Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αγωνία στις Βρυξέλλες: Ισχυρές αντιδράσεις ομάδας έξι κρατών κατά της Ελλάδας

Αγωνία στις Βρυξέλλες: Ισχυρές αντιδράσεις ομάδας έξι κρατών κατά της Ελλάδας 
Το σενάριο μιας μάλλον συμβουλευτικής, παρά ουσιαστικής, Συνόδου Κορυφής είναι πλέον ορατό σε ένα αρνητικό -αν και όχι καταστροφικό όπως διαφαινόταν - σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση.
Σε θρίλερ, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικά θετικές διαρροές, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και των Θεσμών.




Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, πολλά κράτη - μέλη διά των υπουργών Οικονομικών τους αντέδρασαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις ελληνικές προτάσεις θεωρώντας πως αυτές είναι "ελαφρώς παραλλαγμένες" σε σχέση με ό,τι παρουσιάστηκε πρόσφατα και πως "η Ελλάδα δεν είναι αποφασισμένη επί της ουσίας για ριζικές μεταρρυθμίσεις".

Πηγές αναφέρονται σε ομάδα έξι κρατών κυρίως από αυτών των οποίων οι μισθοί και συντάξεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδος αλλά και χώρες όπως η Πορτογαλία που ήδη εφαρμόζουν με μεγαλύτερη από εμάς επιτυχία, μνημονιακά προγράμματα.

Σφοδρή για παράδειγμα υπήρξε η αντίδραση του Φιλανδού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κινούμενος σε γραμμή Σόιμπλε έδειξε να διαφωνεί.

Αν και οι πληροφορίες δεν μιλάνε για αδιέξοδο, οι πρώτες εκτιμήσεις τονίζουν πως ορατό είναι το ενδεχόμενο σήμερα να μην υπάρξει συμφωνία άρα και καταληκτική ανακοίνωση και να αναγκαστεί η ελληνική αντιπροσωπεία -πλην του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- να παραμείνει για περαιτέρω διαβούλευση στη βελγική πρωτεύουσα. «Ισως προκύψει σχέδιο δήλωσης όμως είναι αρκετά δύσκολο να έχουμε κατάληξη εντός της ημέρας» τονίζει αρμόδια διπλωματική πηγή.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζεται πως ο ρόλος Γιούνκερ ναι μεν είναι ισχυρός όμως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης από την προηγούμενη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του Γιάνη Βρουφάκη» όπως υπογραμμίζεται.

Oι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως το σενάριο μιας μάλλον συμβουλευτικής παρά ουσιαστικής Συνόδου Κορυφής είναι πλέον ορατό σε ένα αρνητικό -αν και όχι καταστροφικό όπως διαφαινόταν - σενάριο για την κυβέρνηση μας.

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου