Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία έχουν κλείσει και τα παιδιά θέλουν να χαρούν το καλοκαίρι. Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς δουλεύουν και έχουν περιορισμένο ελεύθερο
χρόνο; Πώς μπορούν να συμβαδίσουν με την ατελείωτη ενέργεια των παιδιών τους;

1. Πηγαίνετε βόλτα στο πάρκο
Ακούγεται κλισέ, αλλά στα παιδιά αρέσει πολύ! Μπορούν να ψάξουν για διαφορετικά είδη λουλουδιών και δέντρων και να τρέξουν στο πράσινο. Σε εμάς, ίσως φαίνεται ανιαρό, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά περνούν καλά και με απλά πράγματα. Μπορείτε να πηγαίνετε 2-3 φορές την εβδομάδα και οι “βάρδιες” να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο γονέων.




2. Απασχολήστε τα με ένα βιβλίο
Φυσικά όχι σχολικό! Κυκλοφορούν πολλά παιδικά επιμορφωτικά βιβλία που τα παιδιά θα τα χαρούν! Καλή λύση είναι να επισκεφτείτε τη δημοτική σας βιβλιοθήκη και να αφήσετε τα παιδιά σας να επιλέξουν ό,τι τους ενδιαφέρει! Ακόμα και τα κόμικς, θα τα βοηθήσουν να μην ξεχάσουν το διάβασμα.

3. Γράψτε τα κολυμβητήριο
Μία δραστηριότητα που θα τους αρέσει ιδιαίτερα. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για παιδιά, που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την κολυμβητική τους δεινότητα και να αθληθούν ευχάριστα κάνοντας ταυτόχρονα καινούριους φίλους.

4. Έξυπνα Παιχνίδια
Μπορείτε να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού! Δεν είναι τίποτα δύσκολο, θέλει απλά ευρηματικότητα. Μάλιστα, καλό θα είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια για να γίνει ακόμα πιο ευχάριστο το παιχνίδι. Χωριστείτε σε 2 ομάδες και μη χάνετε χρόνο.

5. Βάλτε τα παιδιά στην καθημερινότητά σας
Ίσως ακούγεται λίγο περίεργο αλλά σκεφτείτε το.. Πολλές φορές βλέπουμε τα παιδιά σαν ένα εμπόδιο που δε μας αφήνει να κάνουμε τις δουλειές μας. Μεγάλο λάθος! Τι θα λέγατε να πάρετε τα παιδιά μαζί σας στο super market; Ή να ζητήσετε τη βοήθειά τους στο μαγείρεμα; Θα εκπλαγείτε από το πόσο θα τους αρέσει, ενώ παράλληλα θα έχετε και εσείς μία μικρή αλλά σημαντική βοήθεια!
Όσο περιορισμένος και αν είναι ο ελεύθερος χρόνος σας, προσπαθήστε να τον εκμεταλλευτείτε έξυπνα και εποικοδομητικά με τα παιδιά σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην περάσουν όλο τους το καλοκαίρι χαζεύοντας στην τηλεόραση και παίζοντας στο tablet!

Γράφει η Μαρία Κωνσταντοπούλου