Ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται σήμερα 5.500 τόνους απορριμμάτων ημερησίως.
Σοβαρά κενά στη φύλαξη του ΧΥΤΑ Φυλής, με ομάδες τσιγγάνων να θέτουν εαυτούς σε κίνδυνο για να συλλέξουν μέταλλα διαπιστώνουν (και) οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με τον ΕΣΔΝΑνα δηλώνει αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επίσης την πλημμελή διαχείριση των υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ, αλλά και την παράνομη «αποθήκευση» τέφρας από τον αποτεφρωτήρα ιατρικών αποβλήτων. Ο ΕΣΔΝΑ υποστηρίζει ότι η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής θα συμμορφωθεί προσωρινά με διάφορες εργολαβίες, ενώ επαναλαμβάνει ότι ο ορίζοντας για το οριστικό του κλείσιμο παραμένει το 2020.
Στις αρχές του προηγούμενου έτους, ο ΧΥΤΑ Φυλής βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Τμήμα Νοτίου Ελλάδας), που με τέσσερα κλιμάκια ερεύνησαν τον χώρο. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», οι επιθεωρητές ήδη βεβαίωσαν τρεις παραβιάσεις της νομοθεσίας και έπονται ακόμα δύο:
• Πλημμελής φρούρηση του χώρου διάθεσης των απορριμμάτων. Όπως επισημαίνουν οι επιθεωρητές, «κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλήθους αθίγγανων στον χώρο διάθεσης των απορριμμάτων, με σκοπό την περισυλλογή μετάλλων από το κύτταρο».
Στην απάντησή του ο ΕΣΔΝΑ δηλώνει αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση. «Η περίφραξη αφαιρείται σε διάφορα σημεία επανειλημμένως από οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να εισέλθουν στον ΧΥΤΑ (...). Παρά τις προσπάθειές μας καθημερινά τελούνται παράνομες πράξεις που δεν μπορεί να αποτρέψει ούτε η Ελληνική Αστυνομία (...). Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα για την επίλυση του οποίου πρέπει να επιληφθεί η κεντρική διοίκηση μέσω του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που διαθέτει τα μέσα και τις αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών». Ο ΕΣΔΝΑ καταλήγει ότι έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης του ΧΥΤΑ, ενώ υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την αστυνομία.
• Πλημμελής διαχείριση υγρών αποβλήτων. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, κατά την αυτοψία στις παρυφές της αποκατεστημένης χωματερής «εντοπίστηκαν σκουρόχρωμα στραγγίσματα τα οποία έρρεαν προς μια λεκάνη με λιμνάζοντα νερά». Οι επιθεωρητές πήραν δείγματα από τα υγρά, που αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, ρυπαίνοντας το έδαφος και τον υπόγειο υδροφορέα. Ο ΕΣΔΝΑ υποστήριξε ότι έχει δρομολογήσει έργα για την απομάκρυνση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ.
• «Εγκατάλειψη» 325 τόνων τέφρας. Κατά την αυτοψία στον χώρο του αποτεφρωτήρα ιατρικών αποβλήτων, διαπιστώθηκε ότι σε έναν χώρο προσωρινής αποθήκευσης είχαν σωρευθεί σακιά και βαρέλια με τέφρα από προηγούμενα έτη. Ο ΕΣΔΝΑ υποστήριξε ότι το 2014 ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η ασφαλής απομάκρυνση και διαχείριση 1.350 τόνων τέφρας, ωστόσο λόγω κακής εκτίμησης των ποσοτήτων απέμειναν 325 τόνοι τέφρας. «Κατόπιν αυτής της αναπάντεχης διαπίστωσης, τα αντανακλαστικά της υπηρεσίας ενήργησαν άμεσα», αναφέρει η απάντηση του ΕΣΔΝΑ, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει διαγωνισμός για την απομάκρυνση των υπολοίπων.
Για την τελευταία αυτή παράβαση οι επιθεωρητές εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμου 35.000 ευρώ, ενώ επίκειται η πρόταση προστίμου για τις άλλες δύο παραβάσεις. Επίσης αναμένονται τα πορίσματα των επιθεωρητών για το εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων (που βρίσκεται και αυτό στον ΧΥΤΑ) και τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού του.
«Προβληματική κατάσταση»
Ο ΕΣΔΝΑ παραδέχεται ότι η κατάσταση στον μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής είναι δύσκολη, υποστηρίζει ωστόσο ότι καταβάλλει προσπάθεια για την άμεση βελτίωσή της. Όπως αναφέρει στην «Κ» η αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για πλήθος θεμάτων: για την ανάθεση της φύλαξης του ΧΥΤΑ σε ιδιωτική εταιρεία, την αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων (το εργοστάσιο που έχει μείνει γνωστό ως εκείνο... που δέχεται σκουπίδια και παράγει σκουπίδια), τη βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας, τη διαχείριση των στραγγισμάτων, την απομάκρυνση των αποβλήτων του αποτεφρωτήρα κ.ά.
«Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται και στο υπό ολοκλήρωση σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής είναι μεταβατική. Το κομμάτι που χρησιμοποιείται σήμερα και η υπό κατασκευή β΄ φάση έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2020 και δεν σκοπεύουμε να το ξεπεράσουμε», αναφέρει η κ. Μπιζά. Ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται σήμερα 5.500 τόνους απορριμμάτων ημερησίως.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου