Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Με καλύτερη ποιότητα ζωής σχετίζεται η μεσογειακή διατροφή

Άλλη μία συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με οφέλη για τον άνθρωπο, έρχεται στο φως! Μία νέα μελέτη στην Ισπανία βρήκε ότι η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη
ποιότητα ζωής, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Τι περιλαμβάνει όμως η μεσογειακή διατροφή;

Έχοντας σαν βάση τα αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης, περιλαμβάνει επίσης ποικιλία φρούτων και λαχανικών και φυσικά ελαιόλαδο. Σε καθημερινή βάση προτείνει επίσης την κατανάλωση ξηρών καρπών, οσπρίων και γαλακτοκομικών.

Το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αβγά και το άπαχο κρέας καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση, με το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη να καταναλώνονται σε μηνιαία βάση.

Τι βρήκε η νέα έρευνα;

Έλαβε χώρα στην Ισπανία και περιελάμβανε 11.000 απόφοιτους πανεπιστημίου, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για 4 χρόνια (μελέτη SUN).

Τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν περισσότερη ζωτικότητα, καλύτερη γενική υγεία, περισσότερη λειτουργικότητα και λιγότερο σωματικό πόνο, άρα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βελτίωση στην ποιότητα ζωής είχαν και αυτοί που αύξησαν την προσκόλλησή τους στη μεσογειακή διατροφή μέσα στα 4 χρόνια της έρευνας.

Τι άλλο κάνει η μεσογειακή διατροφή;

Περιέχοντας μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών, η μεσογειακή διατροφή έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία ακόμη και μερικών τύπων καρκίνου.

Συμπερασματικά, η νέα έρευνα πρόσθεσε απλά ένα ακόμη πλεονέκτημα στην τήρηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής. Ας εκμεταλλευτούμε τη θέση της χώρας μας, που με αφθονία σε οικονομικά φρούτα και λαχανικά, ποικιλία τροφών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στο μεσογειακό πρότυπο και ας θυμηθούμε πως τρέφονταν οι προηγούμενες γενιές.

Το γεγονός ότι ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα, δεν σημαίνει ότι εξ ορισμού ακολουθούμε αυτού του είδους τη διατροφή. Αντίθετα, έχει φανεί ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος απομακρύνεται από το πρότυπο αυτό. Και, όπως φαίνεται από τις έρευνες, θα επωφεληθούμε αν κάνουμε μερικά διατροφικά βήματα προς τα... πίσω.

Πηγή: mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου