Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η «θεία Τάτα» για διάδοχος του Μπερνάνκι στην FED

- Ποια είναι η Τζάνετ Γέλεν που ετοιμάζεται να αναλάβει την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών- Υπέρμαχος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής- Τι έδειξε η δημοσκόπηση της "USA
Today"Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να κρατάει προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του για το νέο διοικτητή της FED που θα διαδεχτεί τον Μπεν Μπερνάνκι, όμως οι τα "μεγάλα κεφάλια" της οικονομίας μίλησαν: Η ασπρομαλλούσα κυρία με το κοντό καρέ μαλλί , που θυμίζει την ...θεία Τάτα, Τζάνετ Γέλεν, είναι η ιδανικότερη για να αναλάβει τα ηνία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, μία από τις ισχυρότερες θέσεις παγκοσμίως .Εάν τελικά η 66χρονη Γέλεν διοριστεί πρόεδρος της FED, θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα . Σύμφωνα με δημοσκόπηση της "USA Today" , 32 οικονομολόγοι ψηφίζουν... δαγκωτό Γέλεν , τη νυν αντιπρόεδρο της FED ενώ μόλις τέσσερις οικονομολόγοι προτιμούν τον Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργό Οικονομικών .

Τον διορισμό της κας Γέλεν ως προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Ιανουάριο του 2014, όταν λήγει η θητεία του Μπεν Μπερνάνκι, ζητούν και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος με επιστολή την οποία έστειλαν προς τον Αμερικανό πρόεδρο , αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Wall Street Journal". Η επιστολή έχει υπογραφεί από το ένα τρίτο των 54 Δημοκρατικών γερουσιαστών. Αν και δεν είναι γνωστός ο κατάλογος με τα ονόματα όσων έχουν υπογράψει, φαίνεται ότι αυτοί εκπροσωπούν τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στο σώμα. Από την πλευρά του, πάντως, ο Λευκός Οίκος προχώρησε την Παρασκευή σε απόρριψη της φημολογίας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει καταλήξει στον νέο διοικητή της FED, υποστηρίζοντας ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι καμία ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει πριν το Φθινόπωρο.

Ο μεγάλος αντίπαλος της Γέλεν, Λ. Σάμερς είναι άνθρωπος με επαφές από το στενό περιβάλλον του προέδρου Ομπάμα, ενώ ήταν στο πλευρό του το 2009, στην πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης. Ομως, η Τζάνετ Γέλεν έχει εργαστεί στενά με τον πρόεδρο της FED και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό , οι άνθρωποι της Fed θα νιώσουν πιο άνετα αν επιλεγεί αυτή ως διάδοχος του Μπ. Μπερνάνκι, σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος. Η Γέλεν είναι οικονομολόγος με δικτατορικό από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις. Διετέλεσε και στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον , όπως και ο Σάμερς, ο οποίο έχει δικτατορικό από το Χάρβαρντ. Ορισμένοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι υπέγραψαν την επιστολή σύμφωνα με την οποία στηρίζουν την Γέλεν για την προεδρία της FED λόγω των ανησυχιών τους σχετικά με τις απόψεις του κυρίου Σάμερς για το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα μάλλον, παρά για τις απόψεις του όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. "Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ αρκετών Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο διορισμού του Σάμερς ως Προέδρου της Fed. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της κατάργησης του νόμου Γκλας - Στίγκαλ, καθώς και της κατάργησης και άλλων ρυθμίσεων», ανέφεραν πηγές του κόμματος. Ο νόμος Γκλας - Στίγκαλ ήταν της περιόδου της μεγάλης ύφεσης και απαιτούσε τον διαχωρισμό των εμπορικών από τις επενδυτικές τράπεζες. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε το 1999, όταν ο κ. Σάμερς ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του προέδρου Μπιλ Κλίντον, πυροδοτώντας σημαντική συγκεντροποίηση του τραπεζικού τομέα. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν την ακύρωση του νόμου Γκλας - Στίγκαλ ως έναν παράγοντα που οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.Η Τζάνετ Γέλεν είχε καθοριστικό ρόλο στη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed και είναι γνωστό ότι υποστηρίζει με πάθος τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου