Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της φετινής κυνηγετικής περιόδου

Θα διαρκέσει από 20 Αυγούστου 2013 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014
Από τις 20 Αυγούστου 2013 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής
περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2013- 2014, ύστερα από υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Κατ' εξαίρεση της παραπάνω γενικής ρύθμισης επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου μέχρι τη 10η Μαρτίου 2014.

«Το κυνήγι αποτελεί μία χρήσιμη για το δάσος ανθρώπινη δραστηριότητα και οι υπηρεσίες της ειδικής γραμματείας δασών βρίσκονται σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις, πάντα με βασική μέριμνα την προστασία και ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Επίσης, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «με απόφασή μας για τα τέλη θήρας πριν από λίγες ημέρες, δεν αυξήσαμε αλλά κρατήσαμε σταθερό το ύψος των χρημάτων που καταβάλλουν οι κυνηγοί, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία, ενώ με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επανακαθορίσαμε το μέγεθος των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών».

Σημειώνεται, ότι απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από τις ακτές, καθώς επίσης και σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας.

Επίσης, απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία, από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου