Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αφήστε τα νύχια σας ήσυχα!

Ίσως μια από τις πιο συνηθισμένες και ταυτόχρονα, κακές συνήθειες είναι το φάγωμα των νυχιών. Παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, μπορεί να οφείλεται σε άγχος, αγωνία ή αμηχανία,
αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κοπεί. Γιατί, εκτός από αντιαισθητική συνήθεια έχει και αρνητικές επιδράσεις για την υγεία μας. Σίγουρα είναι δύσκολο – όπως όλες οι συνήθειες άλλωστε. Οι κίνδυνοι, όμως, που κρύβονται από πίσω το πιο πιθανό είναι να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά σας να σταματήσετε μια για πάντα να τρώτε τα νύχια σας. Ρίξτε μια ματιά.




  • Υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση
Σκεφτείτε πόσα πράγματα πιάνετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Σκεφτείτε τώρα, πως την ώρα που τρώτε τα νύχια σας, ό,τι έχετε πιάσει το βάζετε στο στόμα σας. Αρκετά αηδιαστικό αλλά και επικίνδυνο. Κάτω από τα νύχια σας παραμονεύουν πολλά βακτήρια, τα οποία περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να μολύνουν τον οργανισμό σας. Ένας ακόμα κίνδυνος που κρύβεται στην συνήθεια αυτή είναι η μόλυνση του ίδιου του δαχτύλου. Όταν έχετε φαγωμένα νύχια υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μολυνθεί η περιοχή γύρω από το νύχι, να πρηστεί ή ακόμα να γεμίσει με πύον.
  • Βλάπτει τα δόντια σας
Εάν έχετε χρόνια την απαράδεκτη αυτή συνήθεια, ενδέχεται να αποδυναμωθούν τα δόντια σας και να αλλάξει το σχήμα τους. Μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο σαγόνι, ακόμα και να ταλαιπωρήστε από χρόνιους πόνους ανά περιόδους.
  • Ίσως κρύβει κάτι πιο βαθύ
Σίγουρα και εσείς οι ίδιοι συνειδητοποιείτε πόσο ενοχλητική και βλαβερή συνήθεια είναι το να τρώτε τα νύχια σας. Δεν το κάνετε επίτηδες, δεν το θέλετε. Είναι ένα είδος ψυχαναγκασμού. Αν και τις περισσότερες φορές η συνήθεια αυτή είναι προϊόν άγχους ή αμηχανίας, κάποιοι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι το φάγωμα των νυχιών σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι για μια κρυμμένη ψυχολογική διαταραχή.
Βλέπετε λοιπόν, ότι δεν είναι τόσο απλή υπόθεση και υπάρχουν αρκετοί -σημαντικοί- λόγοι για τους οποίους πρέπει να προσπαθήσετε πραγματικά να απαλλαγείτε από τη συνήθεια αυτή. Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα με κάτι άλλο πιο παραγωγικό και σιγά σιγά τα φαγωμένα νύχια θα αντικατασταθούν από όμορφα και υγιή δάχτυλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου