Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα, βεβαίωσε ότι "η περιφέρεια Αττικής, έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, ενώ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα πρόσθεσε όλες οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των περιφερειακών ενοτήτων υπό την προεδρεία των αντιπεριφερειαρχών και τη συμμέτοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση συμβάντος.
Υπήρξε ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος και συνάφθηκαν προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να τους διατεθούν μηχανήματα έργου (εκσκαφείς, φορτωτές, πυροσβεστικά οχήματα τύπου Dakota, φορτηγά κ.λπ.) της περιφέρειας. Επίσης, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου διενεργήθηκε διαγωνισμός για την παροχή εξοπλισμού και μέσων στις Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, που γραφειοκρατικές δυσκολίες και λάθη της προηγούμενης διοίκησης εμπόδισαν και "πάγωσαν" τις διαδικασίες για αρκετά χρόνια, δημιουργώντας αισθήματα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης στους εθελοντές.
Από τον Μάρτιο, συνέχισε η Γιάννα Τσούπρα, ξεκινήσαμε με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, συσκέψεις προκειμένου να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των υπηρεσιών ενώ συμμετείχαμε και στις ασκήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος "Πυρσός 2015" (επί χάρτου) και "Δια Πυρσός 2015" (επιχειρησιακή άσκηση στην περιοχή της Πάρνηθας).
Αναφέρθηκε στις επαφές με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και τις εθελοντικές οργανώσεις. Ο ρόλος των τελευταίων σημείωσε είναι πάρα πολύ σημαντικός τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής υπό την καθοδήγηση πάντα της Πυροσβεστικής.
Επισήμανε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η πρόληψη τομέα στον οποίο πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες αφού σύμφωνα με τα στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια. Ολοκληρώνοντας, εστίασε στο ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών για το οποίο με την βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων έχει διανεμηθεί έντυπο υλικό, ενώ σύντομα θα προβληθεί και σχετικό τηλεοπτικό σποτ.

Θετική προσπάθεια
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γιάννης Σγουρός χαρακτήρισε θετική όλη αυτή την προσπάθεια της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας. Συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποτελεσματική δράση και λειτουργία της ως καθ’ ύλην αρμόδια για την πυρόσβεση.
Αναφερόμενος στην ετοιμότητα ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, επισήμανε ότι "υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες ακόμη και στον καλύτερο σχεδιασμό είτε γιατί λόγω έλλειψης χρημάτων τα αεροσκάφη δεν έχουν καύσιμα είτε γιατί είναι άδειες οι κατά τόπους υδατοδεξαμενές.
Ολοκληρώνοντας ο Γιάννης Σγουρός εστίασε στην έλλειψη χορήγησης σχετικών κονδυλίων από τον κρατικό μηχανισμό προς στην περιφέρεια η οποία "πάντα καλείται να συμβάλει ως ουσιαστικός αρωγός της Πυροσβεστικής και πάντα πληρώνει."

"Στον Ασπρόπυργο η Πολιτική Προστασία συνέδραμε σε ότι της ζητήθηκε"
Ο Τάσος Μαυρόπουλος αναφερόμενος στις υπάρχουσες ελλείψεις (προσωπικό, μειωμένα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες, μέσα προστασίας, συντήρηση κ.α.) επισήμανε ότι οφείλονται στην ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας, κατά τα τελευταία χρόνια. Εξήρε το Πυροσβεστικό Σώμα για την ανταπόκριση του σε κάθε κλήση και ανέφερε ότι ο εθνικός εναέριος στόλος περιλαμβάνει 14 αξιόμαχα πυροσβεστικά αεροσκάφη, 10 ελικόπτερα και δύο σούπερ πούμα, ενώ για την Αττική έχουν οριστεί 4 αεροσκάφη τύπου καναντέρ και δύο ελικόπτερα βαρέως τύπου. Επισήμανε τη σημασία της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιπυρική προστασία, αλλά και στην διανομή των υπαρχόντων κονδυλιών τα οποία συχνά λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων δεν είναι εύκολο να εκχωρηθούν όταν υπάρχει άμεση ανάγκη.
Για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι η Πυροσβεστική είχε τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο και την απόφαση για την κατάσβεση της φωτιάς. Από την πρώτη στιγμή, επιβεβαίωσε, είχε στο πλευρό της την περιφέρεια Αττικής η οποία συνέδραμε άμεσα με ότι μέσο ζητήθηκε, ενώ γενικευμένη ήταν και η κινητοποίηση των φορέων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Για το ζήτημα της επιχωμάτωσης στο οποίο άλλωστε επέμεινε και η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης (παράταξη προσκείμενη στο ΚΚΕ) Αλεξάνδρα Μπαλού, ο γενικός ανέφερε ότι από πλευράς γραμματείας διερευνήθηκε το ενδεχόμενο ως πιθανό μέσον κατάσβεσης και μάλιστα βρέθηκε δωρεάν μεγάλη ποσότητα αλλά "ουδέποτε ζητήθηκε από την Πυροσβεστική".
"Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ζητηθεί χώμα" επιβεβαίωσε και ο Αθανάσιος Σερεντέλος διευκρινίζοντας ότι "αφενός δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο η εκδοχή της επιχωμάτωσης ως μεθοδολογία κατάσβεσης, αφετέρου δεν νομιμοποιείται η Πυροσβεστική να επιχωματώνει περιουσίες."
Υπογράμμισε ότι στην 30χρονη επαγγελματική του πορεία, πρώτη φορά αντιμετώπισε φωτιά σε τόσο μεγάλο μέγεθος και σε τέτοιο χώρο όπου υπήρχαν τεράστιες συμπαγείς ποσότητες καύσιμης ύλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ