Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Σε αδιέξοδο λόγω Αποκεντρωμένης Δήμοι της Αττικής!

Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των 66 Δήμων της Αττικής, προκαλεί η καθυστέρηση επανελέγχου των Προϋπολογισμών τους - σε ποσοστό περίπου 70% (!) εξ' αυτών - από την Αποκεντρωμένη
Διοίκηση, γεγονός που τους καθιστά ανίκανους να εκτελέσουν ακόμη και τις καθημερινές εργασίες - δράσεις τους, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του epoli.gr.
Ειδικότερα, σε μία περίοδο, που οι Δήμοι, εκτός των εκ του «Καλλικράτη» αρμοδιοτήτων τους, επιφορτίστηκαν με το μεγάλο οικονομικό - κοινωνικό “βάρος” της αντιμετώπισης της μεγάλης οικονομικής – ανθρωπιστικής κρίσης, που έγινε ακόμη μεγαλύτερο με το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, και με δεδομένη τη συνεχή μείωση των Κρατικών εσόδων τους, η καθυστέρηση έως και δύο μήνες (!) της έγκρισης των Προϋπολογισμών, τους οδηγεί σε πραγματικό αδιέξοδο!

Αδυναμία εκτέλεσης προμηθειών, ανεκτέλεστα έργα, μη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων, μελετών και υπηρεσιών, είναι μερικές από τις συνέπειες της καθυστέρησης, με το Κράτος ουσιαστικά να έχει “κηρύξει” μία άτυπη στάση πληρωμών!

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο, αν ληφθεί υπόψη πως, του επανελέγχου των Προϋπολογισμών των Δήμων, ακολουθεί ο έλεγχος και πιθανά επανέλεγχος των Προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων τους, μέσω των οποίων ασκούνται πολλές υπηρεσίες των Δήμων, με κυριότερη αυτή της κοινωνικής προσφοράς.

Επισημαίνεται ότι, ως Προϋπολογισμός Δήμου ορίζεται η διοικητική πράξη, με την οποία προσδιορίζονται τα αναμενόμενα έσοδα και καθορίζονται τα όρια των εξόδων για ένα οικονομικό έτος, τα οποία κατατάσσονται σε ειδικούς λογαριασμούς κατά κεφάλαιο και άρθρα (ΚΑ).

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καθυστερεί υπέρμετρα και πέρα από κάθε λογικό, χρονικό όριο, τις εγκρίσεις των Δημοτικών Προϋπολογισμών. Με αυτή τη δυσλειτουργία της, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, στην ομαλή λειτουργία των Δήμων, αφού στην πράξη, δεν μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες δαπάνες, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας!», τονίζει στο epoli.gr για το μεγάλο αυτό θέμα, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σωτήρης Μεθενίτης και ολοκληρώνει, κάνοντας έκκληση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τις προϊστάμενες Αρχές:

«Κάνω μια ύστατη έκκληση, για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ώστε όλες οι Δημοτικές Αρχές, να έχουν έγκαιρα στα χέρια τους, το βασικό και απαραίτητο εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής τους!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου