Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αυστραλία: Οι πρόσφυγες «βούλιαξαν» τον προϋπολογισμό

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στην Αυστραλία ζητώντας πολιτικό άσυλο είναι η κυριότερη αιτία της αποτυχίας του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, που προέβλεπε ότι ο
προϋπολογισμός θα είχε φέτος πλεόνασμα της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Herald Sun», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ξοδέψει για την ασφάλεια των κέντρων κράτησης, τη στέγαση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, πενταπλάσια χρήματα απ' ό,τι είχε προβλέψει πριν καταθέσει στη Βουλή τον τελευταίο προϋπολογισμό ο θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν.

Τα επιπλέον έξοδα για την φροντίδα των προσφύγων έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, που σημαίνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Γκίλαρντ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που προέβλεπε ο κυβερνητικό σχεδιασμός.

Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των προσφύγων, ανάγκασε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την ιδιωτική εταιρεία Serco η οποία έχει αναλάβει, μέχρι το 2014, τη λειτουργία των περισσότερων κέντρων κράτησης προσφύγων της χώρας.

Το αρχικό συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με τη Serco το 2009, προέβλεπε ότι η λειτουργία των κέντρων δεν θα ξεπερνούσε τα 279 εκατομμύρια δολάρια. Στην πραγματικότητα, όμως, το ποσόν αυτό πενταπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση 700 εκατομμυρίων, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανήσει τώρα 1,03 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, κατά 200 εκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων -που επίσης έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία- και κατά 50 εκατομμύρια τα έξοδα στέγασής τους.

Το αρχικό συμβόλαιο προέβλεπε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων δεν θα ξεπερνούσε τα 70 εκατομμύρια δολάρια, για να φτάσει τελικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του κρατικού λογιστηρίου, τα 272 εκατομμύρια.

Τα έξοδα στέγασης επίσης αυξήθηκαν από 44 εκατομμύρια που, αρχικά, προβλέπονταν, σε 93 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπέρογκη αύξηση των εξόδων για τα κέντρα κράτησης, ήλθε σε μια χρονική που η κυβέρνηση Γκίλαρντ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υποχώρησαν δραματικά και τα έσοδα από τη φορολογία των μεγάλων εταιριών εξόρυξης κοιτασμάτων.

Το συνολικό κόστος για την λειτουργία των κέντρων κράτησης τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά όπως το Ναούρου και το Christmas Island θα ανέλθει στο 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου