Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Γκρεμίστε και ξαναχτίστε το φορολογικό σύστημα, λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Κόλαφο για το ασυνάρτητο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα της χώρας μας, μέσα στο οποίο οι πολίτες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πιέσεις και δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη,
αποτελεί η έκθεση του κλιμακίου Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ προς το υπουργείο Οικονομικών.
Η έκθεση που παραδόθηκε στο υπουργείο με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, καθώς περιλαμβάνει επισημάνσεις και συμβουλές για βελτίωση της κατάστασης.
Είναι αποκαλυπτική όμως για την παθογένεια της ελληνικής φορολογικής διοίκησης. Εμμέσως πάντως «βάζει φρένο» και στα σχέδια για νέες ρυθμίσεις χρεών.


Ποινές στο Κράτος!
Σοκ προκαλεί στους ειδικούς του ΔΝΤ το σύστημα επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραγράφονται μετά από 3,5 χρόνια.

Μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος, είτε απαιτείται πλήρης φορολογικός έλεγχος του φορολογούμενου είτε ο φορολογούμενος πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια για να πληρωθεί.
Αντί όμως να «τιμωρείται» ο φορολογούμενος, λένε τα στελέχη του ΔΝΤ, θα έπρεπε να τιμωρείται το δημόσιο (!) το οποίο είναι αυτό το οποίο δεν επέστρεψε εγκαίρως τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Οι ξένοι ειδικοί αμφισβητούν και τις προθέσεις της κυβέρνησης να σταματήσει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της πολιτικής με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου