Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Ξαφνικά ανοίγει θέμα περικοπών στις συντάξεις πάνω από 1.200-1.300 ευρώ

Τι προκύπτει από την ποσοτικοποίηση των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας - Αναζητώνται «εναλλακτικά μοντέλα περικοπών» των υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών,
του εφάπαξ, καθώς και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων
Εναλλακτικές λύσεις για το ασφαλιστικό αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση, ώστε, να καλύψει τις συμβατικές αφενός υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και αφετέρου τη δέσμευσή της για αποφυγή μειώσεων στις κύριες συντάξεις.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των προτάσεών του οι οποίες ενσωματώνουν και τις εναλλακτικές λύσεις για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των επιστημόνων.
Βασική προτεραιότητα των προτάσεων αυτών η διασφάλιση των κύριων συντάξεων, τουλάχιστον έως τα 1.200-1.300 ευρώ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών πάνω από αυτό το ύψος, ενώ στις υπόλοιπες συνταξιοδοτικές παροχές όλα τα ενδεχόμενα για νέες μειώσεις είναι ανοιχτά.

Στις προτάσεις τους συνυπολογίζουν και τον καθοριστικό παράγοντα των εσόδων των Ταμείων, καθώς οι εκτιμήσεις τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι αποθαρρυντικές: αφενός προβλέπεται έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ μέσα στο 2016 και αφετέρου οι δυσμενείς επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα των τρεχουσών οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών.

Ήδη, ο Ιανουάριος έκλεισε για το ΙΚΑ με μια μείωση εσόδων κατά 7%, που αντιστοιχεί σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ και για τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανή μια σοβαρή μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ετσι, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν «εναλλακτικά μοντέλα περικοπών» των υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, καθώς και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα σενάρια, εξετάζονται:

1. Μειώσεις στο άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρ;v
2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 ευρώ που είναι σήμερα, ακόμη και στο επίπεδο των 2.200 ευρώ
3. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης
4. Μειώσεις στις επικουρικές από 2% στις χαμηλές έως και 8% στις υψηλές επικουρικές κυρίως σε ΔΕΚΟ
5. Μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα
6. Ανάλογες μειώσεις στο μέρισμα που χορηεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους.

«Κλειδώνουν» οι περικοπές στα εφάπαξΕν τω μεταξύ, περικοπές έως και 35% αναμένεται στα εφάπαξ καθώς το υπουργείο Εργασίας ζήτησε την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», η εντολή δόθηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο πριν μια εβδομάδα. Το έγγραφο επικαλείται διατάξεις του νόμου 2084/92 σύμφωνα με τις οποίες «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου