Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πήγαμε στο Amanzoe - Απολαύστε το

Και τα 38 pavillions έχουν την ίδια αρχιτεκτονική, με 100 τ.μ. εσωτερικών χώρων και άλλα τόσα στους εξωτερικούς
Εμβαπτίζοντας το ασιατικό ζεν στη μοναδικότητα του μεσογειακού καλοκαιριού, το καινούργιο ξενοδοχείο των Aman resorts, της αλυσίδας που εφηύρε τον όρο «boutique resort»,
στην Ερμιόνη ανοίγει τις πόρτες της Πελοποννήσου στο πιο exclusive διεθνές λόμπι του τουρισμού πολυτελείας.
Σε μια εποχή σαν τη σημερινή, ένα ξενοδοχείο που η μέση τιμή δωματίου του ισούται με δύο και πλέον βασικούς μισθούς, αποτελεί μακρινό όνειρο για τους περισσότερους από εμάς – όπως άλλωστε και ένα ταξίδι στη Γη του Πυρρός ή το Δρόμο του Μεταξιού… 
Πέρα από το να μας δώσει μερικές αφορμές για να ονειρευτούμε πάντως, το Amanzoe αξίζει την προσοχή μας όχι ως απλά ένα ακόμη υπερπολυτελές boutique resort, αλλά γιατί μια από τις κορυφαίες στο είδος διεθνείς αλυσίδες επιλέγει να επενδύσει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και μάλιστα στην Ερμιόνη. 
Σε μια χρονιά που τα νούμερα των αφίξεων από το εξωτερικό αναμένονται ιδιαίτερα αισιόδοξα, σε αντίθεση με τη δυνατότητα των Ελλήνων να ταξιδεύουν, το γεγονός ότι η Πελοπόννησος αρχίζει να βάζει τις βάσεις για την προσέλκυση υψηλού τουρισμού είναι ακόμη πιο σημαντικό. Το επισκεφτήκαμε σε μια βόλτα-αστραπή και αναμεταδίδουμε.

H εμπειρία
Καθισμένη σε έναν από τους γκρι μίνιμαλ καναπέδες στην ονειρεμένη αυλή του pavillion νούμερο 32 (έτσι λέγονται εδώ τα δωμάτια, και ορθώς, αφού στην ουσία πρόκειται για σουίτες (100 τ.μ. εσωτερικοί χώροι και 100 τ.μ. αυλή η καθεμία) που κάνουν ένα εκπληκτικό παιχνίδι με το εξωτερικό περιβάλλον) βγάζω το καπέλο (υφασμάτινο, πλατύγυρο – το βρίσκεις μπαίνοντας στο κομοδίνο σου!) στον Ed Tuttle, τον αρχιτέκτονα του «Amanzoe», αλλά και των πιο γνωστών Aman διεθνώς, μεταξύ και των οποίων του πρώτου ξενοδοχείου της αλυσίδας στο προ εικοσαετίας παρθένο Πουκέτ. 
Οι 38 σουίτες, οι οποίες δεν διαφέρουν μεταξύ τους παρά μόνο στο μέγεθος της ιδιωτικής πισίνας και στη θέα, είναι από τις ομορφότερες στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας μια αρμονική ισορροπία ανάμεσα στον κλασικό ορισμό της πολυτέλειας και την ανάγκη για ανεπιτήδευτη χαλάρωση σε επαφή με τη φύση που έχεις ανάγκη στις διακοπές. 
Η αυλή με την ελιά, την καλαμένια πέργκολα, τα αναπαυτικά καθιστικά, τη μαρμάρινη τραπεζαρία όπου χαίρεσαι να παίρνεις πρωινό (καταπληκτικά τα γρανιτένια σερβίτσια που σχεδιάστηκαν με ελληνικές αναφορές και φτιάχτηκαν ειδικά στο Μπαλί) μοιάζει με συνέχεια του δωματίου. 
Πολυτελή υλικά, όπως το γκρι μάρμαρο Silver Cloud, κάνουν εμφανή την παρουσία τους σε όλους τους χώρους, ακόμη και ως επένδυση στις πόρτες των δωματίων, καταφέρνοντας παρόλα αυτά να εξασφαλίζουν μια αίσθηση ελαφρότητας.
Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη ύψους 9 μ. με πάνω από 1.000 τόμους
Το φως διεισδύει κυριολεκτικά παντού, αφού το δωμάτιο αλλά και τα μπάνια (με μπανιέρα, ντους, δύο WC και δύο χώρους περιποίησης δίνουν την αίσθηση ενός mini spa) περιβάλλονται από τζάμια, ενώ με τη βοήθεια διαφορετικών περσίδων και σκιάστρων πετυχαίνεις την επιθυμητή κάθε ώρα ατμόσφαιρα. Βασικά, δεν χρειάζεται να πειραματιστείς καν, αφού κάθε φορά που επιστρέφεις στο δωμάτιο κάποιος έχει φροντίσει για τα σχετικά. 
Άλλωστε σε μια εποχή διαρκών περικοπών, ειδικά στο προσωπικό, στο «Amanzoe» δουλεύουν 190 άτομα – πέντε ανά δωμάτιο περίπου! 
Πολλοί από αυτούς είναι Έλληνες, και αρκετοί ντόπιοι. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η προσπάθεια που έγινε από το διεθνή επενδυτικό όμιλο Dolphin Capital Investors, στον οποίο ανήκει το resort, να παραγγελθεί σε ελληνικές εταιρείες μεγάλο μέρος του εξοπλισμού, όπως π.χ. τα λευκά είδη ή τα στρώματα, ενώ και στην καλοστημένη μπουτίκ τον τόνο δίνουν οι ελληνικές υπογραφές, από τα ρούχα της Ορσαλίας Παρθένη και της Ιωάννας Κουρμπέλα ως το λάδι Moria Elea και τα κοσμήματα της Λίνας Φανουράκη, της Έλενας Βότση, της Βένιας Μητροπάνου και πολλά ακόμη.
Το ατμοσφαιρικό bar του Amanzoe
Επιστρέφοντας στο δωμάτιο από το spa λέω όχι στο club car και απολαμβάνω το περπάτημα στο λιθόστρωτο καθώς ένα ελαφρύ αεράκι κάνει τις φυτεμένες στέγες των pavillions ( ωραία εικόνα ) να ευωδιάζουν θυμάρι και λεβάντα, σιγοντάροντας τα αρώματα του γερανιού και του γιασεμιού που μου έχει αφήσει στο πρόσωπο το signature facial massage. 
Οι αναφορές στην αρχαία Ελλάδα αποτελούν βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς ίχνος κιτς ( παρά τις 552 κολώνες! ), αλλά με μια αίσθηση μνημειακότητας και ψυχρότητας – προσωπικά θα τους ήθελα μια ιδέα πιο ανάλαφρους.
Το μεγαλύτερο προσόν τους είναι ότι αντανακλούν όσο και τα δωμάτια την αίσθηση exclusiveness που χαρακτηρίζει τα Aman διεθνώς. Είτε χαλαρώνεις στη watsu pool του 1.400 τ.μ. spa, είτε κάνεις morning yoga με θέα τους ελαιώνες της Πελοποννήσου, είτε απολαμβάνεις ένα σπιρτόζικο κoκτέιλ Spicy Julie ( με Μοσχάτο, φρέσκο δυόσμο και πικάντικο λικέρ πιπεριάς! ) στους κυκλικούς καναπέδες του bar με θέα 360 μοιρών, η αίσθηση ενός resort για λίγους είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που αποπνέει οποιοδήποτε πολυτελές ξενοδοχείο των 100+ δωματίων – όσο καλή σουίτα κι αν έχεις κλείσει. 
Σ’ αυτό βοηθά και η τοποθεσία, που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι στη μέση του πουθενά, και συγκεκριμένα σε ένα λόφο με πανοραμική θέα σε μια έκταση 960.000 τ.μ. γεμάτη αιωνόβιες ελιές ( αγοράστηκαν περίπου 50 ιδιοκτησίες για να φτιαχτεί ). 
Για φαγητό μπορείς να επιλέξεις, ανάλογα με την ώρα, ανάμεσα στο pool restaurant και το βραδινό εστιατόριο που συνδυάζει τον κλειστό με τον ανοιχτό χώρο (αριστοτεχνικός ο φωτισμός), με ωραίες καρέκλες που παραπέμπουν στον εξοπλισμό εκστρατείας της αποικιοκρατίας και ενδιαφέρουσες γεύσεις με έμφαση στην ελληνική κουζίνα και cosmopolitan touches.
Το σκάφος του resort νοικιάζεται για κοντινές εκδρομές
Το βασικό μειονέκτημα του «Amanzoe», εκτός από τη δυσκολία της πρόσβασης ( είτε με ιπτάμενο μέχρι Ερμιόνη είτε σε δύο ώρες και ένα τέταρτο από την Αθήνα με το αυτοκίνητο με αρκετές στροφές ), είναι η απόσταση από τη θάλασσα ( θέλεις ένα τέταρτο περίπου με το αυτοκίνητο και ένα κομμάτι είναι σε χωματόδρομο ). Η παραλία, όπου υπάρχουν beach bar-εστιατόριο, πισίνα και ξαπλώστρες, έχει βοτσαλάκι και πολύ όμορφα νερά. Υπάρχει βέβαια πάντα και το σκάφος Wally του συγκροτήματος, με το οποίο κάναμε μια αναγνωριστική βόλτα στη γύρω περιοχή, η οποία είναι ένας μικρόκοσμος από βίλες Ελλήνων και ξένων. Και το Aman έχει στα σκαριά τις δικές του βίλες ( ορισμένες ήδη πουλημένες ) γύρω από το resort.
Οι αρχαιοελληνικές αναφορές κυριαρχούν στο χώρο
Θα μου πείτε πόσους αφορά ένα ξενοδοχείο, στο οποίο η χαμηλότερη τιμή δωματίου ξεπερνά τα 1000 ευρώ; Προφανώς μια πολύ μικρή μερίδα της διεθνούς ελίτ ( τα Aman έχουν χτίσει ένα πιστό κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλοί celebrities ) που δεν νοιάζεται για τις στροφές αφού φτάνει εδώ συχνά με ελικόπτερο, και δεν το σκέφτεται να κλείσει για μια μέρα το σκάφος και να πεταχτεί μέχρι τη Μονεμβασιά. 
Όχι όμως μόνο αυτούς, αλλά μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων που αποκτά κίνητρο να επιμείνει σε ασχολίες οι οποίες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που έπεσαν με τα μούτρα σε πιο μαζικές μορφές τουρισμού, κόντεψαν να χαθούν – απ’ τους ψαράδες της Κοιλάδας που προμηθεύουν τα φρέσκα ψάρια ως τον μελισσοκόμο που μυεί τους τουρίστες στην τέχνη του και παράγει το μέλι που θα πάρεις ως δώρο φεύγοντας. 
Αν μάλιστα αναλογιστούμε την κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε νέα μικρά και μεγαλύτερα πολυτελή ξενοδοχεία στις ακτές της Πελοποννήσου, την αύξηση που παρατηρήθηκε πέρυσι σε ξένους επισκέπτες, και τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται ( του χρόνου η Dolphin ετοιμάζει «Niki Beach Hotel» στο Πόρτο Χέλι, ένα brand ταυτισμένο με το beach party αλά Σεν Τροπέ, ενώ έπεται και το πρώτο Chedi στην Ελλάδα ) αντιλαμβανόμαστε ότι μια από τις πιο προικισμένες περιοχές της χώρας διεκδικεί το μερίδιο που της αξίζει στο διεθνή τουρισμό πολυτέλειας.

To «Amanzoe» είναι στην ουσία το δεύτερο Aman της Ευρώπης, μετά το Aman Sveti Stefan στο Μαυροβούνιο (υπάρχουν ακόμη Aman στα τουρκικά παράλια και στο Μαρόκο), ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει τον Ιούνιο το «Aman Canal Grande» στη Βενετία.

Ερμιόνη, 2754772888
www.athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου