Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ψηφιακά πλέον οι διαγωνισμοί για κρατικές προμήθειες

Στην ετήσια περιστολή δαπανών του Δημοσίου εύρους 50 έως και 200 εκατ. ευρώ στοχεύει η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. 

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τη διενέργεια των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών ξεκίνησε να λειτουργεί (www.eprocurement.gov.gr) και χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο γεν. γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας της.

Ταυτόχρονα ο κ. Σκορδάς, στο πλαίσιο του περιορισμού της γραφειοκρατίας, ανακοίνωσε την κατά 90% μείωση των δημόσιων αρχών που αναθέτουν διαγωνισμούς και συγκεκριμένα αυτές περιορίζονται από τις 6.930 στις 621. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που διέπει τις κρατικές προμήθειες. Το κείμενο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση (υπουργεία), ενώ από τον Απρίλιο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία ΝΠΔΔ) και από τον Μάιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το σύστημα, πολίτες, προμηθευτές και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών, ενώ σε περίπου ενάμιση χρόνο θα συνδεθεί και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμών θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου