξης του Οικισμού της ΄΄Βένιας΄΄ στο Σχέδιο Πόλης, ποιες είναι οι Πολεοδομικές Ανάγκες του;
Οι Πολεοδομικές Ανάγκες του Οικισμού είναι :
  • Η Θέσπιση ΄΄Αμιγούς Κατοικίας΄΄ για την διαφύλαξη της Ήπιας Ανάπτυξης του Οικισμού, με Συντελεστή Δόμησης έως 0,6!
  • Η Θέσπιση ΄΄Γενικής Κατοικίας΄΄ κατά μήκος των Οδών ΄΄Αρίωνος΄΄ και ΄΄Ορφέως΄΄ για την εμπορική εξυπηρέτηση του Οικισμού (με εξαίρεση στην Χρήση τα Βενζινάδικα, τα Συνεργεία και τα Κέντρα Διασκέδασης).
  • Εξεύρεση Κοινωφελών (Σχολείο, Πολιτιστικός Χώρος, Παιδικές Χαρές, Αθλητικός Χώρος, κ.λ.π.) και Κοινόχρηστων Χώρων (Πλατείες, Πάρκινγκ, Χώρο Πρασίνου, κ.λ.π.), απαραίτητους για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Οικισμού!
Πώς είναι λοιπόν δυνατό η περιοχή να μπει "σύντομα" στο Σχέδιο αφού δεν έχει γίνει ακόμα οριοθέτηση του οικισμού και δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της ζώνης Β2(αρχαιολογικοί χώροι);

Μήπως πρόκειται για άλλη μία προεκλογική εξαγγελία σαν αυτές του 40σέλιδου προεκλογικού προγράμματος του 2010 της "Νέας Πόλης" που δεν υλοποιήθηκαν;

dmarkou.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Esi kirie dimitri mas...
    den tazis doylia se ftoxous anergous, eno den exis kamia dinami?
    More oloi idioi isaste...
    anti na pite den boro, den xero...tazete...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου