Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΙΚΑ: Με τις συντάξεις του Ιουλίου το ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους

ΙΚΑ: Με τις συντάξεις του Ιουλίου το ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους
Στις 29 Ιουνίου, με τις συντάξεις Ιουλίου θα καταβάλει το ΙΚΑ το ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους για το 2015. Με εγκύκλιό του το Ταμείο επισημαίνει ότι μαζί με το επίδομα
Ιουλίου θα καταβληθεί και η πρώτη δόση από τα αναδρομικά ποσά, τα οποία θα δοθούν σε 6 ισόποσες δόσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 100.000 είναι οι νέοι συνταξιούχοι ή νέοι δικαιούχοι του επιδόματος, με τη συνολική δαπάνη για το έτος να ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.




Μέρος των κεφαλαίων φαίνεται πως βρέθηκε, προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή του ΕΚΑΣ, καθώς υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση.
Η συνολική δαπάνη για το σύνολο των δικαιούχων του 2015 αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει επισημανθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση του επιδόματος, καθώς και τη μερική υποκατάστασή του από ενός τύπου ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Το ΙΚΑ στην εγκύκλιό του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν δικαιούχοι που δεν θα λάβουν όμως το επίδομα, επισημαίνοντας ότι σε μεγάλο πλήθος συνταξιούχων δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., λόγω ελλιπών στοιχείων.
Το ΕΤΑΑ αποφάσισε τη μεταφορά 80 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την εξεύρεση του συνόλου των κεφαλαίων που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, νέα παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 θα δοθεί στους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και των αστυνομικών, προκειμένου να αποφασίσουν για την ένταξη ή μη των επικουρικών τους στο υπερεπικουρικό των μισθωτών, ΕΤΕΑ.
Στόχος του υπουργείου είναι να καταργηθεί η νομοθετική διάταξη που πέρυσι το καλοκαίρι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους ενστόλους και η οποία προβλέπει ότι τα Ταμεία θα πρέπει είτε να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ είτε να μετατραπούν σε επαγγελματικά, εφόσον το επιτρέπει η αναλογιστική τους εικόνα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ρωμανιάς συναντήθηκαν χθες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των αστυνομικών και τους ενημέρωσαν για την παράταση, καθώς και για την πρόθεσή τους να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο ο διάλογος με τις ομοσπονδίες των ενστόλων ώστε να προωθηθεί η κατάργηση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης.
Στόχος των ενστόλων είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ να παραμείνει αυτοτελές ταμείο, καθώς, όπως λένε, μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, ενώ αν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ οι παροχές του αναμένεται να μειωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου