Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τα σκυλιά εκφράζουν συναισθήματα με το πρόσωπό τους

Θεωρούνται εδώ και χρόνια «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» αλλά φαίνεται πως μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τους σκύλους. Μία νέα έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσε
πως οι σκύλοι εκφράζουν τα συναισθήματά τους χρησιμοποιώντας, όπως και οι άνθρωποι, τις εκφράσεις του προσώπου, όπως για παράδειγμα σηκώνοντας τα φρύδια τους ή «τεντώνοντας» τα αυτιά τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν τα σκυλιά βρίσκονταν με τους ιδιοκτήτες τους είχαν την τάση να σηκώνουν τα φρύδια τους μισό δευτερόλεπτο αφότου τους έβλεπαν.

Ενώ όταν συναντούσαν κάποιον που δεν είχαν ξαναδεί, τραβούσαν ελαφρώς προς τα πίσω τα αυτιά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph» ο Δρ. Miho Nagasawa από το πανεπιστήμιο Azabu δήλωσε πως είναι δύσκολο να εξηγηθεί η διαφορά στην κίνηση των αυτιών και των φρυδιών. Τα αυτά είναι ένα κυρίαρχο όργανο που τα σκυλιά χρησιμοποιούν για να εκφράσουν συναισθήματα, συνεπώς τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως είναι πιο επιφυλακτικά απέναντι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Αντίθετα, η κίνηση των φρυδιών δείχνει μια πιο εμφανή απόκριση του σκύλου καθώς κοιτάζει με περισσότερη ένταση τον ιδιοκτήτη του.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν δώδεκα σκυλιά σε ένα δωμάτιο, χωρισμένα με παραβάν, τα οποία τραβούσαν για σύντομο διάστημα ώστε τα σκυλιά να δουν τι υπάρχει από την άλλη πλευρά του παραβάν ενώ με κάμερες κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους.

Στα πρόσωπα των σκύλων είχαν τοποθετηθεί χρωματιστά αυτοκόλλητα, την κίνηση των οποίων «έπιανε» η κάμερα, όταν η έκφραση των σκύλων άλλαζε.

Όταν το παραβάν άνοιγε οι σκύλοι έβλεπαν είτε τον ιδιοκτήτη τους, είτε κάποιον άγνωστο είτε ένα παιχνίδι είτε ένα αντικείμενο που δεν τους άρεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα σκυλιά κουνούσαν τα φρύδια τους προς τα πάνω όταν έβλεπαν κάποιον αλλά η κίνηση ήταν πολύ πιο έντονη όταν έβλεπαν τον ιδιοκτήτη τους, ειδικά στην αριστερή πλευρά. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αλλαγές στις διαφορετικές πλευρές του προσώπου αποτελούν αντανάκλαση της ενεργοποίησης σε τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα.

Άφησαν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει επειδή βιώνουν συγκρουσιακά συναισθήματα: χαρά επειδή βλέπουν τον ιδιοκτήτη τους αλλά και θλίψη γιατί δεν μπορούν να τον πλησιάσουν, λόγω του παραβάν.

«Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά και χρησιμοποιούν ποικιλία εκφράσεων του προσώπου για να επικοινωνήσουν. Αυτές οι μέθοδοι επικοινωνίας μπορεί να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη επικοινωνία τους με τους ανθρώπους», τόνισε ο Nagasawa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου