Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Picture 0 for Ομογενείς - Υπόμνημα
OMOΓΕΝΕΙΣ - Υ Π Ο Μ Ν Η ΜΑ
Προς την κα Νάντια Βαλαβάνη Υφυπουργό Οικονομικών
Από τον Ορέστη Σειμένη, Φοροτεχνικό-Συγγραφέα
Αθήνα 22 Ιουνίου 2015
ΘΕΜΑ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  1. Κατοικεί στο εξωτερικό τουλάχιστον 183 ημέρες τον χρόνο
  2. Έχει τη φορολογική κατοικία του στην άλλη χώρα
  3. Πρέπει όμως να είναι δηλωμένος στην Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
  4. Φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημα στην άλλη χώρα
  5. Στην Ελλάδα φορολογείται μόνο για το Ελληνικό Εισόδημα (που παράγεται στην Ελλάδα)
  6. Η φορολογία των εισοδημάτων του εξαρτάται από τις Διμερείς Συμβάσεις Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας.
  7. Μπορεί να φέρει συνάλλαγμα (μέσω τραπέζης) όσο θέλει και να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει (σε επενδύσεις, σε ακίνητα, σε αγορά επιχειρήσεων κλπ)
  8. Με το συνάλλαγμα μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
  9. Μέχρι 15/6/2015 ενεργοποιούντο τα τεκμήρια διαβίωσης εφ όσον, ο κάτοικος εξωτερικού, είχε, έστω και ελάχιστο, πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Από την 16/6/2015 δεν ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης όταν ο κάτοικος εξωτερικού έχει εισοδήματα στην Ελλάδα (Ν. 4330/16-6-2015 που έφερε η κα Βαλαβάνη στην Βουλή και ψηφίστηκε)
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΥΨΕΙ

  1. Τα τελευταία τρία χρόνια οι Ομογενείς απέσυραν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα
  2. 2. Επίσης τα τελευταία χρόνια έστελναν πολύ λίγα εμβάσματα στην Ελλάδα.
  3. Πολλοί Ελληνες ΔΕΝ είναι Δηλωμένοι στην Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ αλλά σε άλλη τοπική Εφορία δηλαδή θεωρούνται ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Θεωρούνται όμως και στο άλλο κράτος φορολογικοί κάτοικοι αφού εκεί κατοικούν πολλά χρόνια. Ετσι έχουν δύο φορολογικές κατοικίες και απειλούνται με διπλοφορολόγηση από δύο κράτη ……
  4. Ζητούν λοιπόν να μεταφερθούν από την τοπική εφορία στην Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ αλλά οι περισσότεροι δεν το πετυχαίνουν. Το Υπουργείο αρνείται και τους ζητά φόρο για το παγκόσμιο εισόδημα. Πολλές φορές για πολλά χρόνια προς τα πίσω.
  5. Οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας είναι απρόσιτες , με διατυπώσεις δυσνόητες και με πνεύμα επιθετικό εναντίον των Ελλήνων Φορολογουμένων αφού δημιουργούν προβλήματα σε όλους .
  6. Οι φορολογικές διατάξεις που αφορούν τους Ομογενείς είναι διάσπαρτες σε πολλούς νόμους ώστε να δυσκολεύονται ακόμα και οι ειδικοί να καταλάβουν τι ισχύει και τι δεν ισχύει, τι είναι σωστό και τι είναι άδικο. (δήτε τις τρείς επεξηγημένες συμβάσεις για να καταλάβετε)
  7. Οι Ομογενείς Ελληνες παραπονούνται ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν ασχολείται σοβαρά μαζί τους (εκτός βέβαια από την άδικη φορολόγησή τους)
  8. Πληρώνουν φόρους για τα ακίνητά τους για όλο το χρόνο ενώ τα χρησιμοποιούν μόνο ένα ή δύο μήνες όταν έρχονται στην Ελλάδα.
  9. Δεν ψηφίζουν στις Βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα ενώ γνωρίζουν ότι με την ψηφιακή τεχνολογία είναι πανεύκολο να πατήσουν ένα κουμπί και να έχουν συμμετοχή στα κοινά. Εχουν περιουσίες και εισοδήματα στην Ελλάδα και θέλουν να συμμετέχουν στην επιλογή των κυβερνήσεών τους.
  10. Οσες παραλείψεις ή αδικίες γίνονται εναντίον τους, οι Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν τις ξεχνούν. Και ξεκόβουν από την πατρίδα……………
  11.  ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  12. Και στους Ελληνες που μεταφέρουν την φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό από τις αρχές του 2012 και μετά, στο Υ/Οικονομικών θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και απειλούνται με διπλοφορολόγηση ή άδικη φορολόγηση (δεν τους επιτρέπεται να μεταφέρουν την φορολογική κατοικία τους στο άλλο κράτος και να γραφτούν στην Δ.Ο.Υ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ)
  13. Οι Έλληνες αυτοί είναι συνήθως νέοι με πτυχία, ξένες γλώσσες ή εμπειρίες από εργασίες τους στην Ελλάδα και αμείβονται πολύ καλά στο εξωτερικό. Τους ζητούν να φορολογηθούν από το πρώτο euroκαι στην Ελλάδα σε περιπτώσεις που το άλλο Κράτος τους απαλλάσσει από τον φόρο ή τους φορολογεί με μικρότερο συντελεστή από ότι στην Ελλάδα (παράδειγμα : Ελληνες πιλότοι στο ΚΑΤΑΡ με ετήσιες απολαβές 300.000€ οι οποίοι θέλουν να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα αλλά το αποφεύγουν επειδή τους χαρακτηρίζουν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος και τους είπαν ότι θα πληρώνουν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ φόρο στην Ελλάδα 115.000€ !!!!!! Και αποφασίζουν να κάνουν αγορές ακινήτων ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ή να καταθέτουν τα χρήματά τους σε τράπεζες στο εξωτερικό…… Το ίδιο συμβαίνει και με το ΝΤΟΥΜΠΑΙ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (επιχειρηματίες), ΙΝΔΙΑ (Μηχανικοί), ΑΛΑΣΚΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΚΙΝΑ, κ.ά. Ιδιαίτερα όμως με την ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ με την οποία η πατρίδα μας δεν έχει υπογράψει Δ.Σ.Α.Δ.Φ. και οι χιλιάδες Ομογενείς που ζούσαν στην Αυστραλία εφορολογήθηκαν διπλά αφού με ειδικό νόμο στην Ελλάδα δεν είχαν την δυνατότητα να εκπέσουν τον φόρο που κατέβαλαν στην Αυστραλία για το ίδιο εισόδημα επειδή …δεν υπήρχε Δ.Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας !!!!!!! (Διάταξη ν.3943/31-3-2011 άρθρο 12 παρ.3 η οποία ίσχυσε και με όσα άλλα κράτη δεν υπήρχε Δ.Σ.Α.Δ.Φ. ) (Τελικά η διάταξη αυτή απεσύρθη μετά από ένα χρόνο μετά την γενική κατακραυγή των Ελλήνων του Εξωτερικού τους οποίους έβλαψε πολύ)
  14. Άλλος λόγος που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν «κάτοικοι Εξωτερικού» είναι τα λεγόμενα “ζωτικά συμφέροντα” στην Ελλάδα», δηλαδή :

    Οικονομικά Συμφέροντα στην Ελλάδα, δηλαδή :
    • συμμετοχή σε Α.Ε. στην Ελλάδα με ποσοστό 5%
    • συμμετοχή σε Ο.Ε. Ε.Ε. ΕΠΕ στην Ελλάδα με ποσοστό 25%
    • εάν έχουν ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα μεγαλύτερο του 30% του παγκοσμίου εισοδήματός τους ή μεγαλύτερο από 45.000€
    • εάν έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα που παράγουν εισόδημα πάνω από 150.000€
    Οικογενειακή κατάσταση του μεταφέροντος την φορολογική κατοικία του :
    • για να χαρακτηρισθεί ένας Ελληνας Κάτοικος Εξωτερικού, θα πρέπει η σύζυγος και τα τέκνα του να είναι μαζί του στο εξωτερικό (ενώ ένας ξένος υπήκοος παντρεμένος με Ελληνίδα μπορεί να μένει στο εξωτερικό και η σύζυγός του να κατοικεί στην Ελλάδα. Απλώς μπορούν να κάνουν χωριστά την φορολογική τους δήλωση: Εκείνος στο εξωτερικό και εκείνη στην Ελλάδα )
    O όρος «ζωτικά συμφέροντα» δεν αναφέρεται πουθενά στις Διμερείς Συμβάσεις .Α.Δ.Φ. καί εφαρμόζονται μονομερώς μόνο από το Ελληνικό Κράτος χωρίς να είναι ενήμερο το αντισυμβαλλόμενο, άλλο, κράτος. Και ο Ελληνας Ομογενής προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιθυμίες και στις διατάξεις που τον μπλέκουν χωρίς να φταίει…..
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΤV
Υπήρχε μια τηλεοπτική εκπομπή στην Κρατική Τηλεόραση η οποία κάθε Παρασκευή βράδυ από 10 έως 12 μμ ενημέρωνε τον απόδημο Ελληνισμό με τις ειδήσεις στη Ελλάδα με ανταποκρίσεις από όλο τον Κόσμο κλπ Η εκπομπή αυτή σταμάτησε ξαφνικά πριν μερικά χρόνια χωρίς να εξηγηθεί γιατί.

Πρέπει να ξεκινήσει πάλι αυτή η εκπομπή. Είναι υποχρέωση της Πατρίδας να έρχεται σε επαφή με τα ξενιτεμένα παιδιά της….

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (Δ.Δ.Ο.Σ.)

Η Υπηρεσία αυτή ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Και τα συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους. Να συμπαραστέκεται ί στα προβλήματα των Ομογενών και να τα επιλύει. Να απλοποιεί τις διαδικασίες.

Εάν γίνει ένα γκάλοπ στους Ελληνες του εξωτερικού θα διαπιστωθεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 οι περισσότεροι είναι δυσαρεστημένοι με την παραπάνω Υπηρεσία επειδή:
  • πρέπει να έχει υπ όψη της ότι πάντα
  • ταλαιπωρούνται οι ίδιοι οι Ομογενείς αλλά και οι συγγενείς τους στις εφορίες
  • οι εφορίες αμφισβητούν τα στοιχεία που τους υποβάλλουν για να τα προχωρήσουν στην Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ για τακτοποίηση υποθέσεών τους.
  • δημιουργείται πολλές φορές η εντύπωση ότι οι Ελληνες της διασποράς είναι φοροφυγάδες
  • οι Πρεσβείες αρνούνται τελευταία να δώσουν Πιστοποιητικά στους Ομογενείς Ελληνες
  • Οι διατάξεις περί ομογένειας δημιουργούν προβλήματα και ταλαιπωρίες στους Ελληνες Ομογενείς (παράδειγμα : ζήτησαν κάποια στιγμή από τους Ομογενείς να φέρνουν κάθε χρόνο Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (την στιγμή που τα περισσότερα κράτη δεν το χορηγούν εύκολα. Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα στους Ελληνες με τις εφορίες τους στο εξωτερικό….)
Οσο ταλαιπωρούνται και προκαλούνται οι Ελληνες του εξωτερικού τόσο θα κρατούν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, θα ζημιώνεται η εθνική Οικονομία αφού τα χρήματα αυτά τα έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες , αλλά και η οικοδομή η οποία θα ανοίξει εάν έλθουν οι Ελληνες της διασποράς και αγοράσουν ακίνητα με κάποια κίνητρα που θα δώσει το Ελληνικό κράτος και οι φιλότιμοι κυβερνήτες του

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) είναι αποδεκατισμένο
  • Η θητεία του έχει λήξει από την 31/12/2012
  • Πρέπει να επανασυσταθεί για να εκπροσωπούνται και να εξυπηρετούνται οι Έλληνες του εξωτερικού και να προβάλλονται και να επιλύονται τα προβλήματά τους
  • Οι Ομογενείς Ελληνες παραπονούνται ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν ασχολείται σοβαρά μαζί τους (το Υπουργείο μόνο την υπερφορολόγησή τους έχει στο μυαλό του)
  • Πληρώνουν φόρους για τα ακίνητά τους για όλο το χρόνο ενώ τα χρησιμοποιούν μόνο ένα ή δύο μήνες όταν έρχονται στην Ελλάδα.
  • Δεν ψηφίζουν στις Βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα ενώ γνωρίζουν ότι με την ψηφιακή τεχνολογία ε είναι πανεύκολο να πατήσουν ένα κουμπί και να έχουν συμμετοχή στα κοινά. Έχουν περιουσίες και εισοδήματα στην Ελλάδα και θέλουν να έχουν συμμετέχουν στην επιλογή των κυβερνήσεών τους.

Για τους παραπάνω λόγους :

Προτείνουμε στην σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών :
  • Να επαναφέρει τις σχέσεις της Ελλάδος με τους Ομογενείς Ελληνες σε φιλικό επίπεδο
  • Να αναθεωρήσει όλες τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα για τους Έλληνες Ομογενείς.
  • Να ζωντανέψει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού
  • Να συσταθεί Ειδική Επιτροπή από ειδικούς-γνώστες των θεμάτων του Αποδήμου Ελληνισμού η οποία να εισηγηθεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Με σκοπό :
  • Να ξαναφέρουν οι ομογενείς τα χρήματά τους στην Ελλάδα
  • Να επενδύσουν, έστω και από μακριά , στην Ελλάδα
  • Να τους φέρομε στην Ελλάδα για διακοπές , για εκδηλώσεις, για το υπόλοιπο της ζωής τους;

ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου