Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για τα ναρκωτικά

Συγκεκριμένα, προβλέφθηκε ότι τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 5 έως 6 ετών όποιος διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικών, με σκοπό να εξασφαλίσει την κάλυψη των καθημερινών ατομικών του
αναγκών χρήσης. Στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν ποινή φυλάκισης 1 έως 5 ετών.
Επίσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1-5 ετών για όποιον διαθέτει ναρκωτικά σε οικείους του για άμεσες ανάγκες χρήσης τους. Με φυλάκιση 6 μηνών έως 5 ετών απειλείται όποιος παρακινεί ή προκαλεί άλλον σε παράνομη χρήση ναρκωτικών, διαφημίζει τη χρήση τους ή παρέχει πληροφορίες για την κατασκευή ή προμήθειά τους.
Αυξάνεται επίσης η ποινή φυλάκισης από 5 μήνες (αντί των 2) έως 5 χρόνια για όποιον οδηγεί μεταφορικά μέσα υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ παράλληλα απειλείται με πρόστιμο 1.000 έως 15.000 ευρώ.
Με φυλάκιση έως 5 μηνών τιμωρείται όποιος για δική του αποκλειστικά χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για ατομική του χρήση. Μπορεί, πάντως, να μείνει ατιμώρητος εάν το δικαστήριο εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου