Τους 13 έφθασαν οι αντιρρησίες συνείδησης στα κατεχόμενα
Τους 13 έφθασε ο αριθμός των αντιρρησιών συνείδησης στα κατεχόμενα με τους δύο που ανακοίνωσαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Αντιρρησιών Συνείδησης, την χρήση του
δικαιώματος, με τον Μουράτ Κανατλί να δηλώνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι το δικαίωμα αυτό θεωρείται θεμελιακό από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, το ΕΔΑΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην συνέντευξη Τύπου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ο κ. Κανατλί ανέφερε ότι η μόνη χώρα από τις 47 του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης είναι η Τουρκία και ο “βορράς” ως τοπική “υποδιοίκηση”. Η συζήτηση, είπε, στα κατεχόμενα αλλαγής της “συνταγματικής” πρόνοιας για το θέμα δημιούργησε κάποιον ενθουσιασμό, ωστόσο οι ίδιοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς το πως θα γίνει αυτό.
Ανέφερε επίσης ότι από το 1993 μέχρι σήμερα 11 άτομα στα κατεχόμενα ανακοίνωσαν πως κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος και σήμερα προστίθενται άλλοι δύο, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι απορρίπτουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Ο Χαλίλ Σαίν που ανακοίνωσε σήμερα την χρήση του δικαιώματος αντιρρησία συνείδησης ανέφερε ότι το 2001 και ενώ ο ίδιος σπούδαζε η “αστυνομία” έκανε έφοδο στο πατρικό του με το αιτιολογικό της λιποταξία και το 2007, αφού τέλειωσε με τις σπουδές του, αναγκάστηκε να πάει στο στρατό, όπου αντιμετώπισε βία σωματική και ψυχολογική καθώς και πίεση. Σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε εφεδρείες, δηλαδή προετοιμασία για πόλεμο, όπως ανέφερε, ούτε θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ως έφεδρος.
Και η Ντιντέμ Γκιουρντούρ ως οικολόγος – σοσιαλιστρία και φεμινίστρια, όπως αυτοπροσδιορίστηκε – προέβη σήμερα σε ανακοίνωση υπέρ της χρήσης του δικαιώματος αντιρρησία συνείδησης λέγοντας ότι αρνείται να συμβάλλει σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον πόλεμο.
philenews/ΚΥΠΕ