Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Υπεγράφη η σύμβαση για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), Κρωπίας – Παιανίας

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση προϋπολογισμού 124 εκατομμυρίων Ευρώ για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), Κρωπίας – Παιανίας, από τον Περιφερειάρχη Αττικής,
Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη.

Υπεγράφη σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη, η Σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας. Το έργο αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων βόθρων της Ανατολικής Αττικής, ενώ εξαλείφεται οριστικά ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ωφέλειες είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 124 εκατομμύρια Ευρώ και η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, το Διευθυντικό Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γ. Κρεμλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Γ. Γιαννούσης, οι Δήμαρχοι Κρωπίας, κ. Δ. Κιούσης, Παιανίας, κ. Δ. Δάβαρης και Μαρκοπούλου, κ. Σ. Μεθενίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Χρ. Κισκήρα, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας κλπ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παίρνοντας το λόγο και αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γ. Γιαννούση, τους Δημάρχους, τους Δικαστές τους ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ταχύτητα εκδίκασης των ενστάσεων, αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν στο έργο αυτό με την πολύτιμη βοήθεια και την αποτελεσματική συνεργασία τους, τόνισε:
«Είναι ένα έργο του Δεύτερου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα έργο 100% χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ.
Η κατασκευή των έργων υποδομής για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων στην Αττική ήταν η βασική προεκλογική δέσμευσή μας. Όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, τον Ιούλιο του 2011, είχα πει πως σε δυο χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα. Έπεσα έξω 25 ημέρες. Δεν ήταν προφητεία, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς. Μόνο με δουλειά έρχονται αποτελέσματα. Μόνο με δουλειά δημιουργούνται τα αποθέματα.
Η Πολιτεία έδειξε εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση με τη μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του ΕΣΠΑ και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν απόλυτα για αυτό άλλωστε είμαστε σήμερα εδώ και υπογράφουμε αυτό το έργο. Είναι ένα έργο για το αύριο, για την επόμενη γενιά και τους νέους που θα δουν να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους».
Στη συνέχεια, ο κ. Σγουρός, παρουσίασε το ιστορικό του έργου και τις ωφέλειες που αυτό θα έχει για την περιοχή, ενώ προχώρησε και στην πρόταση προς την εταιρεία να στηρίξει την τοπική κοινωνία, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης παίρνοντας το λόγο τόνισε:
«Με αυτό το έργο μπαίνει τάξη στο μπάχαλο, σε ένα μπάχαλο δεκαετιών και ήταν καιρός πια να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη. Το έργο αυτό χωρίς καμία αμφιβολία πέρασε από 40 κύματα. Διάφορες αδυναμίες της Διοίκησης και η δικομανία το καθυστέρησαν πολύ. Σήμερα, περνάμε σε μια νέα φάση: από τη φάση της θεωρίας, στη φάση της πράξης.
Το έργο που θα είναι έτοιμο το 2015, θα αλλάξει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στα Μεσόγαια. Το έργο όμως αυτό φέρνει και ένα ευρύτερο μήνυμα: ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού και αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών και του Κράτους για το περιβάλλον.
Στέλνει όμως και ένα μήνυμα σε εμάς, στην Κυβέρνηση και τις Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές πως το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να γίνουν περισσότερα τέτοια έργα για τα υγρά και τα στερεά απόβλητα.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για 10 έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων σταθμών στην Περιφέρεια Αττικής.
Θα προχωρήσουμε λοιπόν και αυτοί οι οποίοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακών να ξέρουν ότι στο τέλος θα τις χάσουν. Η κοινή λογική και η Ευρώπη θα κερδίσουν. Θα προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα, γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας. Με αυτό τον τρόπο κινηθήκαμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτό το έργο, με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε και σε όλα τα υπόλοιπα».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Αττικής τόνισε: 
«Με τον Γιάννη Σγουρό μιλήσαμε πολλές φορές τους τελευταίους 12 μήνες για το έργο που σήμερα ξεκινά. Ήταν αγωνιώδεις οι προσπάθειες για να φτάσουμε σήμερα εδώ, αλλά άξιζε τον κόπο. Άξιζε ο κόπος και του ίδιου του Γιάννη Σγουρού και των συνεργατών του και φυσικά των δικών μου συνεργατών στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ικανοποίηση που μένει στο τέλος μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ακριβώς ότι κάτι αλλάζει και το βλέπεις μπροστά σου. Σε λίγο καιρό θα το δουν και οι κάτοικοι της περιοχής που δικαιούνται να έχουν ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με αυτό των προηγμένων κρατών της Ευρώπης και εδώ δεν πρέπει να είμαστε για τα λόγια, αλλά για τα έργα. Έργα σαν και αυτό που σήμερα ξεκινά».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γ. Κρεμλής, Διευθυντικό Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οποίος τόνισε ότι η σημερινή υπογραφή του έργου αποτελεί άθλο και ότι στις Βρυξέλες ο κ. Σγουρός θεωρείται άνθρωπος των δύσκολων αποστολών και πρόσθεσε: 
«Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Είναι ένα έργο που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να συμμορφωθεί εν μέρει με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης και να επιβληθούν νέα πρόστιμα στη χώρα μας.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δ. Κιούσης αφού ευχαρίστησε την κεντρική Διοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής για τη συνεργασία, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο επιθυμίας 30 ετών και δεν είναι ένα έργο κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικό, αλλά και αναπτυξιακό «αφού σηματοδοτεί από τη μια πλευρά την ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, αλλά προ πάντων θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία. Είναι αναπτυξιακό, γιατί θα απασχολήσει εκατοντάδες εργαζομένων της περιοχής που μαστίζονται από τεράστια ανεργία με πάνω από 8.000 ανέργους».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δ. Δάβαρης, Δήμαρχος Παιανίας, ο οποίος ανέδειξε το ρόλο της συλλογικότητας και της συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «Είναι η πρώτη φορά στην περιοχή μας που όλοι μαζί προσπαθήσαμε και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το έργο. 2,5 χρόνια καταβάλαμε επίμονες προσπάθειες μέχρι να φέρουμε σε πέρας αυτό το διαγωνισμό».
Τέλος, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, κ. Σ. Μεθενίτης, ο οποίος τόνισε: 
«Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη, πιστεύοντας ότι σε αυτή τη σκυταλοδρομία θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Η Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, έχει αλλάξει τρόπο σκέψης. Το τεράστιο αυτό έργο είναι ένα έργο προόδου και πολιτισμού και θα γίνει με τον πλέον άρτιο περιβαλλοντικά τρόπο, ώστε να μη θίξει περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής».

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛ ΚΡΩΠΙΑΣ –ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κ.Χατζιδάκη
Αξιότιμε κύριε Γ. Γ. ΕΣΠΑ, κ. Γιαννούση
Αγαπητέ κύριε εκπρόσωπε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κρεμλή
Αξιότιμε Δήμαρχε Κρωπίας, κ. Κιούση
Αξιότιμε Δήμαρχε Παιανίας, κ. Δάβαρη
Αξιότιμε Δήμαρχε Μαρκοπούλου, κ. Μεθενίτη
Αγαπητοί Αντιπεριφερειάρχες,
Αγαπητέ Πρόεδρε του Περιφεριακού Συμβουλίου, κ. Καράμπελα
Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας,

Με χαρά σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια Αττικής.
Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής και η κοινοπραξία εταιρειών «ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ Α.Ε – ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ.» υπογράφουν τη σύμβαση για το έργο «ΣΥΛΛΟΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ», προϋπολογισμού εκατόν δώδεκα εκατομμυρίων, εννιακοσίων χιλιάδων, εκατόν πενήντα τριών ευρώ και εξήντα ενός λεπτών (112.900.193,61€) με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.

Πριν σας παρουσιάσω τα τεχνικά στοιχεία του έργου και τα οφέλη για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και τους κατοίκους, επιτρέψτε μου μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην, δυστυχώς, μακρά ιστορική διαδρομή αυτού του έργου.

Και λέω δυστυχώς, γιατί πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε ως ιδέα και σχεδιασμός, αμέσως μετά την Μεταπολίτευση.
Την δεκαετία 1980-1990 ξεκίνησαν οι διαδικασίες μελετών – εγκρίσεων για την αποχέτευση της Ανατολικής Αττικής με την συνεργασία Δήμων, ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι μελέτες των κεντρικών Μεσογείων ξεκίνησαν το 1990 και ολοκληρώθηκαν το 2002.

Με την από 30/11/1992 απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ορίστηκε ότι «Την εκπόνηση της μελέτης των έργων αποχέτευσης, σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Αττικής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της, αναλαμβάνει η Ε.ΥΔ.ΑΠ.».

Στη συνέχεια η Ε.ΥΔ.ΑΠ. με σύμβαση στις 16/09/1993 ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης. Η μελέτη αυτή, που υποβλήθηκε το 1996 (μελέτη προέγκρισης χωροθέτησης) δεν εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Το 2001 έγινε επανυποβολή της Α΄ φάσης της Μελέτης, με προτεινόμενη θέση Κ.Ε.Λ. στα όρια του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και προτεινόμενη θέση διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς.

Το 2002 η Ειδική Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την προτεινόμενη χωροθέτηση των έργων.

Στις 09/09/2009 με Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Στις 19/11/2010 υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής (σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση), Δήμου Κρωπίας και Ε.ΥΔ.ΑΠ, και ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία.

Χρειάστηκε δηλαδή η Πολιτεία περίπου δύο δεκαετίες για να ωριμάσει ένα έργο, να κάνει τις απαραίτητες μελέτες και να δώσει τις εγκρίσεις που χρειάζονται για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Εμείς προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί πως θα λύναμε το πρόβλημα. Όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, τον Ιούλιο του 2011, είχα πει πως σε δύο χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα. Έπεσα έξω 25 μέρες….

Με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, ξεκινά και ο δεύτερος γύρος του διοικητικού παραλογισμού, που αυτή τη φορά φέρει τον τίτλο «διοικητικές προσφυγές και ενστάσεις».

Συνολικά, μόνο για το συγκεκριμένο έργο, έχουν κατατεθεί και εκδικαστεί από το Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο τριάντα επτά (37) Αιτήσεις Ακυρώσεως και Αιτήσεις Ασφαλιστικών Μέτρων ενώπιον των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Οι τελευταίες από αυτές δημοσιεύτηκαν λίγες μέρες πριν. Όλες αυτές οι προσφυγές απορρίφθηκαν. Πρόκειται, πιθανόν, για παγκόσμιο ρεκόρ προσφυγών, για ένα έργο.

Πιστεύω πως, αν κάποιος θελήσει να κάνει μια ανάλυση, για τα αίτια της κρίσης, και να αναδείξει τις παθογένειες του γραφειοκρατικού συστήματος λειτουργίας του Δημοσίου, δεν έχει παρά να ασχοληθεί με το έργο αυτό, τη νομοθεσία που υπάρχει για δεκαετίες σχετικά με την ωρίμανση και κατασκευή δημοσίων έργων και τις δυνατότητες προσφυγών που δίνει στον καθένα, για να καταλάβει γιατί φτάσαμε ως εδώ…..

Για τη σημασία και την αναγκαιότητα του έργου για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που είναι μάλλον αυταπόδεικτη, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλους την τραγική σημερινή πραγματικότητα. Χιλιάδες ανεξέλεγκτοι βόθροι και λύματα που χύνονται σε δρόμους και χαντάκια, βυτιοφόρα και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί που αδειάζουν όπου βρουν, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλούν τη ζωή των κατοίκων και τη δημόσια υγεία. Και επιπλέον σε όλα αυτά, η καταδικαστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2007, και η απειλή των προστίμων, που επιβαρύνουν πλέον τους Δήμους και άρα τους πολίτες.

Το έργο θα εξυπηρετεί τους Δήμους Κρωπίας και Παιανίας, καθώς και το Δήμο Μαρκοπούλου - Μεσογαίας, για τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων του. Περιλαμβάνει την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου του Κορωπίου, μήκους 82 χλμ, τους συλλεκτήριους αγωγούς του Κορωπίου μήκους 5,8 χλμ, του δικτύου κεντρικών αγωγών από Κορωπί και Παιανία μήκους 16,8 χλμ, την κατασκευή του ΚΕΛ δυναμικότητας επεξεργασμένων λυμάτων 135.000 κατοίκων και δυνατότητας επέκτασης για την κάλυψη συνολικά 200.000 κατοίκων. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού διάθεσης του επεξεργασμένου προϊόντος στον Ευβοϊκό Κόλπο συνολικού μήκους 11,9 χλμ εκ του οποίου 9,5 Χλμ στο χερσαίο τμήμα, 1,5 χλμ σε σήραγγα, και 1 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού που καταλήγει σε βάθος 50 μ.
Επίσης, θα κατασκευασθεί αγωγός διάθεσης του επεξεργασμένου προϊόντος από το ΚΕΛ Μαρκοπούλου μήκους 9,3 χλμ.
Ο αγωγός διάθεσης θα καλύψει την περιοχή του ΚΕΛ και όλου του Δήμου Μαρκοπούλου συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών Πόρτο – Ράφτη, Αυλάκι, Χαμολιά, της πόλης των Καλυβίων και την περιοχή της πρώην κοινότητας Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού.
Η επεξεργασία λυμάτων στο ΚΕΛ θα γίνεται σε επίπεδο τρίτου βαθμού και το προϊόν θα είναι καθαρό νερό κατάλληλο για άρδευση. Το ΚΕΛ θα κατασκευασθεί σε ένα γήπεδο έκτασης 50 στρεμμάτων νοτιοανατολικά του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και θα συνορεύει με αυτό. Οι κτηριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις εντός του γηπέδου καλύπτουν μία έκταση 10 στρεμμάτων.
Οι ωφέλειες από την υλοποίηση του έργου είναι τεράστιες και έχουν πολύ σημαντικό αντίκρισμα για τη χώρα, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών όσο και σε επίπεδο απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Οι 150.000 βόθροι, που σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ενώ αποτελούν μια συνεχή οικονομική αιμορραγία για τους κατοίκους της. Η κατάσταση αυτή έχει καταστεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη τα τελευταία δυο χρόνια, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης αποτελεί συχνότατο φαινόμενο οι κάτοικοι να εκκενώνουν τους βόθρους τους…στους δρόμους!

Επιγραμματικά αναφέρω ότι, κατά την ολοκλήρωση του έργου και στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα υπάρξει η κατάργηση 12.000 βόθρων από την πόλη της Κρωπίας. Με την ολοκλήρωση δε και του εσωτερικού δικτύου της Παιανίας (έργο του οποίου η δημοπράτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η υλοποίησή του να ολοκληρωθεί έως το 2015) θα υπάρξει η κατάργηση άλλων 10.000 βόθρων και η ωφέλεια σε περισσότερους από 25.000 κατοίκους.

Με την ολοκλήρωση του όλου έργου και τη σύνδεση με το αντίστοιχο έργο του Μαρκόπουλου και τις περιφερειακές συνδέσεις (Αυλάκι, Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά Καλύβια, Κουβαρας, κ.λπ.) μέχρι το 2018, η ωφέλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι περιοχές αυτές (περίπου 40.000 βόθροι) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνούν τις 100.000 κατοίκους.

Εύχομαι και ελπίζω, και οι υπόλοιποι Δήμοι της περιοχής να δείξουν την ίδια διάθεση και να συνεργαστούν, ώστε να βρεθούν λύσεις και για τις υπόλοιπες περιοχές, για την κατασκευή και των άλλων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η Περιφέρεια Αττικής, έχει και τη διάθεση και τις δυνατότητες να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες στην επίλυση των προβλημάτων. Πρωτίστως όμως, είναι ένα πρόβλημα που οι ίδιοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, να προτείνουν λύσεις κοινά αποδεκτές και υλοποιήσιμες. Εμείς λύσεις δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να επιβάλλουμε σε κανένα. Το πρόβλημα αφορά όλους τους κατοίκους. Οι Δήμοι πρέπει να συμφωνήσουν στην δημιουργία των νέων ΚΕΛ και να προτείνουν τις περιοχές χωροθέτησης. Διαφορετικά οι ίδιοι θα υφίστανται κάθε μέρα το πρόβλημα και θα πληρώνουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι σίγουρο ότι θα επιβληθούν.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του από το έργο αυτό περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ ως ΦΠΑ. Αντίστοιχα θα επωφεληθούν και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το ΙΚΑ από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σημερινή μέρα είναι η αρχή, και όχι η κατάληξη, μιας προσπάθειας που πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, προκειμένου να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας. Η κατασκευή των έργων υποδομής για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων στην Αττική ήταν η βασική προεκλογική μας δέσμευση.

Σήμερα η προσπάθεια αυτή αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Εκτελούμε τα έργα, έγκαιρα, με διαφάνεια, και κυρίως, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ. Τονώνουμε την ανάπτυξη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, προστατεύουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.


Εντός χρονοδιαγράμματος και με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσονται και τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που υλοποιεί η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ουσιαστικότερη αρμοδιότητα που μετέφερε η πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού, ήταν η υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και η μεταφορά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες. Δύο χρόνια μετά, από τα στοιχεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, μπορούμε να πούμε ότι φανήκαμε αντάξιοι της αρμοδιότητας και ότι η εμπιστοσύνη έπιασε τόπο. Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να ήταν ακόμη καλύτερα, αν αυτό είχε γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2011 και όχι από την 1η Ιουλίου.

Αυτό που περιμένουμε όλοι, είναι, η Πολιτεία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να επιβραβεύσει την μέχρι σήμερα πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με την αποδοχή των προτάσεων που σας καταθέσαμε για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης», το επόμενο ΕΣΠΑ, στο οποίο θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος.

Σας καλώ, και από αυτό το βήμα, να εμπιστευθείτε τις αιρετές Περιφέρειες και στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος, αλλά και στην αποδοχή των προτάσεων που έχουμε καταθέσει, προκειμένου να γίνει πιο γρήγορη και αποτελεσματική η διαδικασία ένταξης και εκτέλεσης των έργων.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους, και είμαι απολύτως πεπεισμένος, πως η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ Κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί το μόνο δρόμο για την πιο γρήγορη και ανώδυνη έξοδο της χώρας από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου