Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ματωμένη Πρωτομαγιά στην Τουρκία

 
Εικόνες από τον εορτασμό της 1ης Μαΐου.Η απαγόρευση διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ
της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών - Με χρήση βίας αντέδρασε η τουρκική αστυνομία - Τι έγινε στη Μόσχα Από την Αθήνα μέχρι τη Μόσχα και από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Βερολίνο, πολίτες απ΄όλα τα μήκη και πλάτη της γης τιμούν την σημερινή Εργατική Πρωτομαγιά ζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Στην Ευρώπη, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές λιτότητας ενώ στην Τουρκία, διαδηλωτές συνελάκησαν με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να πραγματοποιήσουν πορεία στην Πλατεία Ταξίμ.
Η αστυνομία διέλυσε νωρίς το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές με την χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, καθώς εκείνοι προσπάθησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην Πλατεία Ταξίμ, την εμβληματική πλατεία του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας.
Για να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών που αναμένονταν φέτος από κάθε πλευρά του Βοσπόρου, οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό.



Στη Ρωσία η Κόκκινη Πλατεία απέκτησε άρωμα από την Σοβιετική Εποχή καθώς, για πρώτη φορά από το 1991, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές ενώσεις της Ρωσίας θα συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Περίπου εκατό χιλιάδες Ρώσοι έχουν συρρεύσει στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ στην Αγία Πετρούπολη, εθεάθησαν ναζιστές να παρευλάνουν κραδαίνοντας σημαίες με τη σβάστικα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.


Στη Σεούλ, οι διαδηλωτές επικρίνουν την κυβένρηση της Νοτίου Κορέα για τους λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στη ναυτική τραγωδία όπου έχασαν την ζωή τους περίπου 300 άτομα (στην πλειοψηφία τους μαθητές).

Ρωσία
«Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία και τα συνδικάτα επιστρέφουν στην Κόκκινη Πλατεία» δήλωσε με ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Μόσχας Σεργκέι Τσερνόφ.

Φέτος, η επιστροφή συμβολικού χαρακτήρα των διαδηλωτών στη μεγαλύτερη πλατεία στη χώρα, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το Κρεμλίνο, έλαβε την έγκριση των αρχών, όπως την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ όταν η 1η Μαΐου αποτελούσε ευκαιρία για μεγάλες στρατιωτικές και πολιτικές παρελάσεις ενώπιον των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης.Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜε, αναμένονται περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.

«Η φετινή διαδήλωση θα έχει επίσης αντιφασιστικό χαρακτήρα, εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορά μας» ανέφερε ο Αλεξάντρ Σερτσουκόφ, ο πρόεδρος του ρωσικού πολιτικού κόμματος «Ένωση των Εργατών» αναφερόμενος στα γεγονότα στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Πέρυσι, στη διαδήλωση της Μόσχας συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.
Ινδονησία

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, οι διαδηλωτές αναμένονται να φθάσουν τις 50 χιλιάδες με 20 χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν ήδη αναπτυχθεί στους δρόμους της χώρας για την επιβολή της τάξης.

Ταϊλάνδη
Στην Μπανκόνγκ της Ταιλάνδης οι διαδηλωτές βρίσκονται ήδη στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων και ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας.


Γερμανία
Στο Βερολίνο, οι αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς στις διαδηλώσεις των προηγούμενων ετών, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με νεοναζιστές να καίνε αστυνομικά οχήματα και να πετούν μολότοφ σε κτίρια.

-Στη Μανίλα, εργαζόμενοι ξάπλωσαν στο έδαφος με τα πλακάτ στο στήθος τους φωνάζοντας συνθήματα όπως "Δώστε μας χρήματα" ενώ στο Χονγκ Κονγκ, για τις συνδικαλιστικές ενώσεις, πάνω από πέντε χιλιάδες άτομα θα συγκεντρωθούν στην Victoria Park και θα πορευτούν προς τα κυβερνητικά κτίρια ζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες.


Επεισόδια υπήρξαν κατά τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς και στην Καμπότζη όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο ειδικές οικονομικές ζώνες κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ.

Η πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Καμπότζης, όπου απασχολούνται 650.000 άνθρωποι, κερδίζουν λιγότερα από 100 δολάρια το μήνα.

Η αστυνομία οπλισμένη με γκλομπ διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του Πάρκου της Ελευθερίας στην Πνομ Πνεχ, η οποία είχε αποκλειστεί προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση στους αντιπάλους του πρωθυπουργού Χουν Σεν, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια. Πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Κουάλα Λουμπούρ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός σχεδίου για την επιβολή ενός νέου φόρου όπως επίσης εναντίον της καταδίκης σε δεύτερο βαθμό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραΐμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σοδομισμό κι είχε κριθεί αθώος το 2012.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες όπως επίσης και στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας, στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Σεούλ ή ακόμη και στην Ταϊβάν όπου περισσότερο από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ταϊπέι διεκδικώντας αύξηση των μισθών τους.

Στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες παραμένουν αντιμέτωπες με τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, οι διαδηλώσεις αναμένεται να λάβουν πολιτικό χαρακτήρα λιγότερο από ένα μήνα από τις ευρωεκλογές.

Στη Γαλλία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα γιορτάσουν για μια ακόμη φορά την Πρωτομαγιά διχασμένες, με τις διαφορές τους να επικεντρώνονται στο πρόγραμμα περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Στο Παρίσι το κόμμα της ακροδεξιάς Εθνικό Μέτωπο, το οποίο παραδοσιακά πραγματοποιεί πορεία την Πρωτομαγιά για να τιμήσει την Ιωάννα της Λοραίνης ελπίζει σε μια «διαδήλωση ισχύος» καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πιστώνεται με ένα ποσοστό 20- 25% στην πρόθεση ψήφου σχεδόν 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Ισπανία, που δειλά δειλά εξέρχεται του οικονομικού μαρασμού και παραμένει αντιμέτωπη με μια ανεργία ρεκόρ, οι πολίτες θα κατακλύσουν τους δρόμους της Μαδρίτης και περισσότερων από 70 πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου