Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Βρήκαν την ηλικία της Ιλιάδας του Ομήρου;

Επιστήμονες της γενετικής αποφάσισαν να μελετήσουν την Ιλιάδα χρησιμοποιώντας μεθόδους της επιστήμης τους  προκειμένου να προσδιορίσουν το έτος συγγραφής της. Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη
προέκυψε  ότι ο Ομηρος την Ιλιάδα το 762 π.Χ. (με προσθήκη ή αφαίρεση 50 χρόνων). Η  χρονολογία αυτή συμπίπτει με εκείνη που προτείνουν οι περισσότεροι μελετητές της Ιλιάδας καθώς η γενική εκτίμηση είναι ότι το ομηρικό έπος γράφτηκε τον 8ο  π.Χ. αιώνα.

Στην επιστημονική  ομάδα που επιχείρησε την  πρωτότυπη έρευνα  μετείχαν ένας εξελικτικός θεωρητικός στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας ο Μαρκ Πάγκελ, ένας γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Νιου Τζέρσεϋ, ο Ερικ Αλτσούλερ και η Αντρέα Καλίντ γλωσσολόγος στο Reading και το Ινστιτούτο Sante Fe στο Νέο Μεξικό.

«Οι γλώσσες συμπεριφέρονται όπως ακριβώς τα γονίδια», δηλώνει ο  Pagel. «Προσπαθήσαμε λοιπόν να τεκμηριώσουμε τις κανονικότητες στη γλωσσική εξέλιξη και μελετήσαμε το λεξιλόγιο του Ομήρου ως μέσο για να  δούμε αν η  γλώσσα εξελίσσεται  έτσι όπως πιστεύαμε.  Αν ναι, τότε θα έπρεπε να βρούμε μία ημερομηνία για τον Ομηρο».

Οι επιστήμονες, λοιπόν, παρακολούθησαν τις λέξεις στην  Ιλιάδα με το ίδιο τρόπο με τον οποίο παρακολουθούν τα  γονίδια στο γονιδίωμα.

Όσο για τον ίδιο τον Ομηρο, το μυστήριο της  ύπαρξής του φυσικά  παραμένει. «Είναι απίθανο να υπήρξε ποτέ ένα άτομο με το όνομα του Ομήρου, πουνα έγραψε την Ιλιάδα», δηλώνει πάντως  Brian Rose, καθηγητής κλασικών σπουδών και επιμελητής  του  Τμήματος  Μεσογείου  στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου