Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Πώς μια ιδιοφυΐα στο σκάκι ίδρυσε επιτυχημένη startup κι έγινε ο καλύτερος μηχανικός της Oracle

Πώς μια ιδιοφυΐα στο σκάκι ίδρυσε μια επιτυχημένη startup κι έγινε ο καλύτερος μηχανικός της Oracle
Η κλασική συνταγή της επιτυχίας πηγαίνει συνήθως ως εξής: ένα παιδί «ερωτεύεται» τους υπολογιστές σε πολύ νεαρή ηλικία, μαθαίνει κώδικες, εφευρίσκει κάτι μεγαλοφυές στο κολέγιο και δημιουργεί μια επιτυχημένη startup.
Tο ακριβώς αντίθετο συνέβη με τον Poojan Kumar, τον Διευθύνων Σύμβουλο της startup PernixData, η οποία έχει συγκεντρώσει από τις αγορές 62 εκατομμύρια δολάρια.
Στα τρία χρόνια ύπαρξής της, έχει πάνω από 650 πελάτες και 200 εργαζόμενους, με γραφεία σε όλο τον κόσμο.
«Τα 3 πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής μου»
PernixData Poojan Kumar, kid chess
Ο Kumar ποτέ δεν ονειρεύτηκε να γίνει ένας διευθύνων σύμβουλος τεχνολογικής εταιρείας, όταν ήταν παιδί.
Μεγάλωσε σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης στην Ινδία. Ο πατέρας του, ο οποίος είχε μεγαλώσει στη Ρωσία, αγαπούσε να παίζει σκάκι. Έτσι, δίδαξε τον 12χρονο τότε γιο του να παίζει και σύντομα ο Kumar νικούσε τον πατέρα του. Ο υπερήφανος πατέρας έγραψε τον Kumar σε ένα τοπικό τουρνουά, το οποίο κέρδισε.
«Και τότε άρχισαν τα τρία πιο ενδιαφέροντα χρόνια της ζωής μου», δήλωσε ο Kumar στο Business Insider.
Ως έφηβος ο Kumar άρχισε να παίζει σκάκι επαγγελματικά. Ο πατέρας του, προσέλαβε ακόμη και δάσκαλο.
«Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, αυτό που χρειάζεται για να μάθεις να παίζεις καλά σκάκι δεν είναι η εξάσκηση αλλά κυρίως η επίλυση προβλημάτων», λέει ο Kumar. Το κόλπο είναι να εξετάζεις το τελικό αποτέλεσμα της κάθε πιθανής κίνησης, χωρίς να αγγίξεις καν την σκακιέρα.
«Είναι σαν ένα μαθηματικό πρόβλημα, μόνο που πρέπει να το λύσετε μέσα στο κεφάλι σας», θυμάται.
Πέρασε την εφηβεία του μελετώντας σκάκι για 3-4 ώρες την ημέρα και συμμετέχοντας σε τουρνουά ενάντια σε άλλους εφήβους της ηλικίας του, πρώτα σε τοπικό επίπεδο, στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο και έπειτα σε διεθνές.
Οι άνθρωποι άρχισαν να τον αποκαλούν τον επόμενο «Vishy Anand», έναν διάσημο Ινδό σκακίστα και πολλές φορές Παγκόσμιο πρωταθλητή.
Poojan Kumar kid chess
Ο πατέρας του «έληξε» την καριέρα του στο σκάκι
«Ποτέ δεν θα θεωρούσε ότι θα έκανα καριέρα στο σκάκι. Ήταν μόνο για ψυχαγωγία, πίστευε.
Ένα κοινό μεταξύ όλων των παικτών, συμπεριλαμβανομένων και των προπονητών, ήταν ότι όλοι ήταν φτωχοί. Το σκάκι δεν είναι ένα λαμπερό παιχνίδι, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν λεφτά στο παιχνίδι», είπε.
Έτσι ο Kumar αφιέρωσε την προσοχή του σε ένα στόχο: να μπει στο πιο διάσημο τεχνολογικό σχολείο της χώρας, το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας.
Το IIT είναι όπως το MIT, μόνο που ήταν πιο δύσκολο να μπει κάποιος εκείνη την εποχή. Γίνονταν δεκτοί μόνο περίπου 100 φοιτητές ετησίως στο πρόγραμμα επιστήμης των υπολογιστών. Με τον πληθυσμό της Ινδίας να φτάνει τους ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, είναι σχεδόν αδύνατο στατιστικά να γίνει κάποιος δεκτός.
Ο Kumar όχι μόνο έγινε δεκτός αλλά αποφοίτησε και με υποτροφία πηγαίνοντας στο Stanford, όπου ήταν επίσης πολύ δύσκολο για κάποιον να μπει.
Εκεί γνώρισε τον μέλλοντα συν-ιδρυτή της PernixData, Satyam Vaghani. Ο Vaghani τότε ξεκίνησε μια startup, την Vmware, που η αξία της ανέρχεται σήμερα στα 20 δισεκατομμύρια δολ. Το 2012 αυτός και ο Kumar ξεκίνησαν την PernixData.
http://static3.businessinsider.com/image/56bd2ed62e526556008b6c8f-839-629/pernixdata%20poojan%20kumar%20with%20co-workers.png
Oracle
Η Oracle εμφανίστηκε στο Stanford και «όρμησε» να πάρει τους καλύτερους μηχανικούς, προσφέροντάς τους καλούς μισθούς.
Υπήρχε ένα νέο είδος της βάσης δεδομένων που έγινε δημοφιλές, γνωστό ως αποθήκη δεδομένων. Αποθήκευε πολλά πράγματα σε διακομιστές χαμηλού κόστους, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αναλύουν τις πληροφορίες για επιχειρηματικές ιδέες.
Η Oracle δεν είχε ένα προϊόν αποθήκευσης δεδομένων, έτσι ο Kumar μαζί με κάποιους συνεργάτες του αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα. «Σκέφτηκα, αυτή είναι η ευκαιρία μου για ένα είδος startup, αλλά σε μια μεγάλη εταιρεία», λέει.
Αυτό ήταν το προϊόν Exadata της Oracle. Μάλιστα, έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία, που ο CEO, Larry Ellison αγόρασε μια εταιρεία hardware, την Sun Microsystems για να το ενισχύσει.
Το Exadata απογειώθηκε και έγινε ένα προϊόν πολλών δισεκατομμυρίων για την Oracle και ο Kumar έγινε ο κορυφαίος μηχανικός της Oracle.
Poojan Kumar, PernixData employees
Και στη συνέχεια απέτυχε...
Το 2007, έφυγε από την Oracle για να ξεκινήσει μια εταιρεία που ονομαζόταν Pix Blitz. Όμως, δεν τα κατάφερε καθώς τον «χτύπησε» η κρίση του 2008.
Στην συνέχεια, συνεργάστηκε και πάλι με τον φίλο του Vaghani και λάνσαραν την PernixData.
Με ισχυρή χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων δολαρίων από τους John Thompson (πρόεδρο της Microsoft) και Mark Leslie (πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Veritas Software) τα κατάφεραν.
Η PernixData λύνει ένα βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αποθήκευση flash.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου