Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Σπάτα, Αρτέμιδα- Υπέρογκοι λογαριασμοί Νερού

της Ελένης Φράγκου
Κατά την διάρκεια συλλογής υπογραφών ‘’Για την επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ Σπάτων’’ και γυρνώντας πόρτα –πόρτα στα σπίτια αρκετών συμπολιτών μου, έγινα
αποδέκτης οξύτατων παραπόνων, για το ύψος των λογαριασμών νερού που είχαν λάβει. 
Όλοι σχεδόν είχαν λογαριασμούς τριπλάσιους και πολλοί τετραπλάσιους, από τον προηγούμενο λογαριασμό τους. Πραγματικά η υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών νερού στην πόλη των Σπάτων είναι αλήθεια και μένα ο λογαριασμός νερού τριπλασιάστηκε! 
Το νερό στα Σπάτα σε αρκετούς ήρθε το ίδιο ή και περισσότερο ακόμη και από το ρεύμα της ΔΕΗ. Από πέρσι ένας μικρός αριθμός συμπολιτών μου, μαζί με αυτούς και εγώ, είχαμε αντίδραση στις αυξήσεις δημοσιοποιώντας τις απόψεις μας. 
Η απόφαση ήταν μια καθαρή πολιτική απόφαση του Δημάρχου και της παράταξης της Δημοτικής πλειοψηφίας, που δεν ενημερώθηκε για αυτήν ποτέ για αυτή το Τοπικό Σπάτων (συνημμένη επιστολή από 09 Μαρτίου 2012). 
Η βασική αιτιολογία ήταν ότι στα Σπάτα το νερό το πληρώναμε λιγότερο από ότι το αγοράζαμε από την ΕΥΔΑΠ. Βέβαια αυτό δεν δικαιολογεί τις υπέρογκες αυξήσεις καθώς δεν απαντάει στο πως δημιουργήθηκε το χρέος μόνο κατά τα τελευταία χρόνια και για δεκάδες χρόνια πριν ο Δήμος Σπάτων δεν είχε πρόβλημα παρότι πλήρωναν το νερό οι δημότες λιγότερο από ότι αγόραζε ο Δήμος και βέβαια πως το χρέος της πόλης των Σπάτων είναι μικρό και διαχωρίσιμο σε σχέση με το συνολικό χρέος του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος αφού μια ζωή οι Σπαταναίοι πληρώναμε λιγότερα. 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
 ΠΡΟΣ: 
Κύριο ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΡΚΟΥ 
ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 
ΚΟΙΝ.: 
- Κύριο ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΑΡΓΕΤΗ 
Αντιδήμαρχο 
- Κύριο ΜΑΡΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟ 
Αντιδήμαρχο 
- Κύριο ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 
ΣΩΤΗΡΙΟ ΓΙΑΝΝΑΤΟ 
Ημερομηνία: 09-03 -2012 

ΘΕΜΑ: Αναπροσαρμογή Δημοτικών Τελών και Φόρων Έτους 2012 στον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος 
ΣΧΕΤ.: α. Νόμος 3852/2010 
β. Νόμος 2690/1999 
γ. Β.Δ. 24.9 από 20-10-1958 
δ. Νόμος 1080/1980 
ε. Νόμος 25/1975 
στ.Νόμος 429/1976 
ζ. Νόμος 1828/1989 
η. Νόμος 1416/1984 
θ. Απόφαση 52/2012 Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος 
ι. Απόφαση 53/2012 Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος 
κ. Απόφαση 54/2012 Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος 
Το τελευταίο διάστημα, όλοι μας βιώνουμε, τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην χώρα μας. Μια κρίση, που όπως και να την αντιμετωπίσει το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην καθημερινότητα μας και στο βιοτικό μας επίπεδο, θα είναι μακροχρόνια. Η μεσαία τάξη μαζί με τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, θα τραβήξουν όλο το βάρος της ανασυγκρότησης της χώρας και θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, στο βιοτικό τους επίπεδο. 
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Τοπικής Διοίκησης, είναι η εγγύτητα με τον πολίτη, καθιστώντας την άμεσο δέκτη, των πάσης φύσεως κοινωνικών προβλημάτων. Η Κεντρική εξουσία, εκτιμώ ότι θα βρεθεί για άλλη μια φορά, μακριά από τα κοινωνικά και βιοποριστικά προβλήματα των συνδημοτών μας. Η παρουσία του Δήμου μας σε αυτό το κενό της Κεντρικής εξουσίας, πρέπει να είναι καταλυτική. 
Με έκπληξη ενημερώθηκα για τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας, σχετικά (θ) έως (κ) και τις σχετικές με αυτές αποφάσεις της 7ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες αποφασίστηκε η δραστική 
αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων, στην Δημοτική Ενότητα Σπάτων και ιδιαίτερα των τελών ύδρευσης. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες οικονομοτεχνικές γνώσεις, για να καταλάβει την ύφεση που βιώνει η τοπική οικονομία και ανάπτυξη στην πόλη μας, τα Σπάτα και εκτιμώ ότι όλοι μας, ως εργαζόμενοι, βιώνουμε μια δραστική μείωση των εισοδημάτων μας. Η άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι σε όλους γνωστή, καθώς και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή. Περίμενα ότι πρώτα θα δρομολογούνταν και θα ολοκληρώνονταν θεσμικές και διοικητικές/ υπηρεσιακές ενέργειες, που θα διόρθωναν τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Δεν θεωρώ σωστό οι συνεπής στις οικονομικές τους υποχρεώσεις συμπολίτες μου Σπαταναίοι, ότι θα πρέπει να είναι αυτοί που θα πληρώσουν σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο, την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. 
Δυστυχώς για άλλη μια φορά πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την πόλη των Σπάτων, χωρίς να γίνει διάλογος με την τοπική κοινωνία, μέσω των συλλογικών οργάνων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης (Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων, Επιτροπής Διαβούλευσης κ.α.). Η αύξηση ιδιαίτερα των τελών ύδρευσης για την Δημοτική Κοινότητα Σπάτων είναι μεγάλη, κυρίως στην κλίμακα 0-100 κμ(οικιακή κατανάλωση). Καταλαβαίνω την ανάγκη αύξησης της τιμής ώστε τουλάχιστον να καλύπτει την τιμή αγοράς του νερού από την ΕΥΔΑΠ, αλλά όλη την περαιτέρω αύξηση την θεωρώ μη αναγκαία, λαμβανομένου υπόψη και του μεγάλου αριθμού, ανείσπραχτων λογαριασμών. Επίσης ότι οι συνθήκες/ δεδομένα στην τοπική αγορά των Σπάτων είναι διαφορετικά από τις συνθήκες δεδομένα στην τοπική αγορά της Αρτέμιδος και δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται ενιαία τέλη κοινόχρηστων χώρων προς τον εμπορικό κόσμο χωρίς σχετικές μελέτες. 
Ελπίζω αυτοί που τόσο καιρό δεν πλήρωναν, να μην εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν και για άλλη μια φορά μόνο οι συνεπής συμπολίτες μου, να επωμιστούν τα βάρη. Αυτά που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μου από την κεντρική κυβέρνηση, να μην τα βιώσουν σε τοπικό επίπεδο. Δυστυχώς οι αυξήσεις στους φόρους και τα τέλη στα Σπάτα είναι μια πραγματικότητα, με πολιτική απόφαση της Δημοτικής αρχής! Ας υπάρξει τουλάχιστον η ανάλογη ανταποδοτικότητα που προβλέπει και ο νόμος στο επίπεδο διαβίωσης μας. Αναμένω! 
Μετά Τιμής 
Φράγκου Ελένη 
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας 
Σπάτων 
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013 - ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ-  288_2012.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου