Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ξεχάστε τον... latte! H τιμή του καφέ θα εκτοξευτεί στα ύψη

 
Οι λάτρεις του καφές θα αναγκαστούν σύντομα να περιορίσουν τον...latte τους. Οι άσχημες
καιρικές συνθήκες το χειμώνα έπληξαν τις σοδειές καφέ στη κεντρική και τη νότια Αμερική, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα αποθέματα για το 2015. Οι κόκκοι καφέ Arabica, που αποτελούν τη βάση για την παρασκευή των περισσότερων ροφημάτων καφέ, έχουν χτυπηθεί από δύο σημαντικές “πληγές”:Τη “σκουριά του καφέ”, μία ασθένεια που εξασθενεί τα καφεόδεντρα και το βαρύ χειμώνα. Και οι δύο αυτές παράμετροι αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια παραγωγή να υπολείπεται 7,1 εκατομμυρίων σάκων της ζήτησης, σύμφωνα με αναλυτές που εξειδικεύονται στον καφέ.

Η έλλειψη αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί από τα αποθέματα που έχουν κρατήσει οι αγρότες από τις αρχές Ιανουαρίου, αναφέρουν οι αναλυτές, αλλά τα αποθέματα θα είναι ανεπαρκή για την κάλυψη του ελλείμματος που θα προκύψει το επόμενο έτος. Μία έλλειψη, που θεωρείται πολύ πιθανή, με δεδομένη και την απειλή του El Nino.

Πίκρα! Σε τιμές...σαμπάνιας μπορεί να πωλείται η σοκολάτα στο μέλλον

Oι τιμές των κόκκων καφέ έχουν διπλασιαστεί από το Δεκέμβριο, μετά την κακοκαιρία. Ωστόσο, η “απειλή έγκειται για το 2015”, αναφέρει στο CNBC ο αναλυτής της Marex Spectron.

“Εάν τα δέντρα παρήγαγαν όπως συνήθως, θα είχαμε πλεόνασμα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι εάν τα δέντρα στη Βραζιλία θα παράγουν τις ίδιες ποσότητες όπως κάθε χρόνο και το 2015. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ποσοτικοποιήσουμε τις απώλειες επειδή είναι ένα άνευ προηγουμένου γεγονός”.

Ο ίδιος προσθέτει ότι αγοραστές, traders και ειδικοί στη γεωργία θα επισκεφθούν φυτείες στη Βραζιλία αργότερα φέτος για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Εάν αναφέρουν ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καταστροφικές, οι τιμές του καφέ θα αυξηθούν σημαντικά το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου