Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Περιφέρεια Αττικής ένας από λίγους κρατικούς φορείς με πλεονασματικό προϋπολογισμό και έργο

Τοποθέτηση της Δέσποινας Αφεντούλη στην 8η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την 26/02/2013 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου
Aνάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Παπάγου-Χολαργού), με θέμα: Απολογισμός πεπραγμένων Περιφέρειας Αττικής έτους 2012 και παρουσίαση ετήσιας έκθεσης Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. 

Δ. Αφεντούλη: Η Περιφέρεια Αττικής ένας από λίγους κρατικούς φορείς με πλεονασματικό προϋπολογισμό και έργο 

Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Περιφέρεια της Ελλάδας, είναι ένας από τους λίγους κρατικούς φορείς με πλεονασματικό προϋπολογισμό, εκτελώντας ουσιαστικό έργο, εξορθολογίζοντας δαπάνες και αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ.
Η Ανατολική Αττική, έχει ανάγκη από υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον, με έμφαση στα στερεά και τα υγρά απόβλητα, στην τουριστική προβολή της περιοχής, για την οποία έπειτα από προσωπική έρευνα και επαφή με Δήμους και άλλους συναρμόδιους φορείς έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι ολοκληρωμένα ή σε εξέλιξη έργα ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρωμένα έργα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους της Περιφέρειας Αττικής (έργα κοινωνικών υποδομών, οδοποιϊας, αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ά).
Προτεραιότητα μας είναι η αγροτική ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική. Στόχος μας είναι η διατήρηση της αγροτικής γης και η προβολή των συγκριτικών τοπικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η κάθε περιοχή. 
Στον τομέα πολιτισμού, παρά τους μειωμένους πόρους, διοργανώσαμε εκδηλώσεις και πήραμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Έτος συνεχούς μεταρρύθμισης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2012, λιγότερο σε κρατικό και περισσότερο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. 

Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά διαφάνηκε ότι το κεντρικό κράτος επέλεξε να εφαρμόσει επιλεκτικά ή καθόλου τον νόμο «Καλλικράτης», περικόπτοντας μεταξύ άλλων θεσμοθετημένους πόρους προς την τοπική Αυτοδιοίκηση, παραχωρώντας σε αρκετές περιπτώσεις αρμοδιότητες, οι οποίες δεν προβλέπονταν ή που είχαν χρέη σε εκκρεμότητα από το παρελθόν. 

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε απετέλεσαν, ωστόσο, για εμάς πηγή έμπνευσης και ελπίδας, γιατί με εργατικότητα, θετική συνεργασία, διαφάνεια και πίστη στο όραμα μας, συνεχίζουμε συνεκτικά να εκτελούμε έργο προς όφελος των συμπολιτών μας. 

Σε μια εποχή που ιδιαίτερα οι πολιτικοί θεσμοί - και συχνά δικαίως θα έλεγα- απαξιώνονται, ο διάφανος τρόπος διοίκησης επέτρεψε στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό Περιφέρεια της Ελλάδας με τους πέντε εκατομμύρια περίπου πολίτες, να είναι ένας από τους λίγους κρατικούς φορείς με πλεονασματικό προϋπολογισμό, έχοντας παράλληλα καταφέρει να εκτελέσει ουσιαστικό έργο, εξορθολογίζοντας δαπάνες, για παράδειγμα σε ενοίκια και αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, το οποίο λήγει το τέλος του 2013, που για εμάς, αποτελεί την πιο κεντρική στρατηγική επιλογή ανάπτυξης. 

Ιδιαίτερα η Ανατολική Αττική, όπου πλέον είναι τόπος μόνιμης κατοικίας για πολλούς συμπολίτες μας, όπως διαφαίνεται και από την τελευταία απογραφή, αλλά και από μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι αναμένεται εσωτερική μετακίνηση από το κέντρο της Αθήνας προς την Ανατολική Αττική, έχει ανάγκη από υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον, με έμφαση στα στερεά και τα υγρά απόβλητα, στην τουριστική προβολή της περιοχής, για την οποία έπειτα και από προσωπική έρευνα και επαφή με Δήμους και άλλους συναρμόδιους φορείς έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. 

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι ολοκληρωμένα ή σε εξέλιξη έργα ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρωμένα έργα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και αναφέρομαι σε έργα κοινωνικών υποδομών, που ιδιαίτερα σήμερα έχουμε τόσο ανάγκη, έργα οδοποιϊας, αντιπλημμυρικής προστασίας που, όμως, απαιτείται ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων ή η απόδοση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ένα αποκλειστικά φορέα για να υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση. 

Ενδεικτικά αναφέρομαι στο έργο συντήρησης της οδού Φειδιπίδου στο Δήμο Μαραθώνα από ιδίους πόρους, στη δημιουργία αποχέτευσης στο Κορωπί και στην Παιανία από το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής, που αποτελεί και προγραμματική μας δέσμευση, στην αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), σε έργα αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού, σε έργα που αφορούν την ποιότητα του πόσιμου νερού, στο οδικό δίκτυο Παιανίας-Σπάτων και Σπάτων-Αρτέμιδας, στη μελέτη για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Δροσιάς-Διονύσου-Νέας Μάκρης, που συνδέει τον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου με τον καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς και άρα την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής με του Βόρειου Τομέα και τελικά ξεμπλοκάρει από την κίνηση τη λεωφόρο Μαραθώνος. 

Ενώ στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής έχουν ενταχθεί έργα ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα, το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην Αγία Άννα-Γεροβουνό του Δήμου Αχαρνών, η κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων του Δήμου Παιανίας, η αποχέτευση ομβρίων της Αναβύσσου, η κατασκευή παιδικού σταθμού στην Αρτέμιδα, ο βρεφονηπιακός σταθμός στο Λαύριο, αλλά και η ανάπλαση και επέκταση ΚΑΠΗ στα Νέα Παλάτια Ωρωπού. 

Προτεραιότητα μας είναι επίσης η αγροτική ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική. Στόχος μας είναι η διατήρηση της αγροτικής γης και η προβολή των συγκριτικών τοπικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η κάθε περιοχή. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, διοργανώσαμε ενημερωτική ημερίδα στο Δήμο Κρωπίας για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. 

Επιπλέον, η πολιτική προστασία αποτελεί κρίσιμο τομέα, όχι μόνο για την προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας, αλλά και του περιβάλλοντος. Στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίσαμε δύο πυρκαγιές αποτελεσματικά, χάρη στον έγκαιρο συντονισμό, στην προετοιμασία, στην πρόληψη και στην αυτοθυσία των αρμόδιων φορέων. 

Στον τομέα πολιτισμού και ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, αλλά και με σχετικές αποφάσεις της Εκτελεστικής επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και παρά τους μειωμένους πόρους, διοργανώσαμε εκδηλώσεις και πήραμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό μας. Μια από αυτές είναι και η απόφαση ένταξης στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής του έργου εργασίες καθαρισμού και τεκμηρίωσης του αρχαίου θεάτρου Αμφιαράειου στον Ωρωπό από ίδιους πόρους.


Συνεπής, λοιπόν, η Περιφέρεια Αττικής στο λόγο και στο έργο της επέδειξε και θα συνεχίσει να εκτελεί έργο ουσίας για τη βελτίωση της ποιότητας του βιοτικού επίπεδο των κατοίκων, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον, που είναι πηγή ζωής. 

Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο, για την Αττική που θέλουμε και μας αξίζει. 

Ευχαριστώ. 

Δέσποινα Αφεντούλη
Δρ Κοινωνιολογίας-δημοσιογράφος και 
Περιφερειακή σύμβουλος Αν. Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου