Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ο τριψήφιος που σώζει ζωές

Ο αριθμός υιοθετήθηκε το 1991 από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και από το 1999 το σύστημα λειτουργεί και στην Ελλάδα, αλλά παραμένει άγνωστο για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.
Μόνον ένας στους τρεις πολίτες γνωρίζει τον τριψήφιο αριθμό «112» που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για περιπτώσεις ανάγκης, όπως τροχαίο, φυσική καταστροφή, πυρκαγιά, εξαφάνιση ατόμων κ.λπ.




Είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες που ζουν ή μετακινούνται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ελβετία και τη Νότια Αφρική.

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Μάλτα) είναι ο κύριος αριθμός έκτακτης ανάγκης. Η κλήση γίνεται χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, ακόμα και χωρίς να υπάρχει κάρτα SIM, όταν ο καλών βρίσκεται εκτός δικτύου ή σε καθεστώς περιαγωγής. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνει την ακριβή θέση του ατόμου που χρειάζεται βοήθεια.

Ο αριθμός υιοθετήθηκε το 1991 από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και από το 1999 το σύστημα λειτουργεί και στην Ελλάδα, αλλά παραμένει άγνωστο για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, παρά την αυξητική τάση που παρατηρείται την τελευταία πενταετία. Δέχεται μηνύματα σε 24ωρη βάση στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η 11η Φεβρουαρίου έχει οριστεί Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε από χθες εκστρατεία ενημέρωσης στο δίκτυο του μετρό και στο «Ελ. Βενιζέλος» που θα διαρκέσει ώς τον Ιούλιο.

Στο χρονικό αυτό διάστημα θα προβάλλονται ενημερωτικά μηνύματα στις οθόνες πληροφόρησης του κοινού και θα διανέμονται έντυπες οδηγίες.

Την περασμένη χρονιά εξυπηρετήθηκαν μέσω του τριψήφιου αριθμού 47.763 περιστατικά έκτακτης ανάγκης, έναντι 35.451 το 2014, ενώ έγιναν 697 εντοπισμοί γεωγραφικής θέσης ατόμων που είχαν ανάγκη.



Συντάκτης:
Χαρά Τζαναβάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου